Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2012-08-16, 13:44   #1
svag74
Registered User
 
svag74s avatar
 
Reg.datum: Jun 2011
Inlägg: 1 002
Glykemisk belastning?

Om någon äter mycket dextro/malto så höjs ofta ett varningens finger för "hög glykemisk belastning".
Jag undrar vad skillnaden skulle kunna vara mot att äta mycket havregryn, potatis, pasta, eller annan mer accepterad kolhydratskälla?
Allt omvandlas väl ändå till glukos, så utgör t.ex. 200kcal dextro en större glykemisk belastning för kroppen än dryga 250kcal havregryn som ger samma mängd kolisar?
svag74 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 14:34   #2
Maod
Registered User
 
Maods avatar
 
Reg.datum: Mar 2006
Inlägg: 314
Hög glykemisk belastning blir det när man äter mycket med högt GI. GI är ett mått på hur mycket blodsockret höjs av 50 gram KH från ett visst livsmedel. Högt GI = Snabbare/större blodsockertopp = Stor mängd socker i blodet = "Dåligt".

Lågt GI ger en långsammare stegring av blodsockret. GI påverkas av protein och fettinnehållet i maten också. Malto är 100% snabba kolhydrater.

Hoppas du förstår mitt resonemang
__________________
Come at me bro
Maod är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 16:41   #3
svag74
Registered User
 
svag74s avatar
 
Reg.datum: Jun 2011
Inlägg: 1 002
Citat:
Ursprungligen postat av Maod Visa inlägg
Hög glykemisk belastning blir det när man äter mycket med högt GI. GI är ett mått på hur mycket blodsockret höjs av 50 gram KH från ett visst livsmedel. Högt GI = Snabbare/större blodsockertopp = Stor mängd socker i blodet = "Dåligt".

Lågt GI ger en långsammare stegring av blodsockret. GI påverkas av protein och fettinnehållet i maten också. Malto är 100% snabba kolhydrater.

Hoppas du förstår mitt resonemang
Ja men dextro ihop med "mat" så blir det ju långsammare, för allt slås samman liksom. Och själva glykemiska belastningen från dextron borde ju då inte vara högre än från övriga kolhydrater, som ändå omvandlas till glukos?
Alltså, glukos i sig kan väl inte vara skadligt/påfrestande att inta dietärt jämfört med någon annan kolhydrat som ändå omvandlas till samma sak?
svag74 är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)