2012-07-26, 20:21
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: May 2012
Inlägg: 623
|
hjälp med klyftisar!
God kväll på er alla! Gjorde idag egna klyftpotatis i ugn med lite fläskfile.. galet gott måste jag säga! Dock så blev klyftorna lite mjuka. Jag hade hellre velat att de skulle bli lite mer krispiga och knapriga, hur ska jag göra?
Behöver även tips om den kalorisnålaste eller "bästa" oljan att tillaga dessa klyftor med! Tack för alla svaren!  Ha en fortsatt trevlig kväll annars! / Eder Captain!
|
|
|
2012-07-26, 20:26
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2008
Inlägg: 1 195
|
angående tid har jag tyvärr inget konkret. Brukar köra cirkus 30 min å 225 tror jag. Personligen tycker jag det går utmärkt att köra utan olja och bara salta, då jag inte är så kräsen - put me down for it.
Btw, kokar du dom innan ? Det brukar inte jag göra och mina blir rätt krispiga. Med skalet kvar såklart.
|
|
|
2012-07-26, 20:30
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: May 2012
Inlägg: 237
|
Lite mindre klyftor, mer smör/olja är nyckeln :-)
Jag brukar ta och skära klyftorna, sedan lägga i en påse med olja, liite grillkrydda och rosmarin. När jag lagt i allt i påsen så skakar jag runt och lägger dom i stekpannan en stund, använder mig oftast utav rapsolja! Självklart skall det vara skal kvar på potatisen.
|
|
|
2012-07-26, 21:18
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: May 2012
Inlägg: 623
|
jag varken kokar eller steker innan, bara olja på plåten samt kryddningen, sen skjuts in i ugnen..med skal givetvis!
tror ni det går bättre att ställa in grill på ugnen de sista 10 min?
|
|
|
2012-07-27, 06:19
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2010
Ort: Huddinge
Inlägg: 1 505
|
Brukar köra på 250 grader första 10 min. sedan dra ner till 225 resten av tiden.
Jag får alltid krispig yta.
Kokar dock potatisarna 5 min ungefär och låter dem svalna lite. Lite smör/rapsolja på plåten och blanda med kryddor.
|
|
|
2012-07-27, 08:14
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2010
Inlägg: 1 145
|
Brukar, för ovanlighetens skull, använda olivolja till klyftpotatis. Om du vill ha dem riktigt krispiga så ska du koka potatisarna tills de nästan går sönder och låter dem ånga av. Sedan bör man ha rätt mycket olja i pannan, kanske en halv centimeters djup, och oljan ska vara varm innan man lägger i potatisen.
|
|
|
2012-07-27, 08:44
|
#7
|
Madamp!
Reg.datum: Sep 2008
Ort: skåne
Inlägg: 3 791
|
skaffa en sprayflaska för olja, då får du ut minimalt med kalorier över maximalt med yta. (Flaskan fyller du själv med valfri olja, så alltså inte nån sån här gastryckbehållare från matbutiken.) När potatisen nästan är klar kan du höja temperaturen till 275 så kommer det gyllene knapret snabbt
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Nodan
Madame är awsome. Alltid. Hon behöver liksom inte göra något alls.
|
|
|
|
2012-07-27, 08:50
|
#8
|
#VilaLagom
Reg.datum: Oct 2004
Ort: Halmstad
Inlägg: 12 742
|
Citat:
Ursprungligen postat av Madame
skaffa en sprayflaska för olja, då får du ut minimalt med kalorier över maximalt med yta. (Flaskan fyller du själv med valfri olja, så alltså inte nån sån här gastryckbehållare från matbutiken.) När potatisen nästan är klar kan du höja temperaturen till 275 så kommer det gyllene knapret snabbt

|
Oh, finns den att köpa i någon "vanlig" affär? Fan som jag har letat!
Ursäkta offtopic.
__________________
[B][URL="http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=83197"]Rolf goes #suomitraining
|
|
|
2012-07-27, 08:52
|
#9
|
Madamp!
Reg.datum: Sep 2008
Ort: skåne
Inlägg: 3 791
|
Obh nordica har nån, de finns lite överallt
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Nodan
Madame är awsome. Alltid. Hon behöver liksom inte göra något alls.
|
|
|
|
2012-07-27, 08:57
|
#10
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Citat:
Ursprungligen postat av Captainwide
tror ni det går bättre att ställa in grill på ugnen de sista 10 min? 
|
Ja.
En metod jag har använt är däremot helt tvärt om allt annat jag har sett och det är att salta innan de åker in i ugnen och köra grillen i början. Saltet drar ut vätska från ytskiktet och man får också bort den vätskan genom den höga temperaturen så man får ett torrt skikt som helt enkelt inte har något annat val än att få färg.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2012-07-27, 09:01
|
#11
|
Madamp!
Reg.datum: Sep 2008
Ort: skåne
Inlägg: 3 791
|
Ja salta innan gör man ju! Ofc! Visste inte ens att det var tvärtemot vad man "ska" göra!
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Nodan
Madame är awsome. Alltid. Hon behöver liksom inte göra något alls.
|
|
|
|
2012-07-27, 09:12
|
#12
|
Proteinbarskonnässör
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 15 775
|
Många bra tips i den här tråden, har själv haft lite problem med klyftisar =P Detta ska testas!
__________________
Citat:
I'll see you in another life, brother.
|
|
|
|
2012-07-27, 21:46
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 1 025
|
Här ska du få ett riktigt bra tips! Bakplåtspapper på plåten istället för att lägga klyftorna direkt på plåten. Då kan man ha ganska snålt med olja, kanske 2-3 tsk till en full plåt. Blanda runt klyftorna ordentligt med oljan på pappret och in i ugnen på 225-250 grader tills de fått fin färg. Förutsatt att man väljer en bra potatissort så blir detta fantastiskt bra!
__________________
RandomC är snygg.
|
|
|
2012-07-28, 10:01
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 24
|
Sprayburken va verkligen ett bra tips. Finns den på typ mediamarkt? Pris?
Btw, när ni använder bakplåtspapper, häller ni oljan direkt på pappret innan ni lägger in potatisen eller efter?
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:21.
|
    
|