Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2004-02-18, 14:13   #1
danieln
Standard Medlem
 
danielns avatar
 
Reg.datum: Dec 2001
Ort: Göteborg
Inlägg: 49
Okokt potatis

Finns det några nackdelar med att käka potatisen rå? Hittade en liten text...

"Tillagningsmetoden påverkar GI. Till exempel kokningstiden av pasta påverkar GI. Ju mer okokt pastan är ju lägre blir GI. Ett annat exempel är potatis där okokt potatis är resistent mot hydrolys eller nedbrytning och har därmed ett lågt GI. Kokas potatisen så gelatiniseras stärkelsen i potatisen och är lätt att bryta ner och GI blir därmed högt. Om man sedan kyler potatisen, blir gelatiniseringsprocessen reversibel och cirka 12 procent av potatisen kan inte brytas ner och tas upp och GI blir därmed lägre än för den varma kokta potatisen."

Taget ur...

http://www.medikament.nu/PDF-filer/7..._barkeling.pdf
__________________
Pain is only weakness leaving your body!
danieln är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-18, 14:17   #2
Axl
Buy Sea Chair Ten
 
Reg.datum: Aug 2003
Inlägg: 79
Jag vet inget om eventuella nackdelar med att äta rå potatis. Men gott är det !

/Axl
Axl är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-18, 14:19   #3
danieln
Standard Medlem
 
danielns avatar
 
Reg.datum: Dec 2001
Ort: Göteborg
Inlägg: 49
Ja med lite salt på så funkar det fin-fint.
__________________
Pain is only weakness leaving your body!
danieln är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-18, 15:19   #4
MasterChief
Världens Största Kyk®
 
MasterChiefs avatar
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 5 081
Jag trodde jag var ensam om att älska rå potatis...Med lite salt på är det underbart..Sen behöver man ju knappast vara en mästerkock...svårt att misslyckas
MasterChief är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-18, 15:20   #5
Winternal
Registered User
 
Winternals avatar
 
Reg.datum: Dec 2003
Inlägg: 254
Rå??

Satan vad äckligt..
Winternal är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-18, 15:56   #6
Axl
Buy Sea Chair Ten
 
Reg.datum: Aug 2003
Inlägg: 79
Citat:
Originally posted by Winternal
Rå??

Satan vad äckligt..
Nej nej, som ett äpple fast med annan smak... :-)

/Axl
Axl är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-18, 16:28   #7
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Du tar inte upp näringen i rå potatis. Bortkastat, med andra ord. Då spelar GI ingen roll. Du kan lika gärna spola ner potäterna i toaletten direkt.

Nahrung. 2000 Feb;44(1):19-22.


Effect of processing on potato starch: in vitro availability and glycaemic index.

Garcia-Alonso A, Goni I.

Instituto del Frio, CSIC, Departamento de Metabolismo y Nutricion, Madrid, Spain.

The content of digestible starch (DS) and resistant starch (RS) in processed potatoes was assessed. In addition, the effect of domestic cooking on the in vitro digestibility of starch in this tuber, which may influence the glycaemic response, was studied. Resistant starch in raw potato is high, however different RS values were obtained when processed, ranging from 1.18% in boiled potatoes to 10.38% in retrograded flour. In general, cooked potatoes have high levels of DS. Starch digestibility is improved after processing and it is affected by the cooking methods. Boiled and mashed potatoes showed the highest rate of digestion, on the contrary raw potato was hardly digested. The estimated Glycaemic Index (GI) from the degree of starch hydrolysis within 90 min was in accordance with the reported GI values, for potatoes processed in the same way.
__________________


Angående PM-rådgivning!

Senast redigerad av King Grub den 2004-02-18 klockan 16:30.
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-18, 16:38   #8
Croatia_BoY_78
Junior Medlem
 
Croatia_BoY_78s avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Temple Of Love
Inlägg: 46
Jag har hört att man kan få feber av att äta RÅ potatis
Croatia_BoY_78 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-18, 16:51   #9
MasterChief
Världens Största Kyk®
 
MasterChiefs avatar
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 5 081
King Grub:
Hmmm...därför jag blir lite konstig i magen efter jag klämt i mig tre hela potatisar...
MasterChief är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-18, 18:05   #10
Lalla
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Borås, Sweden
Inlägg: 556
Grub > Ojdå, men om man äter tex. råstekt potatis då? Brukar steka den utan att koka först, tex. i form av skivor, stavar, tärningar eller riven med morötter....

Den blir ju inte genomstekt, den är gyllenbrun utanpå (stekt med lite olja) och bara varm inuti...på med lite stripskrydda, mums till fisk i alla fall
Lalla är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-18, 20:08   #11
Trytter
Registered User
 
Trytters avatar
 
Reg.datum: Oct 2003
Inlägg: 1 076
Mos på råa potatisar...
Hmmmm, undrar hur det skulle smaka
Trytter är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-18, 21:31   #12
Hnke
Registered User
 
Hnkes avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Ort: Skåne
Inlägg: 2 102
Re: Okokt potatis

Citat:
Originally posted by danieln
Finns det några nackdelar med att käka potatisen rå? Hittade en liten text...

"Tillagningsmetoden påverkar GI. Till exempel kokningstiden av pasta påverkar GI. Ju mer okokt pastan är ju lägre blir GI. Ett annat exempel är potatis där okokt potatis är resistent mot hydrolys eller nedbrytning och har därmed ett lågt GI. Kokas potatisen så gelatiniseras stärkelsen i potatisen och är lätt att bryta ner och GI blir därmed högt. Om man sedan kyler potatisen, blir gelatiniseringsprocessen reversibel och cirka 12 procent av potatisen kan inte brytas ner och tas upp och GI blir därmed lägre än för den varma kokta potatisen."

Taget ur...

http://www.medikament.nu/PDF-filer/7..._barkeling.pdf
ja......





den e hård..
Hnke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-19, 00:26   #13
danieln
Standard Medlem
 
danielns avatar
 
Reg.datum: Dec 2001
Ort: Göteborg
Inlägg: 49
Citat:
Originally posted by King Grub
Du tar inte upp näringen i rå potatis. Bortkastat, med andra ord. Då spelar GI ingen roll. Du kan lika gärna spola ner potäterna i toaletten direkt.
Antog att det va något sådant med tanke på att det står "okokt potatis är resistent mot hydrolys eller nedbrytning ".

Tack.
__________________
Pain is only weakness leaving your body!
danieln är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-02-19, 00:29   #14
danieln
Standard Medlem
 
danielns avatar
 
Reg.datum: Dec 2001
Ort: Göteborg
Inlägg: 49
Hm. Funderade på "Om man sedan kyler potatisen, blir gelatiniseringsprocessen reversibel och cirka 12 procent av potatisen kan inte brytas ner och tas upp och GI blir därmed lägre än för den varma kokta potatisen.".

Alltså sämre ur näringssynpunkt att käka tex. kall potatissallad än varma potatisar.
__________________
Pain is only weakness leaving your body!
danieln är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-06-05, 12:01   #15
__Linnea__
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2008
Inlägg: 87
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Du tar inte upp näringen i rå potatis. Bortkastat, med andra ord. Då spelar GI ingen roll. Du kan lika gärna spola ner potäterna i toaletten direkt.

Nahrung. 2000 Feb;44(1):19-22.


Effect of processing on potato starch: in vitro availability and glycaemic index.

Garcia-Alonso A, Goni I.

Instituto del Frio, CSIC, Departamento de Metabolismo y Nutricion, Madrid, Spain.

The content of digestible starch (DS) and resistant starch (RS) in processed potatoes was assessed. In addition, the effect of domestic cooking on the in vitro digestibility of starch in this tuber, which may influence the glycaemic response, was studied. Resistant starch in raw potato is high, however different RS values were obtained when processed, ranging from 1.18% in boiled potatoes to 10.38% in retrograded flour. In general, cooked potatoes have high levels of DS. Starch digestibility is improved after processing and it is affected by the cooking methods. Boiled and mashed potatoes showed the highest rate of digestion, on the contrary raw potato was hardly digested. The estimated Glycaemic Index (GI) from the degree of starch hydrolysis within 90 min was in accordance with the reported GI values, for potatoes processed in the same way.
Bump.

Jag hade tänkt slå till med lite råriven potatis till middag såhär i sommarvärmen.

Betyder detta att jag inte behöver räkna in några potatiskalorier idag?
Jag finfördelar dem ju ändå, även om de bara är skalade och okokta
__Linnea__ är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 01:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)