2004-02-01, 18:55
|
#1
|
Butter
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 138
|
Empirisk lekmannastudie
Jag har utfört en liten empirisk studie på mig själv senaste halvåret, tänkte dela med mig av resultaten. Jag har helt enkelt käkat mellan 6-10 hela ägg per dag och mätt kolestrol/triglycerider före och efter denna period (7-8 månader ungefär). Före denna period inga eller någon gula, resten vitor. Ingen annan näringsjustering av kosten. Har egentligen bara styrketränat under denna period, inte hållt på med konditionsträning i någon större utsträckning, och bulkat på mig ungefär 7-8 kg.
Före
HDL: 1.1 (normalvärde 0.7 - 2.5)
LDL: 2.4 (normalvärde 1 - 5)
Triglycerider: 0.65 (normalvärde 0.5 - 2.2)
Efter
HDL: 1.3 (normalvärde 0.7 - 2.5)
LDL: 2.3 (normalvärde 1 - 5)
Triglycerider: 0.69 (normalvärde 0.5 - 2.2)
Levervärdena var "bra" vid båda mätningarna, fick inga exakta värden. Ni får väl tolka resultaten som ni vill, men de talar rätt tydligt för att det varken gör till eller från huruvida man äter massa kolestrol. Det är ju till en viss del genetiskt också, hur mycket kolestrol man har i blodet, bör tilläggas.
Adieu, fidde
__________________
][\/][uskel ][\/][unter
Commencing operation snake ape - Snake (David Hayter)
|
|
|
2004-02-01, 19:12
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2002
Inlägg: 4 308
|
Intressant.
|
|
|
2004-02-01, 19:13
|
#3
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 865
|
Dina värden är i princip oförändrade. Skillnaderna faller säkert inom felmarginalen på analysen.
Du har gått upp 8 kg utan att dina blodfettsvärden påverkats och det är ju bra. Hoppas att merparten var muskler
|
|
|
2004-02-01, 19:16
|
#4
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 426
|
Mycket intressant. Mina egna värden har förbättrats sedan jag var 20 år (är 30 i dag), och då har jag säkert ätit 20000 hela ägg, gulor och allt, under den perioden.
|
|
|
2004-02-01, 20:09
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2002
Inlägg: 1 433
|
Citat:
Originally posted by King Grub
Mycket intressant. Mina egna värden har förbättrats sedan jag var 20 år (är 30 i dag), och då har jag säkert ätit 20000 hela ägg, gulor och allt, under den perioden.
|
Men du har lite bättre kondition också nu än när du var 20 eller?
Det verkar vara en viktig parameter.
Det vore för övrigt konstigt om mängden kolesterol man äter spelar någon större roll på friska personer som ju producerar så mycket kolesterol som kroppen vill ha ändå!
Ett stort problem med tidiga kolesterolsänkare som byggde på att bara plocka ut kolesterol ur blodet genom att inte återuppta dem ur tarmen var ju att för att få bra effekt så fick man ta bort så mycket att man både fick lite tarmproblem och att det var en ordentlig avmagringskur då kroppen bara gick in på högvarv för att göra mer kolesterol!
Nils
|
|
|
2004-02-01, 20:11
|
#6
|
Feed me fast
Reg.datum: Aug 2002
Ort: Södertälje
Inlägg: 3 861
|
Vilka värden man kommer ha styrs väl i störst grad av ens egna produktion?
Ens konsumtion är väl mer som "toppen på isberget"?
|
|
|
2004-02-01, 20:15
|
#7
|
Butter
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Stockholm
Inlägg: 3 138
|
Får man fråga er lärda vart den här pseudoskrönan om kolestrol kommer ? Gäller det bara för genetiskt benägna eller extremt stillasittande kontorsarbetare, eller är det helt enkelt nåt som blivit alltför uppblåst generellt ? Jag kommer ihåg då jag började läsa om kost för styrketräning för massa år sedan, då fick man inte ens titta på en äggula då värdena skjöt i höjden direkt.
__________________
][\/][uskel ][\/][unter
Commencing operation snake ape - Snake (David Hayter)
|
|
|
2004-02-01, 20:18
|
#8
|
Feed me fast
Reg.datum: Aug 2002
Ort: Södertälje
Inlägg: 3 861
|
Citat:
Originally posted by Munter
Får man fråga er lärda vart den här pseudoskrönan om kolestrol kommer ? Gäller det bara för genetiskt benägna eller extremt stillasittande kontorsarbetare, eller är det helt enkelt nåt som blivit alltför uppblåst generellt ? Jag kommer ihåg då jag började läsa om kost för styrketräning för massa år sedan, då fick man inte ens titta på en äggula då värdena skjöt i höjden direkt.
|
Tror bestämt att det hela är genetiskt betingat. Har för mig att jag läst det i en av syrrans medicinböcker, kommer dock ej ihåg vilken.
|
|
|
2004-02-01, 21:14
|
#9
|
Banned
Reg.datum: Apr 2003
Ort: *** region norr
Inlägg: 14 295
|
Citat:
Originally posted by King Grub
Mycket intressant. Mina egna värden har förbättrats sedan jag var 20 år (är 30 i dag), och då har jag säkert ätit 20000 hela ägg, gulor och allt, under den perioden.
|
Det är väl inget att skryta om...........att du är 30 asså
skojja ba :love:
skrönan kommer nog från alla forskningar från 70-talet när dom inte visste bättre
|
|
|
2004-02-02, 12:52
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2001
Inlägg: 1 121
|
Det finns en formel för kolestrolnivåernas påverkan av kolestrol via maten i nordiska näringsrekommendationerna. Studien är ju inte direkt ny utan från 1965.
Där står att "serumkolesterolnivåerna ändras med kvadratroten av kolestrolintaget per 1000 kcal och att blodkolestrolnivåerna stiger med i genomsnitt 12 mg/dl för varje 100 mg kolesterol man äter. Utöver ett kolestrolintag på 0,5-0,6 g per dag kommer ytterligare kolestrol bara att medföra mkt små förändringa på blodkolesterolnivåerna."
0,6 gram blir väl två hela ägg om jag tänker rätt nu. Så det borde betyda att det är skit samma om man äter 2 eller 10 ägg per dag. Men att skillnaden ligger mellan 0-2 ägg.
Tillägg. Det finns idag ingen svensk rekommendation för hur mycket kolestrol man max bör äta. Men om vi svenskar skulle börja äta väldigt mycket ägg kanske en rekommendation skulle införas skriver dom i NNR.
Senast redigerad av Peter den 2004-02-02 klockan 12:55.
|
|
|
2004-02-10, 20:34
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2004
Inlägg: 92
|
vad ligger denna rekomenderade max gränns på då ? hur många ägg skulle det motsvara?
|
|
|
2004-02-10, 20:43
|
#12
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 426
|
Citat:
Originally posted by Jacobg
vad ligger denna rekomenderade max gränns på då ? hur många ägg skulle det motsvara?
|
Det finns uppenbarligen ingen. Det gör ingen skillnad om du äter 3 eller 10 ägg.
|
|
|
2004-02-18, 03:26
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Malmö
Inlägg: 935
|
jag är personligen inte alls orolig för kolesterolet eftersom jag konditionstränat hela mitt liv och lär fortsätta så!
jag tänker mer på hur mycekt fett man lägger på sig av att käka massa ägg! jag har undviikt dem och sökt andra proteinkällor (tonfisk, torsk osv)... jag tränar för att öka i massa och vikt och äter därefter! men jag vill inte lägga på mig en kula i onödan! är det inte heller någon risk grub? om vi snackar +5 hela ägg / dag
|
|
|
2004-02-18, 03:35
|
#14
|
Curl til you hurl!
Reg.datum: Apr 2001
Ort: Stockholm
Inlägg: 10 815
|
Citat:
Originally posted by jim
jag är personligen inte alls orolig för kolesterolet eftersom jag konditionstränat hela mitt liv och lär fortsätta så!
jag tänker mer på hur mycekt fett man lägger på sig av att käka massa ägg! jag har undviikt dem och sökt andra proteinkällor (tonfisk, torsk osv)... jag tränar för att öka i massa och vikt och äter därefter! men jag vill inte lägga på mig en kula i onödan! är det inte heller någon risk grub? om vi snackar +5 hela ägg / dag
|
Så feta är inte ägg.. och varför så rädd för att äta fett?
Fett är din vän - kaloririkt, gott och nödvändigt.
/pez
|
|
|
2004-02-18, 03:58
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Malmö
Inlägg: 935
|
pez ställer alltid upp
hur går träningen?
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:36.
|
    
|