Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2012-06-11, 20:40   #1
Barbastark
Registered User
 
Barbastarks avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
Vad är ett nyttigt bröd?

Hejhej

Undrar vad man ska titta på när det kommet till "köpebröd".

Tex på vilken plats får vetemjöl komma i ingrediens-listan för att det ska vara nyttigt? Hur många % av kolhydratsinnehållet kan komma från sockerarter för att det fortfarande ska vara nyttigt? Vilka mjölsorter ska man försöka se till att brödet innehåller? Osv.

Ja, när är det nyttigt? (ni förstår vad man menar med "nyttigt" så inget "formfranska kan vara nyttigt i rätt sammanhang"-tjafs).

MVH
Barbastark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 20:44   #2
begt
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2011
Inlägg: 2 859
Någorlunda grova och fiberrika bröd anses bättre än andra p.ga.

större mättnad pga fiberhalten (en del andra fördelar med fibrer i kosten också)
mer fullkorn->mer näring
något mer protein.

...jämfört med t.ex. formfranska eller storform.
begt är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 20:44   #3
Perramja
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2011
Inlägg: 320
Citat:
Ursprungligen postat av Barbastark Visa inlägg
Hejhej

Undrar vad man ska titta på när det kommet till "köpebröd".

Tex på vilken plats får vetemjöl komma i ingrediens-listan för att det ska vara nyttigt? Hur många % av kolhydratsinnehållet kan komma från sockerarter för att det fortfarande ska vara nyttigt? Vilka mjölsorter ska man försöka se till att brödet innehåller? Osv.

Ja, när är det nyttigt? (ni förstår vad man menar med "nyttigt" så inget "formfranska kan vara nyttigt i rätt sammanhang"-tjafs).

MVH
Ett grovt surdegsbröd tycker jag är att föredra. Rågkusar och rallarhalvor är bra grejor Sen är det här problemet med ordet "nyttigt" svårt att komma runt, men ovanstående är väl ur allmänhetens syn nyttigt bröd
Perramja är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 20:49   #4
Barbastark
Registered User
 
Barbastarks avatar
 
Reg.datum: Jul 2008
Inlägg: 1 959
Sockerarter. Är 10% av kolhydratsmängden för mycket?
Barbastark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 20:52   #5
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
Beror på vad du är ute efter. Det är inte för mycket för mig.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:00   #6
Sandra81
Registered User
 
Sandra81s avatar
 
Reg.datum: Sep 2011
Inlägg: 841
http://www.wellnessguide.se/Nyheter/...tigaste-brodet
__________________
Enklare o verka smart genom å citera andra..
Sandra81 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:04   #7
Dreas
Maaaaaaat!
 
Dreass avatar
 
Reg.datum: Feb 2006
Ort: Karlstad
Inlägg: 6 323
Citat:
Ursprungligen postat av Sandra81 Visa inlägg
Men suck. Fullkorn bra, vetemjöl dåligt...
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Deceiver85 Visa inlägg
"Vem vare? Vem vare som curla?"
"Ingen"
"Vadå ingen? Säg vem det fucking var"
"Ta det lugnt, vi sa att vi ska curla i squat racket, ni sa okej..."
"Vad ska jag göra med min fucking böjdräkt?"
Dreas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:05   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
Och glukos blev den värsta sockerarten.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:13   #9
TREX
Banned User
 
Reg.datum: Dec 2011
Inlägg: 1 181
TREX är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:14   #10
begt
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2011
Inlägg: 2 859
Svårt att leva utan glukos, särskilt om kroppen inte kunnat producera det själv =)
begt är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:47   #11
Holabandola
Registered User
 
Holabandolas avatar
 
Reg.datum: Apr 2011
Inlägg: 825
Surdeg är bra för lägre GI och blodsockersvar.
Havre är nyttigt så om det ingår är det inte fel.
FÖR mycket frön, tjoffs och kraffs, dvs hela grejer finns det inga fördelar att äta.
Ju mörkare och hårdare desto näringstätare kan man nog generalisera det hela som.
Undvik bröd med massa socker, sirap och liknande.
Jag själv köper ett extremt grovt surdegsbröd på Lidl, billigt som fan 7kr, liknar pumpernickel.
Rostar man sådär grova bröd, blir de mjukare och bra mycket godare. Man måste äta de ganska omgående dock om man rostar, för annars blir de stenhårda istället :-)
Blodsockersvaret på det bröda är knappt mätbart hehe.
Holabandola är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:51   #12
Dreas
Maaaaaaat!
 
Dreass avatar
 
Reg.datum: Feb 2006
Ort: Karlstad
Inlägg: 6 323
Citat:
Ursprungligen postat av Holabandola Visa inlägg
Surdeg är bra för lägre GI och blodsockersvar.
Havre är nyttigt så om det ingår är det inte fel.
FÖR mycket frön, tjoffs och kraffs, dvs hela grejer finns det inga fördelar att äta.
Ju mörkare och hårdare desto näringstätare kan man nog generalisera det hela som.
Undvik bröd med massa socker, sirap och liknande.
Jag själv köper ett extremt grovt surdegsbröd på Lidl, billigt som fan 7kr, liknar pumpernickel.
Rostar man sådär grova bröd, blir de mjukare och bra mycket godare. Man måste äta de ganska omgående dock om man rostar, för annars blir de stenhårda istället :-)
Blodsockersvaret på det bröda är knappt mätbart hehe.
Fast GI är ju ganska ointressant och vilka friska individer har problem med blodsockret?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Deceiver85 Visa inlägg
"Vem vare? Vem vare som curla?"
"Ingen"
"Vadå ingen? Säg vem det fucking var"
"Ta det lugnt, vi sa att vi ska curla i squat racket, ni sa okej..."
"Vad ska jag göra med min fucking böjdräkt?"
Dreas är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-11, 21:53   #13
krubkungen
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2010
Ort: Sthlm
Inlägg: 1 609
Trex


Dem är goda!
krubkungen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-12, 01:34   #14
Nutrid
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2011
Ort: Sverige..
Inlägg: 786
Citat:
Ursprungligen postat av Dreas Visa inlägg
Fast GI är ju ganska ointressant och vilka friska individer har problem med blodsockret?
GI är inte alls ointressant.

Sen får du gärna definiera "friska" personer? Är det personer utan diabetes du menar?
Nutrid är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-06-12, 04:45   #15
Sheogorath
Förslag?
 
Sheogoraths avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Malmö
Inlägg: 23 774
Citat:
Ursprungligen postat av Nutrid Visa inlägg
GI är inte alls ointressant.

Sen får du gärna definiera "friska" personer? Är det personer utan diabetes du menar?
Jo, ganska. Produkter med lågt GI tenderar att vara mer mättande vilket kan vara bra för en del och de med högt GI (och högt kolhydratinnehåll) är ofta bra för att snabbt och effektivt återinlagra glykogen efter träning. Men det är väl så långt GI är "intressant" för oss friska, vilket i sammanhanget är de med fungerande blodsockerkontroll (ej diabetes eller kroniskt sänkt glukostolerans, d.v.s. på väg att få diabetes). Diabetes typ II får man av övervikt (särskilt bukfetma), inaktiv livsstil och otur i det genetiska lotteriet. Man kan också paja bukspottskörteln genom kroniskt supande.
__________________
Jag ger inte sjukgymnastisk rådgivning via PM. Om vi etablerat en vårdrelation svarar jag inte på PM som rör din skada: Ring mig på arbetstid.

Citat:
Ursprungligen postat av eternallord Visa inlägg
Det krävs en bildad person för att reservera sin åsikt när man inte är tillräckligt påläst.
Sheogorath är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)