Det är lite invecklat att förklara för någon som har inte har någon bakgrund.
Men hos en viss typ av möss (C57Bl/6 J), ökar kombinationen av transfett, glutamat (MSG; mono-sodium glutamate; ie smakförstärkare) och aspartam, fettvävnad, glukosmetabolism, samt genuttryck i lever- och fettvävnad.
Denna kombination gav den högsta ökningen av visceralt fett (fett kring organ i bukhålan), FFA i blodet (potentiell markör för insulinresistens), HOMA-IR (markör för insulinresistens och beta-cellsfunktion bukspottskörteln; alfa-celler utsöndrar glukagon), totalkolesterol och TNF-alfa (proinflammatorisk cytokin).
Aspartam + glutamat gav större effekt än både en kost bestående av transfett, transfett + aspartam för sig och transfett + glutamat för sig. D v s en additiv effekt sågs av aspartam och glutamat tillsammans med transfett hos denna typ av möss. Kosten påbörjades redan i fosterstadiet, vilket är intressant.
Senast redigerad av tjing den 2013-06-21 klockan 15:18.
|