Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2014-07-18, 20:30   #1
hcan
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2014
Inlägg: 1
Naturlig sötning från frukt?

Hej!

Jag vet inte om min fråga passar i det här forumet, men jag provar. Det verkar finns många med stor kunskap här!

Spendrups har lanserat en ny dryck, Locka crash, som ger intrycket av att vara ett nyttigare alternativ till läsk. Så kanske det är, men jag är tveksam. En av ingredienserna är något de kallar för "naturlig sötning från frukt".

Jag frågade deras konsumentkontakt vad de menar med den tillsatsen. Svaret jag fick var något luddigt -

"Det finns olika tillvägagångsätt hur en dryck får sin sötma. Vissa väljer att tillsätta raffinerad socker, andra artificiella sötningsmedel. Vi har valt en tredje väg och det är att låta frukten göra jobbet och ta sötman därifrån. Detta innebär att sockerarterna utvinns genom att juicen filteras. Därför deklarera vi just detta- sötning från frukt."

Och vidare -

"Ja, det är lite svårt att förklara.
Till skillnad från vitt socker och renframställd fruktos så är inte sötman raffinerad utan koncentrerad från juice."

Jag får känslan av ett det är någon sort fruktossirap som de försöker dölja på ett "snyggt" sätt. Är det någon som vet vad det är för tillsats?

Här är ingredienserna från en av dryckerna:

Kolsyrad fruktdryck med 14% juice: Kolsyrat vatten, juice från koncentrat (päron 8,4%, äpple 3,9 %, citron 1,2%, hallon 0,3%, fläder 0,3%), naturlig sötning från frukt, naturliga aromämnen med enbart vegetabiliskt ursprung.

Senast redigerad av hcan den 2014-07-18 klockan 20:38.
hcan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 20:34   #2
R Scarpa27
Banned User
 
Reg.datum: Sep 2013
Ort: Godismonstret
Inlägg: 4 694
fruktsocker kallas det ehhh?...
och visst är det nyttigare för det är inte överdrivet mkt fruktsocker(innehåll 14% fruktjuice) i heller för den del därav 18 kcal/100ml. dricker själv en 1,5l flaska ibland.
men sackaros innehåler den inte iaf.

och drycken heter crush,

dock föredrar jag hellre light/zero drycker när man endå ska gå åt läskhållet.

Senast redigerad av R Scarpa27 den 2014-07-18 klockan 20:42.
R Scarpa27 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 20:43   #3
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
Citat:
Ursprungligen postat av R Scarpa27 Visa inlägg
men sackaros innehåler den inte iaf.
Om den innehåller fruktjuice så är detganska så stor chans att den innehåller sackaros.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 20:46   #4
R Scarpa27
Banned User
 
Reg.datum: Sep 2013
Ort: Godismonstret
Inlägg: 4 694
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi Visa inlägg
Om den innehåller fruktjuice så är detganska så stor chans att den innehåller sackaros.
dat true glukos och fruktos

nu blev jag virrig i huvudet här, de här jaevla sockerarterna .

Senast redigerad av R Scarpa27 den 2014-07-18 klockan 20:48.
R Scarpa27 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-19, 07:40   #5
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 816
Låter som att de ultrafiltrerat juice för att utvinna sockerarterna. Precis som när man ultrafiltrerar vassle för att ta bort mjölksockret.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)