2004-02-18, 14:13
|
#1
|
Standard Medlem
Reg.datum: Dec 2001
Ort: Göteborg
Inlägg: 49
|
Okokt potatis
Finns det några nackdelar med att käka potatisen rå? Hittade en liten text...
"Tillagningsmetoden påverkar GI. Till exempel kokningstiden av pasta påverkar GI. Ju mer okokt pastan är ju lägre blir GI. Ett annat exempel är potatis där okokt potatis är resistent mot hydrolys eller nedbrytning och har därmed ett lågt GI. Kokas potatisen så gelatiniseras stärkelsen i potatisen och är lätt att bryta ner och GI blir därmed högt. Om man sedan kyler potatisen, blir gelatiniseringsprocessen reversibel och cirka 12 procent av potatisen kan inte brytas ner och tas upp och GI blir därmed lägre än för den varma kokta potatisen."
Taget ur...
http://www.medikament.nu/PDF-filer/7..._barkeling.pdf
__________________
Pain is only weakness leaving your body!
|
|
|
2004-02-18, 14:17
|
#2
|
Buy Sea Chair Ten
Reg.datum: Aug 2003
Inlägg: 79
|
Jag vet inget om eventuella nackdelar med att äta rå potatis. Men gott är det !
/Axl
|
|
|
2004-02-18, 14:19
|
#3
|
Standard Medlem
Reg.datum: Dec 2001
Ort: Göteborg
Inlägg: 49
|
Ja med lite salt på så funkar det fin-fint.
__________________
Pain is only weakness leaving your body!
|
|
|
2004-02-18, 15:19
|
#4
|
Världens Största Kyk®
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 5 081
|
Jag trodde jag var ensam om att älska rå potatis...Med lite salt på är det underbart..Sen behöver man ju knappast vara en mästerkock...svårt att misslyckas
|
|
|
2004-02-18, 15:20
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2003
Inlägg: 254
|
Rå??
Satan vad äckligt..
|
|
|
2004-02-18, 15:56
|
#6
|
Buy Sea Chair Ten
Reg.datum: Aug 2003
Inlägg: 79
|
Citat:
Originally posted by Winternal
Rå??
Satan vad äckligt..
|
Nej nej, som ett äpple fast med annan smak... :-)
/Axl
|
|
|
2004-02-18, 16:28
|
#7
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
|
Du tar inte upp näringen i rå potatis. Bortkastat, med andra ord. Då spelar GI ingen roll. Du kan lika gärna spola ner potäterna i toaletten direkt.
Nahrung. 2000 Feb;44(1):19-22.
Effect of processing on potato starch: in vitro availability and glycaemic index.
Garcia-Alonso A, Goni I.
Instituto del Frio, CSIC, Departamento de Metabolismo y Nutricion, Madrid, Spain.
The content of digestible starch (DS) and resistant starch (RS) in processed potatoes was assessed. In addition, the effect of domestic cooking on the in vitro digestibility of starch in this tuber, which may influence the glycaemic response, was studied. Resistant starch in raw potato is high, however different RS values were obtained when processed, ranging from 1.18% in boiled potatoes to 10.38% in retrograded flour. In general, cooked potatoes have high levels of DS. Starch digestibility is improved after processing and it is affected by the cooking methods. Boiled and mashed potatoes showed the highest rate of digestion, on the contrary raw potato was hardly digested. The estimated Glycaemic Index (GI) from the degree of starch hydrolysis within 90 min was in accordance with the reported GI values, for potatoes processed in the same way.
Senast redigerad av King Grub den 2004-02-18 klockan 16:30.
|
|
|
2004-02-18, 16:38
|
#8
|
Junior Medlem
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Temple Of Love
Inlägg: 46
|
Jag har hört att man kan få feber av att äta RÅ potatis
|
|
|
2004-02-18, 16:51
|
#9
|
Världens Största Kyk®
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 5 081
|
King Grub:
Hmmm...därför jag blir lite konstig i magen efter jag klämt i mig tre hela potatisar...
|
|
|
2004-02-18, 18:05
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Borås, Sweden
Inlägg: 556
|
Grub > Ojdå, men om man äter tex. råstekt potatis då? Brukar steka den utan att koka först, tex. i form av skivor, stavar, tärningar eller riven med morötter....
Den blir ju inte genomstekt, den är gyllenbrun utanpå (stekt med lite olja) och bara varm inuti...på med lite stripskrydda, mums till fisk i alla fall
|
|
|
2004-02-18, 20:08
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2003
Inlägg: 1 076
|
Mos på råa potatisar...
Hmmmm, undrar hur det skulle smaka
|
|
|
2004-02-18, 21:31
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2003
Ort: Skåne
Inlägg: 2 102
|
Re: Okokt potatis
Citat:
Originally posted by danieln
Finns det några nackdelar med att käka potatisen rå? Hittade en liten text...
"Tillagningsmetoden påverkar GI. Till exempel kokningstiden av pasta påverkar GI. Ju mer okokt pastan är ju lägre blir GI. Ett annat exempel är potatis där okokt potatis är resistent mot hydrolys eller nedbrytning och har därmed ett lågt GI. Kokas potatisen så gelatiniseras stärkelsen i potatisen och är lätt att bryta ner och GI blir därmed högt. Om man sedan kyler potatisen, blir gelatiniseringsprocessen reversibel och cirka 12 procent av potatisen kan inte brytas ner och tas upp och GI blir därmed lägre än för den varma kokta potatisen."
Taget ur...
http://www.medikament.nu/PDF-filer/7..._barkeling.pdf
|
ja......
den e hård..
|
|
|
2004-02-19, 00:26
|
#13
|
Standard Medlem
Reg.datum: Dec 2001
Ort: Göteborg
Inlägg: 49
|
Citat:
Originally posted by King Grub
Du tar inte upp näringen i rå potatis. Bortkastat, med andra ord. Då spelar GI ingen roll. Du kan lika gärna spola ner potäterna i toaletten direkt.
|
Antog att det va något sådant med tanke på att det står "okokt potatis är resistent mot hydrolys eller nedbrytning ".
Tack.
__________________
Pain is only weakness leaving your body!
|
|
|
2004-02-19, 00:29
|
#14
|
Standard Medlem
Reg.datum: Dec 2001
Ort: Göteborg
Inlägg: 49
|
Hm. Funderade på "Om man sedan kyler potatisen, blir gelatiniseringsprocessen reversibel och cirka 12 procent av potatisen kan inte brytas ner och tas upp och GI blir därmed lägre än för den varma kokta potatisen.".
Alltså sämre ur näringssynpunkt att käka tex. kall potatissallad än varma potatisar.
__________________
Pain is only weakness leaving your body!
|
|
|
2011-06-05, 12:01
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2008
Inlägg: 87
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Du tar inte upp näringen i rå potatis. Bortkastat, med andra ord. Då spelar GI ingen roll. Du kan lika gärna spola ner potäterna i toaletten direkt.
Nahrung. 2000 Feb;44(1):19-22.
Effect of processing on potato starch: in vitro availability and glycaemic index.
Garcia-Alonso A, Goni I.
Instituto del Frio, CSIC, Departamento de Metabolismo y Nutricion, Madrid, Spain.
The content of digestible starch (DS) and resistant starch (RS) in processed potatoes was assessed. In addition, the effect of domestic cooking on the in vitro digestibility of starch in this tuber, which may influence the glycaemic response, was studied. Resistant starch in raw potato is high, however different RS values were obtained when processed, ranging from 1.18% in boiled potatoes to 10.38% in retrograded flour. In general, cooked potatoes have high levels of DS. Starch digestibility is improved after processing and it is affected by the cooking methods. Boiled and mashed potatoes showed the highest rate of digestion, on the contrary raw potato was hardly digested. The estimated Glycaemic Index (GI) from the degree of starch hydrolysis within 90 min was in accordance with the reported GI values, for potatoes processed in the same way.
|
Bump.
Jag hade tänkt slå till med lite råriven potatis till middag såhär i sommarvärmen.
Betyder detta att jag inte behöver räkna in några potatiskalorier idag? 
Jag finfördelar dem ju ändå, även om de bara är skalade och okokta
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 01:16.
|
    
|