Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2012-08-15, 07:44   #1
Barbastark
Registered User
 
Barbastarks avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
Hur tolka sockerinnehåll enligt SLVs databas?

Så undrar hur jag ska tolka sockerinnehåll i ett livsmedel utifrån SLVs databas.

I ett livsmedel listar dem: Monosackarider, disackarider och sackaros.
Jag har antagit att jag tar monosackarider+disackarider för att få ut sockerinnehållet (tänkt att dem listat monosackariderna i disackariderna separat och inte bara "bakat in" totalen i monosackarider) och inte förstått varför sackaros angivs separat.

Har jag tänkt rätt, eller hur ligger det till?
Barbastark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-15, 08:22   #2
Akada
Registered User
 
Akadas avatar
 
Reg.datum: May 2012
Inlägg: 1 150
Sackaros är en disackarid, men det finns flera andra. De består av 2 olika monosackarider (t.ex. fruktos + glukos för sackaros).

Senast redigerad av Akada den 2012-08-15 klockan 08:23.
Akada är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-15, 08:29   #3
Barbastark
Registered User
 
Barbastarks avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
Citat:
Ursprungligen postat av Akada Visa inlägg
Sackaros är en disackarid, men det finns flera andra. De består av 2 olika monosackarider (t.ex. fruktos + glukos för sackaros).
I know. Det var därför jag tyckte det var konstigt att dem nämnde denna separat. Om dem ville ha med "farligt socker" så känns ju fruktos mer logiskt att nämna separat.
Barbastark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-15, 08:37   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 409
Livsmedelstabellernas syfte är inte att peka ut "farliga" saker utan att lista innehåll.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-15, 09:18   #5
Barbastark
Registered User
 
Barbastarks avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Livsmedelstabellernas syfte är inte att peka ut "farliga" saker utan att lista innehåll.
Jaja. Så vet du något om min fråga?
Barbastark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-15, 10:02   #6
Nebuchadnezzar
Registered User
 
Nebuchadnezzars avatar
 
Reg.datum: May 2011
Inlägg: 670
Sackarosen är inräknad i disackariderna. Det är ju bara att se på hur ofta det står exakt samma mängd på disackarider som på sackaros så känns det rätt självklart.
Nebuchadnezzar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-15, 10:05   #7
Barbastark
Registered User
 
Barbastarks avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
Citat:
Ursprungligen postat av Nebuchadnezzar Visa inlägg
Sackarosen är inräknad i disackariderna. Det är ju bara att se på hur ofta det står exakt samma mängd på disackarider som på sackaros så känns det rätt självklart.
Frågan handlar om hur jag utläser den totala mängden socker i livsmedlet. Sackarosparentesen tog jag bara med som en sidnot, vet som sagt att detta är en disackarid.
Barbastark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-15, 17:09   #8
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 817
Titta på "Mjölkchoklad" ( mjölkchoklad ospec ).

Där får du fram 48,5 gram disackarider. Men även 37.6 gram sackaros.
Betyder att produkten också innehåller 10.9 gram laktos.


Disackarider är inte så vanliga i livsmedel. Det är sackaros och det är laktos. Att börja blanda in maltos är inte rättvist. Det är en nedbrytningsprodukt av stärkelse vid mältning. Vi har en soppa av olika kolhydrater precis som i maltodextrin.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 06:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)