Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2004-03-19, 18:31   #1
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
Hur länge koka gröten?

Om man vill ha så lågt GI på havregrynsgröten som möjligt, hur länge bör man koka den. Och hur, låg värme?

Just nu kokar jag gärna 5+ min eftersom jag tycker det är lättare att få i sig mkt då.
Max är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-19, 19:19   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 414
Ju längre koktid desto lägre GI. Låt gröten koka upp på maxeffekt och dra sedan ner på... tvåan, kanske. Rör om då och då.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-19, 20:00   #3
J.Saarela
El Presidente
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 772
Citat:
Originally posted by King Grub
Ju längre koktid desto lägre GI. Låt gröten koka upp på maxeffekt och dra sedan ner på... tvåan, kanske. Rör om då och då.



Vet du i fall det är stor skillnad på att koka i kastrull jämfört med att tilllaga i micron?ur GI synpunkt?
J.Saarela är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-19, 20:03   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 414
Citat:
Originally posted by J.Saarela
Vet du i fall det är stor skillnad på att koka i kastrull jämfört med att tilllaga i micron?ur GI synpunkt?
Havregrynsgröt kan ha ett GI på allt från 70 om du kokar gröten på grova, tjocka gryn i kastrull, till ett GI på över 110 om du micrar fina gryn.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-19, 20:07   #5
J.Saarela
El Presidente
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 772
Citat:
Originally posted by King Grub


Havregrynsgröt kan ha ett GI på allt från 70 om du kokar gröten på grova, tjocka gryn i kastrull, till ett GI på över 110 om du micrar fina gryn.
Snappt svar...tack,Är det nån större skillnad mellan axa:s "vanliga" havregryn och den fiberberikade i GI synpunkt då
J.Saarela är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-19, 20:09   #6
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 414
Citat:
Originally posted by J.Saarela


Snappt svar...tack,Är det nån större skillnad mellan axa:s "vanliga" havregryn och den fiberberikade i GI synpunkt då
Fiber har något lägre GI, just på grund av att det är de vattenlösliga fibrerna i havre som sänker GI:t. Under kokning tränger dessa ut och sänker därmed GI:värdet; till skillnad från t ex pasta som får högre GI ju längre den kokar så sjunker GI:t på havregröt med koktiden.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-19, 20:10   #7
J.Saarela
El Presidente
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 772
Citat:
Originally posted by King Grub


Fiber har något lägre GI, just på grund av att det är de vattenlösliga fibrerna i havre som sänker GI:t. Under kokning tränger dessa ut och sänker därmed GI:värdet; till skillnad från t ex pasta som får högre GI ju längre den kokar så sjunker GI:t på havregröt med koktiden.

Tackar
J.Saarela är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-19, 21:55   #8
Winternal
Registered User
 
Winternals avatar
 
Reg.datum: Dec 2003
Inlägg: 254
Jag brukar micra min gröt. Tjänar jag kanske på att kasta i lite psylliumfrön?

Läste i några andra trådar att det var onödigt att sänka GI på nåt som redan har lågt GI, men micrad gröt verkar ju ha lite högre så..
__________________
- One night of fire, one shot at glory...
Winternal är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-19, 22:17   #9
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
Ok, då blir det till att koka länge då, höjer några matskedar sylt GI-värdet drastiskt eller är det bara marginella skillnader?
Max är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-19, 23:01   #10
Crystal
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 339
Citat:
Originally posted by Max
Ok, då blir det till att koka länge då, höjer några matskedar sylt GI-värdet drastiskt eller är det bara marginella skillnader?
små små små o väldigt små skillnader, inget att bry sig om
Crystal är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-19, 23:05   #11
Frantic
Registered User
 
Frantics avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Göteborg
Inlägg: 4 158
Citat:
Originally posted by King Grub


till skillnad från t ex pasta som får högre GI ju längre den kokar .
Med det menar du väl i relation till den rekommenderade koktiden? tex koka 7 minuters pasta i 10 min... För det är väl så att ju längre koktid pasta har desto lägre GI (för det mesta). Har för mig att alles vår Paulun sa det...
Frantic är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-20, 00:12   #12
Olsson
Registered User
 
Olssons avatar
 
Reg.datum: Feb 2003
Ort: helsingborg
Inlägg: 1 786
Citat:
Originally posted by Frantic


Med det menar du väl i relation till den rekommenderade koktiden? tex koka 7 minuters pasta i 10 min... För det är väl så att ju längre koktid pasta har desto lägre GI (för det mesta). Har för mig att alles vår Paulun sa det...
ja överlag så har en pastatyp med längre koktid lägre GI. kokar du kortare än den rekomenderade koktiden så sänks GI.
__________________
”I ett oändligt universum i en oändlig tid kommer allt att hända. Så allt är oundvikligt, även det omöjliga.”

Min mountainbikeblogg
Olsson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-20, 10:09   #13
Creatinus Enormus
Hemmabyggare
 
Creatinus Enormuss avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Källargymmet - Hälsingeskogen
Inlägg: 112
Själv har jag slutat koka gröten
Äter fiberhavgregrynen (kring 1dl.) på en tallrik lätt a-fil (max 2 dl.)
På så vis är jag lätt mätt över två timmar efter frukost. Å gott är det också.
Creatinus Enormus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-20, 11:34   #14
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 414
Citat:
Originally posted by Creatinus Enormus
Själv har jag slutat koka gröten
Äter fiberhavgregrynen (kring 1dl.) på en tallrik lätt a-fil (max 2 dl.)
På så vis är jag lätt mätt över två timmar efter frukost. Å gott är det också.
Så får du både högt II och GI på en gång. Två flugor i en smäll!
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-03-20, 11:48   #15
aliquis
Banned User
 
aliquiss avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
Citat:
Originally posted by Max
Ok, då blir det till att koka länge då, höjer några matskedar sylt GI-värdet drastiskt eller är det bara marginella skillnader?
Har för mig sylt har ett gi runt 80 eller så så det borde ju vara ungefär detsamma som gröten.
aliquis är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:15.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)