Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2012-04-02, 03:00   #1
Sweety87
Banned User
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 203
Värmd mat är hälsofarlig - är UHT-pastöriserad mjölk det?

Mat som är lagad väldigt varmt är ju hälsofarlig - ökar risken för cancer m m. UHT-pastörisering innebär att man värmer mjölken i 145 grader i 1-4 sekunder... innebär detta att de cancerframkallande ämnena skapas i den mjölken?!



hälsningar!!!!
Sweety87 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-02, 10:35   #2
Lillleif
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2010
Inlägg: 616
Hm, är det inte bränd mat som ökar cancerrisken?
Lillleif är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-02, 14:06   #3
Zenot
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2012
Inlägg: 171
Nej, TS.
Zenot är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-02, 14:26   #4
Apos78
Tar mig fram...
 
Apos78s avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Östkust
Inlägg: 2 366
Tror du menar detta. Det har alltså inget med pastörisering vid hög temp att göra.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Maillardreaktion
__________________
"People say that if you play Microsoft CD's backwards,
you hear satanic things,
but that's nothing, because if you play them forwards,
they install Windows."
– Anonymous
Apos78 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-04-02, 17:29   #5
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 821
Mjölken är UHT-behandlad, 140°C i ett par sekunder för att vi ska kunna ta med mjölken i bilen på semestern. Helt enkelt slippa kylförvaring. Men mjölken måste stå kallt efter den är öppnad = drick upp allt direkt.



Tveksamt ifall du kan dricka en liter UHT-mjölk varje dag hela livet men åtskilligt kan du dricka. Det finns massor av sådan mjölk i mobiliceringsförråd och i hjälporganisationernas förråd för insatser vid svält och naturkatastrofer.


Vad som händer är att det bildas mailardprodukter ( brunfärgning ) i mjölken vid pastöriceringen. Det blir en viss smakförsämring för mjölken kan smaka kokt.
Näringsvärdet och proteinkvalitén sjunker men proteinet är fortfarande mycket bra och duger till muskelbygge.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-05-22, 11:44   #6
Sweety87
Banned User
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 203
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Mjölken är UHT-behandlad, 140°C i ett par sekunder för att vi ska kunna ta med mjölken i bilen på semestern. Helt enkelt slippa kylförvaring. Men mjölken måste stå kallt efter den är öppnad = drick upp allt direkt.



Tveksamt ifall du kan dricka en liter UHT-mjölk varje dag hela livet men åtskilligt kan du dricka. Det finns massor av sådan mjölk i mobiliceringsförråd och i hjälporganisationernas förråd för insatser vid svält och naturkatastrofer.


Vad som händer är att det bildas mailardprodukter ( brunfärgning ) i mjölken vid pastöriceringen. Det blir en viss smakförsämring för mjölken kan smaka kokt.
Näringsvärdet och proteinkvalitén sjunker men proteinet är fortfarande mycket bra och duger till muskelbygge.
Du tror alltså att det är en signifikant skillnad på UHT-behandlad mjölk och vanlig högpastöriserad mjölk vad det gäller ökad risk för cancer/andra åkommor?
Sweety87 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-05-22, 11:55   #7
noob76
Registered User
 
noob76s avatar
 
Reg.datum: Feb 2011
Ort: Linköping
Inlägg: 433
UHT mjölken på Lidl verkar dela upp konsumenterna i 2 läger, antingen tycker man den är god eller absolut inte god. Jag tycker den är god och ser UHT som smakförbättrare såvida det inte är så att UHT mjölken vore ännu godare utan UHT behandlingen. Perfekt att alltid ha två liter UHT som reserv hemma då hållbarheten är flera månader.
noob76 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-05-22, 17:41   #8
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 821
Citat:
Ursprungligen postat av Sweety87 Visa inlägg
Du tror alltså att det är en signifikant skillnad på UHT-behandlad mjölk och vanlig högpastöriserad mjölk vad det gäller ökad risk för cancer/andra åkommor?
Inte alls. Jag tror inte någon form av mjölk ger cancer eller andra åkommer.
Men UHT-behandlad mjölk har sämre näringsvärde och ska inte ersätta vanlig mjölk. UHT-mjölken är till för semester, sommarstugan eller bara bra att ha hemma.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)