2004-03-19, 18:31
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
|
Hur länge koka gröten?
Om man vill ha så lågt GI på havregrynsgröten som möjligt, hur länge bör man koka den. Och hur, låg värme?
Just nu kokar jag gärna 5+ min eftersom jag tycker det är lättare att få i sig mkt då.
|
|
|
2004-03-19, 19:19
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 414
|
Ju längre koktid desto lägre GI. Låt gröten koka upp på maxeffekt och dra sedan ner på... tvåan, kanske. Rör om då och då.
|
|
|
2004-03-19, 20:00
|
#3
|
El Presidente
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 772
|
Citat:
Originally posted by King Grub
Ju längre koktid desto lägre GI. Låt gröten koka upp på maxeffekt och dra sedan ner på... tvåan, kanske. Rör om då och då.
|
Vet du i fall det är stor skillnad på att koka i kastrull jämfört med att tilllaga i micron?ur GI synpunkt?
|
|
|
2004-03-19, 20:03
|
#4
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 414
|
Citat:
Originally posted by J.Saarela
Vet du i fall det är stor skillnad på att koka i kastrull jämfört med att tilllaga i micron?ur GI synpunkt?
|
Havregrynsgröt kan ha ett GI på allt från 70 om du kokar gröten på grova, tjocka gryn i kastrull, till ett GI på över 110 om du micrar fina gryn.
|
|
|
2004-03-19, 20:07
|
#5
|
El Presidente
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 772
|
Citat:
Originally posted by King Grub
Havregrynsgröt kan ha ett GI på allt från 70 om du kokar gröten på grova, tjocka gryn i kastrull, till ett GI på över 110 om du micrar fina gryn.
|
Snappt svar...tack,Är det nån större skillnad mellan axa:s "vanliga" havregryn och den fiberberikade i GI synpunkt då
|
|
|
2004-03-19, 20:09
|
#6
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 414
|
Citat:
Originally posted by J.Saarela
Snappt svar...tack,Är det nån större skillnad mellan axa:s "vanliga" havregryn och den fiberberikade i GI synpunkt då
|
Fiber har något lägre GI, just på grund av att det är de vattenlösliga fibrerna i havre som sänker GI:t. Under kokning tränger dessa ut och sänker därmed GI:värdet; till skillnad från t ex pasta som får högre GI ju längre den kokar så sjunker GI:t på havregröt med koktiden.
|
|
|
2004-03-19, 20:10
|
#7
|
El Presidente
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 772
|
Citat:
Originally posted by King Grub
Fiber har något lägre GI, just på grund av att det är de vattenlösliga fibrerna i havre som sänker GI:t. Under kokning tränger dessa ut och sänker därmed GI:värdet; till skillnad från t ex pasta som får högre GI ju längre den kokar så sjunker GI:t på havregröt med koktiden.
|
Tackar
|
|
|
2004-03-19, 21:55
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2003
Inlägg: 254
|
Jag brukar micra min gröt. Tjänar jag kanske på att kasta i lite psylliumfrön?
Läste i några andra trådar att det var onödigt att sänka GI på nåt som redan har lågt GI, men micrad gröt verkar ju ha lite högre så..
__________________
- One night of fire, one shot at glory...
|
|
|
2004-03-19, 22:17
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
|
Ok, då blir det till att koka länge då, höjer några matskedar sylt GI-värdet drastiskt eller är det bara marginella skillnader?
|
|
|
2004-03-19, 23:01
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 339
|
Citat:
Originally posted by Max
Ok, då blir det till att koka länge då, höjer några matskedar sylt GI-värdet drastiskt eller är det bara marginella skillnader?
|
små små små o väldigt små skillnader, inget att bry sig om
|
|
|
2004-03-19, 23:05
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Göteborg
Inlägg: 4 158
|
Citat:
Originally posted by King Grub
till skillnad från t ex pasta som får högre GI ju längre den kokar .
|
Med det menar du väl i relation till den rekommenderade koktiden? tex koka 7 minuters pasta i 10 min... För det är väl så att ju längre koktid pasta har desto lägre GI (för det mesta). Har för mig att alles vår Paulun sa det...
|
|
|
2004-03-20, 00:12
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2003
Ort: helsingborg
Inlägg: 1 786
|
Citat:
Originally posted by Frantic
Med det menar du väl i relation till den rekommenderade koktiden? tex koka 7 minuters pasta i 10 min... För det är väl så att ju längre koktid pasta har desto lägre GI (för det mesta). Har för mig att alles vår Paulun sa det...
|
ja överlag så har en pastatyp med längre koktid lägre GI. kokar du kortare än den rekomenderade koktiden så sänks GI.
__________________
”I ett oändligt universum i en oändlig tid kommer allt att hända. Så allt är oundvikligt, även det omöjliga.”
Min mountainbikeblogg
|
|
|
2004-03-20, 10:09
|
#13
|
Hemmabyggare
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Källargymmet - Hälsingeskogen
Inlägg: 112
|
Själv har jag slutat koka gröten
Äter fiberhavgregrynen (kring 1dl.) på en tallrik lätt a-fil (max 2 dl.)
På så vis är jag lätt mätt över två timmar efter frukost. Å gott är det också.
|
|
|
2004-03-20, 11:34
|
#14
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 414
|
Citat:
Originally posted by Creatinus Enormus
Själv har jag slutat koka gröten
Äter fiberhavgregrynen (kring 1dl.) på en tallrik lätt a-fil (max 2 dl.)
På så vis är jag lätt mätt över två timmar efter frukost. Å gott är det också.
|
Så får du både högt II och GI på en gång. Två flugor i en smäll!
|
|
|
2004-03-20, 11:48
|
#15
|
Banned User
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
|
Citat:
Originally posted by Max
Ok, då blir det till att koka länge då, höjer några matskedar sylt GI-värdet drastiskt eller är det bara marginella skillnader?
|
Har för mig sylt har ett gi runt 80 eller så så det borde ju vara ungefär detsamma som gröten.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:15.
|
    
|