2012-09-01, 19:07
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2011
Inlägg: 64
|
AGEs främjar diabetes [hos möss]
Citat:
The epidemics of insulin resistance (IR) and type 2 diabetes (T2D) affect the first world as well as less-developed countries, and now affect children as well. Persistently elevated oxidative stress and inflammation (OS/Infl) precede these polygenic conditions. A hallmark of contemporary lifestyle is a preference for thermally processed nutrients, replete with pro-OS/Infl advanced glycation endproducts (AGEs), which enhance appetite and cause overnutrition. We propose that chronic ingestion of oral AGEs promotes IR and T2D. The mechanism(s) involved in these findings were assessed in four generations of C57BL6 mice fed isocaloric diets with or without AGEs [synthetic methyl-glyoxal-derivatives (MG+)]. F3/MG+ mice manifested increased adiposity and premature IR, marked by severe deficiency of anti-AGE advanced glycation receptor 1 (AGER1) and of survival factor sirtuin 1 (SIRT1) in white adipose tissue (WAT), skeletal muscle, and liver. Impaired 2-deoxy-glucose uptake was associated with marked changes in insulin receptor (InsR), IRS-1, IRS-2, Akt activation, and a macrophage and adipocyte shift to a pro-OS/inflammatory (M1) phenotype. These features were absent in F3/MG− mice. MG stimulation of 3T3-L1 adipocytes led to suppressed AGER1 and SIRT1, and altered InsR, IRS-1, IRS-2 phosphorylation, and nuclear factor kappa-light chain enhancer of activated B cells (Nf-κB) p65 acetylation. Gene modulation revealed these effects to be coregulated by AGER1 and SIRT1. Thus, prolonged oral exposure to MG-AGEs can deplete host-defenses AGER1 and SIRT1, raise basal OS/Infl, and increase susceptibility to dysmetabolic IR. Because exposure to AGEs can be decreased, these insights provide an important framework for alleviating a major lifestyle-linked disease epidemic.
|
http://www.pnas.org/content/early/2012/08/16/1205847109
Citat från Medical Daily:
Citat:
In studies performed on mice, sustained exposure to a compound called methylglyoxal (MG) caused the mice to gain a significant amount of weight to their abdomens. The compound also caused early insulin resistance, and type 2 diabetes. MG is a type of advanced glycation endproduct (AGEs), produced when food is cooked using dry heat. AGEs have also been found to reduce the effectiveness of the body's inflammation response.
In the study, one group of mice was fed MG while another group of mice were not. Both were fed diets with the same amount of calories and fat. Over the four generations, the mice that were fed a diet with MG had more body fat and developed early insulin resistance. The control group did not exhibit those characteristics.
The abdominal fat in mice fed MG was converted into fat cells that prevented the metabolism of glucose and impeded fat turnover. This inhibited process, in turn, contributed to the development of insulin resistance and diabetes.
The study authors recommend that people cook foods by stewing, poaching, or steaming meat and vegetables, rather than grilling them.
|
Read more at http://www.medicaldaily.com/articles...kuoM1WKXXUE.99
|
|
|
2012-09-01, 19:21
|
#2
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 810
|
Bra med abstrakt som påpekar att vi verkligen kan styra intaget av AGE. Lite kunskap i köket och allt är frid och fröjd.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2012-09-01, 19:30
|
#3
|
Pink belt
Reg.datum: Jan 2004
Ort: Var du bor
Inlägg: 5 490
|
Är nog fördelaktigt att inte överdriva intaget av fett kött öht, för det är vad gör den största skillnaden (det är extremt mycket AGE i ottilagat kött också, jmfrt t.ex. spannmål, bönor, potatis et al).
__________________
Har någon varit riktigt långt även som beslutat att använda ens gå vill göra ser mer ut?
|
|
|
2012-09-01, 19:51
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2011
Inlägg: 64
|
Jag hitta denna när jag googla omkring:
http://missclasses.com/mp3s/Prize%20.../sdarticle.pdf
Intressant läsning. Jag hittade tyvärr inte hela listan på alla 250 matprodukterna som testades.
Senast redigerad av Sir Beef A Lot den 2012-09-01 klockan 19:54.
|
|
|
2012-09-01, 19:53
|
#5
|
Pink belt
Reg.datum: Jan 2004
Ort: Var du bor
Inlägg: 5 490
|
Om du orkar leta runt så har jag gjort några inlägg med länkar för X antal månader/år sedan.
EDIT: Gjorde en snabbsökning själv.
http://kolozzeum.com/forum/showthrea...&highlight=age
Finns mer
__________________
Har någon varit riktigt långt även som beslutat att använda ens gå vill göra ser mer ut?
Senast redigerad av Doctor Snuggles den 2012-09-01 klockan 19:55.
|
|
|
2012-09-01, 19:55
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2011
Inlägg: 64
|
Ska checka in dem då. Har du själv anpassat dina matvanor efter all forskning som har gjorts?
|
|
|
2012-09-01, 19:59
|
#7
|
Pink belt
Reg.datum: Jan 2004
Ort: Var du bor
Inlägg: 5 490
|
Nja. 
Jag äter inte särskilt mycket animaliskt protein kanske, och lite åt PF-hållet, men jag vet inte hur medvetet det är egentligen. Jag är mest lat och inte så stor i maten.
__________________
Har någon varit riktigt långt även som beslutat att använda ens gå vill göra ser mer ut?
|
|
|
2012-09-01, 20:07
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2011
Inlägg: 64
|
I know dat feel
|
|
|
2012-09-01, 20:11
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Södra Sverige
Inlägg: 85
|
Kan någon summera det lite enkelt åt mig? Har lite svårt att läsa en vägg av text med sådan engelska.
|
|
|
2012-09-01, 20:24
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2011
Inlägg: 825
|
HUr kan smör ha 256 per/g och mjölk 0,01ml
Det är ju samma produkt??
|
|
|
2012-09-01, 20:29
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2011
Inlägg: 64
|
Citat:
Ursprungligen postat av Holabandola
HUr kan smör ha 256 per/g och mjölk 0,01ml
Det är ju samma produkt??
|
Jag tror det har något med att lagringen, det vill säg hur länge det har "legat". Samma sak med mjölkpulver, ju längre det har varit på lagret desto mer AGE verkar det ha. Sen kan man fortsätta med att det är mer koncentrerat eftersom pulver och ost har mindre vätska i sig, osv osv.
Citat:
Ursprungligen postat av saigon
Kan någon summera det lite enkelt åt mig? Har lite svårt att läsa en vägg av text med sådan engelska. 
|
Grillning av fettigt kött är farligt. Antar jag.
Senast redigerad av Sir Beef A Lot den 2012-09-01 klockan 20:32.
|
|
|
2012-09-01, 20:50
|
#12
|
Pink belt
Reg.datum: Jan 2004
Ort: Var du bor
Inlägg: 5 490
|
Citat:
Ursprungligen postat av Holabandola
HUr kan smör ha 256 per/g och mjölk 0,01ml
Det är ju samma produkt??
|
Nej. Smör är fett. Fett innehåller mycket AGE.
__________________
Har någon varit riktigt långt även som beslutat att använda ens gå vill göra ser mer ut?
|
|
|
2012-09-01, 21:12
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2011
Inlägg: 825
|
NJa, bara 20 ggr mer fett än i mjölk.
Kan inte gå från 0,01g till 256 pga det. Skillnaden är ju 2560ggr större.
Jag tror på storage, förvaring, härsknar osv. Härsket fett är grymt oxidativt.
|
|
|
2012-09-01, 21:32
|
#14
|
Pink belt
Reg.datum: Jan 2004
Ort: Var du bor
Inlägg: 5 490
|
Det är väl inte linjärt, helt enkelt. Även olja har extremt mycket AGE.
Kanske en fettmolekyl binder till sig flera sockermolekyler eller något sådant, vad vet jag.
__________________
Har någon varit riktigt långt även som beslutat att använda ens gå vill göra ser mer ut?
Senast redigerad av Doctor Snuggles den 2012-09-01 klockan 21:34.
|
|
|
2012-09-01, 21:53
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Uppsala
Inlägg: 1 586
|
Intressant, tack.
__________________
Grisbänk på NNIF.
Filmjölk om varför det marklyfts mindre än det böjs...
Citat:
Ursprungligen postat av filmjölk
För att de är drabbade av knäböjsneuros där de böjer och böjer tills röven blöder och sedan fortsätter böja. Då orkar man inte marklyfta så ofta.
|
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:57.
|
    
|