2014-05-25, 15:31
|
#1
|
:D
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 964
|
Tips på bra föda för vandring
Hallojs.
Jag och några polare har funderat på vad man bör ha med i matsäcken för en veckas fjällvandring. Vissa färska saker kan man ta med och förbruka i början, men i stort kommer det röra sig om energitäta livsmedel som håller bra. Vi har gasolkök. Konserver försvinner till stor del då det är väldigt lite energi per vikt. Men en burk eller två bullens kanske kan få glida med för sakens skull och ätas första dagen. Har ni tips på något mer än det vi redan kommit att tänka på?
"Jägarsnus" (choklad, russin, etc)
Frystorkade måltider
Kaffe - kok eller frystorkat
Torkat Ren- eller Älgkött (älghjärta)
Potatismos
Soppor
Kex
Tortillas
Knäckebröd
Ölkorv + annat torkat kött
Ketchup/senap
Mjukost
Bacon
Snabbmakaroner
Falukorv
Salami
Havregryn
Avocado
Fullkornspasta
__________________
Journal - 110 Bänk 150 Böj 195 Mark @ ~90 kilo svag
|
|
|
2014-05-25, 15:32
|
#2
|
Förslag?
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Malmö
Inlägg: 23 774
|
Swebar pepparkaka. Bara Swebar pepparkaka.
__________________
Jag ger inte sjukgymnastisk rådgivning via PM. Om vi etablerat en vårdrelation svarar jag inte på PM som rör din skada: Ring mig på arbetstid.
Citat:
Ursprungligen postat av eternallord
Det krävs en bildad person för att reservera sin åsikt när man inte är tillräckligt påläst.
|
|
|
|
2014-05-25, 15:33
|
#3
|
:D
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 964
|
Hur fasen kunde jag inte tänka på bars. Lite prottepulver också får nog glida med.
__________________
Journal - 110 Bänk 150 Böj 195 Mark @ ~90 kilo svag
|
|
|
2014-05-25, 15:35
|
#4
|
Förslag?
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Malmö
Inlägg: 23 774
|
Frystorkat pulver till fruktsoppor, typ blåbärssoppa är också najs. Och sån där ögon-kakao med mjölkpulver som man kan koka varm choklad på med vatten.
__________________
Jag ger inte sjukgymnastisk rådgivning via PM. Om vi etablerat en vårdrelation svarar jag inte på PM som rör din skada: Ring mig på arbetstid.
Citat:
Ursprungligen postat av eternallord
Det krävs en bildad person för att reservera sin åsikt när man inte är tillräckligt påläst.
|
|
|
|
2014-05-25, 15:38
|
#5
|
:D
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 964
|
Uppskrivet! Tänkte väl sikta på 3000 kcal/person/dag, så det är trevligt med lite variation
__________________
Journal - 110 Bänk 150 Böj 195 Mark @ ~90 kilo svag
|
|
|
2014-05-25, 16:14
|
#6
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Vad har ni tänkt till frukost?
Citat:
Snabbmakaroner
Fullkornspasta
|
Det här känns som onödigt att ha med båda, ska ni gå långt så kräver snabbpasta mindre bränsle och fiber ger ingen energi.
Falukorv och bacon är för första dagen eller har ni hittat korv och bacon som är tillagade för att hålla?
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2014-05-25, 17:00
|
#7
|
:D
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 964
|
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi
Vad har ni tänkt till frukost?
Det här känns som onödigt att ha med båda, ska ni gå långt så kräver snabbpasta mindre bränsle och fiber ger ingen energi.
Falukorv och bacon är för första dagen eller har ni hittat korv och bacon som är tillagade för att hålla?
|
Hårdbröd, gröt och/eller någon soppa eller liknande. 1 "riktig" frystorkad måltid per dag kändes rimligt också. Därefter fylla ut med övrig proviant.
Det var lite tanken för första dagen med korv/bacon. Det finns även färdigtillagat bacon som vi lär ta med någon förpackning av. Fullkornspastan var tänkt för då vi tar någon natt i fjällstuga. Tanken var väl att tälta då vi känner för det och använda stuga då/om vädret är värdelöst. Men det är inte riktigt någon viktig punkt på listan. Då man har en bra lista av tänkbara livsmedel får man börja räkna på hur mycket man behöver och se över vilka livsmedel man får dumpa.
__________________
Journal - 110 Bänk 150 Böj 195 Mark @ ~90 kilo svag
Senast redigerad av Nordenator den 2014-05-25 klockan 17:03.
|
|
|
2014-05-25, 17:12
|
#8
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Jag har inte testat några av recepten ännu men det mesta verkar ganska så okey
http://www.onepanwonders.com/
Att göra bröd (bakpulver eller torrjäst) funkar i ett lite större kök men ditt kök har kanske en lite väl liten stekpanna för att det ska vara riktigt roligt. (om ni ska köra med köket du badade häromdagen ), samma sak med pannkakor.
Skrabbelucker funkar däremot antagligen skapligt om ni bara är två.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2014-05-25, 17:14
|
#9
|
:D
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 964
|
Köket klarar att bada har jag fått veta nu. Bara lite ökad risk för att det rostar
Ska kika igenom sidan. Tackar
__________________
Journal - 110 Bänk 150 Böj 195 Mark @ ~90 kilo svag
|
|
|
2014-05-25, 18:42
|
#10
|
Banned User
Reg.datum: Sep 2013
Ort: Godismonstret
Inlägg: 4 694
|
sara lee pizzkit...
vakumförpackat bröd som vecklas ut och blir stor, när du öppnar vakumet! stort bröd i liten förpackning!...
grilla det över eld =)
bara sväller ut när du pajjar vakumet  blir mycket!.
kanonbra i ryggan!
ta med en burk jordnötssmör och bre över =)
|
|
|
2014-05-26, 21:11
|
#11
|
Opti
Reg.datum: Feb 2011
Inlägg: 960
|
Detta är mina tips:
Mandelmassa, gott som fan på knäckebröd
Torka egen mat i ugnen, torka ägg, torka allt!
Mycket billigare och roligare än att köpa färdiga påsar.
__________________
Originally Posted by Gober
Du går inte på VLCD antar jag? Just nu skulle en bajskorv vara gott, med lite parmesan på.
|
|
|
2014-05-26, 21:32
|
#12
|
Rodirds S.C.D
Reg.datum: Mar 2013
Inlägg: 1 027
|
Ta med mjöl o salt o gör pinnebröd
-torkad tortellini
-makrill i tomatsås
-wasa sandwich
-burkskinka
-tunnbröd, tar ingen plats typ
-NÖTTER!!
osv
|
|
|
2014-05-27, 10:55
|
#13
|
:D
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 964
|
Fixade 40 st swebars av 11 olika smaker idag. Två polare ska ha några stycken, men nu var ju åtminstone proteinfrågan rätt löst
Citat:
Ursprungligen postat av Löpsko
Detta är mina tips:
Mandelmassa, gott som fan på knäckebröd
Torka egen mat i ugnen, torka ägg, torka allt!
Mycket billigare och roligare än att köpa färdiga påsar.
|
Kommer inte riktigt ha tid med det då jag är på resande fot innan, tyvärr. Annars hade det varit något jag hade tyckt varit roligt att testa. Kan bli så till nästa vända, i alla fall
__________________
Journal - 110 Bänk 150 Böj 195 Mark @ ~90 kilo svag
|
|
|
2014-05-27, 11:47
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2010
Inlägg: 77
|
Jag fiskar i fjällen en vecka varje år med ngr polare. Innan brukar jag gå till en saluhall och köpa korv som jag ber dem att vakumförpacka idividuellt. Om du förklarar omständigheterna för personalen så kan de också ge dig tips på korvar som klarar "rums temperatur" bättre. Vi brukar också ha med en drybag och gräva ner/sänka färskvaror som smör och kött under natten/pauser. Har aldrig blivit dålig av maten trots att det har varit en bit över 20 grader flera av dagarna. I myren/vattnet är det sällan mer än 10 grader så problemet är hur du ska få maten att klara transportsträckorna.
Edit: Konserver är skit för att man är ändå tvungen att släpa med sig burkarna hem. Ta papptetror om du hittar så du kan elda upp dem och lämna fjället snyggt och prydligt!
Senast redigerad av Karl Pilkington den 2014-05-27 klockan 11:48.
|
|
|
2014-05-27, 22:35
|
#15
|
Opti
Reg.datum: Feb 2011
Inlägg: 960
|
Citat:
Ursprungligen postat av Karl Pilkington
Jag fiskar i fjällen en vecka varje år med ngr polare. Innan brukar jag gå till en saluhall och köpa korv som jag ber dem att vakumförpacka idividuellt. Om du förklarar omständigheterna för personalen så kan de också ge dig tips på korvar som klarar "rums temperatur" bättre. Vi brukar också ha med en drybag och gräva ner/sänka färskvaror som smör och kött under natten/pauser. Har aldrig blivit dålig av maten trots att det har varit en bit över 20 grader flera av dagarna. I myren/vattnet är det sällan mer än 10 grader så problemet är hur du ska få maten att klara transportsträckorna.
Edit: Konserver är skit för att man är ändå tvungen att släpa med sig burkarna hem. Ta papptetror om du hittar så du kan elda upp dem och lämna fjället snyggt och prydligt!
|
Hoppas du ej gräver i nationalpark eller naturreservat
__________________
Originally Posted by Gober
Du går inte på VLCD antar jag? Just nu skulle en bajskorv vara gott, med lite parmesan på.
Senast redigerad av Löpsko den 2014-05-27 klockan 22:36.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:09.
|
    
|