2012-03-04, 19:12
|
#1
|
ständigt bulkande
Reg.datum: Jan 2006
Ort: Huddinge
Inlägg: 676
|
Vänjer sig kroppen vid chili ?
Hej jag har tillsatt torkad chili till varje måltid nu under deffen eftersom att chili förhöjer ens förbränning i kroppen (i ca 1 timme tror jag det var) tills kroppen brutit ned ämnet i chili.
I början då jag åt chili var det Väldigt starkt och man kunde faktiskt känna hut temperaturen i kroppen gick upp
Men nu får jag inte alls samma känsla av att äta chili eftersom att kroppen har vant sig. Tror ni detta även gäller den förhöjda förbränningen?
Kanske bör man sluta äta chili under en tid och på så sätt göra kroppen ovan igen... Eller vad tror/vet ni?
|
|
|
2012-03-04, 19:48
|
#2
|
Tar mig fram...
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Östkust
Inlägg: 2 366
|
Jag tror inte det är värt det vad gäller förbränningen. Res dig upp från stolen tre extra gånger och du har förmodligen åstadkommit samma energiåtgång.
Inte troll?
__________________
"People say that if you play Microsoft CD's backwards,
you hear satanic things,
but that's nothing, because if you play them forwards,
they install Windows."
– Anonymous
|
|
|
2012-03-04, 20:46
|
#3
|
Pump up the jam.
Reg.datum: Jan 2012
Ort: Halmstad
Inlägg: 802
|
Som överseriös kokbokssamlare har jag självklart en kokbok med/om chili och i den så står det att allt utom röven vänjer sig vid chili, så öka "dosen" så länge du står ut med att det som kommer ut..
|
|
|
2012-03-04, 20:56
|
#4
|
Dwarfar bulkig Axon varje dag i veckan.
Reg.datum: Jun 2007
Ort: Sthlm
Inlägg: 1 535
|
En rätt kul anekdot.
Jag var i Sri Lanka i 4 veckor och både med lokalbefolkningen. De använder väldigt mycket chili i sin mat. Självklart tyckte de att det var roligt att bjuda mig på maten och de gjorde den då lite svagare för att vara snälla. I princip varenda middag rann tårarna och ibland fick jag hicka av styrkan.
En dag bestämde jag mig för att bjuda dem på sushi. Då fick de smaka wasabi för första gången och de skrek rakt ut. De fattar inte hur jag kunde äta något som var så starkt haha. Hade iförsig ingenting med din fråga att göra men.. Ja, man vänjer sig vid stark mat.
Äter du det av enda anledningen att det höjer din förbränning, så kommer du inte uppleva några fantastiska resultat. Ät det om du tycker att det tillför maten något, så får du i alla fall ut något av det
|
|
|
2012-03-04, 22:45
|
#5
|
Ny dag, nya tag.
Reg.datum: Jun 2006
Inlägg: 479
|
(Det är möjligt att de heta isotiocyanaterna i ex wasabi inte påverkar receptorerna på samma sätt som de heta alkaloiderna i chili gör. Det skulle göra det troligt att lokalbefolkningen ballade ur av att bli utsatta för en kryddhetta de ännu inte byggt upp tolerans för. Också bidragande är att isotiocyanaterna i wasabin överlag är mer lättflyktiga än alkaloiderna i chili vilket gör att de tidigare kan nå andra, ovana områden (slemhinnorna i övre svalg och näsgångar)).
|
|
|
2012-03-05, 08:30
|
#6
|
Tar mig fram...
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Östkust
Inlägg: 2 366
|
Jämförelsen chili och wasabi är lite intressant. Jag upplever det som brutalare för sinnet att äta en överdos wasabi än att äta riktigt stark chilikryddad mat. Wasabin effekt försvinner snabbare men är som ett slag i ansiktet om det blir för mycket. Drog en gång ett djupt andetag ur en burk med färskriven wasabi (mängder) och det var nära på att man gick i golvet. Fruktansvärt.
__________________
"People say that if you play Microsoft CD's backwards,
you hear satanic things,
but that's nothing, because if you play them forwards,
they install Windows."
– Anonymous
|
|
|
2012-03-05, 09:14
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2011
Ort: Lund
Inlägg: 565
|
Jag äter en hel del chili i min mat. Brukar handla på mig stora påsar thaichili som jag både har i och på maten. Helt klart vänjer sig smaklökarna sig vid mängden och det krävs mer och mer för att jag ska bli nöjd. Sen huruvida den kroppsliga effekten avtar har jag ingen aning om, jag äter enbart denna frukt för smakens skull!
Finns fan ingen godare "krydda"
|
|
|
2012-03-05, 10:05
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: May 2011
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 690
|
Citat:
Ursprungligen postat av Jode
Jag äter en hel del chili i min mat. Brukar handla på mig stora påsar thaichili som jag både har i och på maten. Helt klart vänjer sig smaklökarna sig vid mängden och det krävs mer och mer för att jag ska bli nöjd. Sen huruvida den kroppsliga effekten avtar har jag ingen aning om, jag äter enbart denna frukt för smakens skull!
Finns fan ingen godare "krydda" 
|
+1
Jag har nog chili och vitlök i 95% av den mat jag äter och man vänjer sig snabbt vid styrkan. (utom på utvägen sorgligt nog), finns ingen godare krydda i mina ögon som funkar till så mycket.
Det jag brukar göra är att använda olika typer av chili, av någon anledning så reagerar åtminstone jag olika på dem, även om de ligger i samma liga rent styrkemässigt.
www.jolokia.se är min nya favvo affär, många typer av chilis i torkad form du kan prova, inklusive Naga Jolokia.
|
|
|
2012-03-05, 10:47
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2011
Inlägg: 825
|
Man vänjer sig.
Det verkar lite väl att plåga sig med chili bara för att bränna kanske 50kcal mer per dag.
Låter nästan lite anorektiskt/tvångsmässigt beteende tycker jag.
|
|
|
2012-03-05, 11:24
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: May 2009
Inlägg: 378
|
Citat:
Ursprungligen postat av Aping
(Det är möjligt att de heta isotiocyanaterna i ex wasabi inte påverkar receptorerna på samma sätt som de heta alkaloiderna i chili gör. Det skulle göra det troligt att lokalbefolkningen ballade ur av att bli utsatta för en kryddhetta de ännu inte byggt upp tolerans för. Också bidragande är att isotiocyanaterna i wasabin överlag är mer lättflyktiga än alkaloiderna i chili vilket gör att de tidigare kan nå andra, ovana områden (slemhinnorna i övre svalg och näsgångar)).
|
Stämmer bra, wasabi (Allylisotiocyanat) är agonist av både TRPA1 och V1 medan chili (capsiacin) är agonist för enbart TRPV1, vilket kan förklara att desensitering som respons till intag av capsaicin inte behöver betyda att man blir desensiterad till wasabi.
|
|
|
2012-03-05, 12:58
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2011
Ort: Lund
Inlägg: 565
|
Citat:
Ursprungligen postat av Silveta
+1
Jag har nog chili och vitlök i 95% av den mat jag äter och man vänjer sig snabbt vid styrkan. (utom på utvägen sorgligt nog), finns ingen godare krydda i mina ögon som funkar till så mycket.
Det jag brukar göra är att använda olika typer av chili, av någon anledning så reagerar åtminstone jag olika på dem, även om de ligger i samma liga rent styrkemässigt.
www.jolokia.se är min nya favvo affär, många typer av chilis i torkad form du kan prova, inklusive Naga Jolokia.
|
Mycket najs, får testa beställa från den siten. Brukar dock odla min egen chili och snart är det dags att se vad det blir för sorter iår. Hade en planta som jag övervintrade i 4 år, den blev ca 1,3m hög och gav jävligt mycket frukt varje år. Gav dock bort den när jag skulle ut och resa en längre tid.
Sorry off topic!
|
|
|
2012-03-05, 13:02
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: May 2011
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 690
|
Citat:
Ursprungligen postat av Jode
Mycket najs, får testa beställa från den siten. Brukar dock odla min egen chili och snart är det dags att se vad det blir för sorter iår. Hade en planta som jag övervintrade i 4 år, den blev ca 1,3m hög och gav jävligt mycket frukt varje år. Gav dock bort den när jag skulle ut och resa en längre tid.
Sorry off topic! 
|
Jag tänkte även jag påbörja chilisäsongen snart, inte bestämt vilka sorter det blir mer än habanero och scotch bonnet, två av mina favoriter både styrke och smakmässigt.
|
|
|
2012-03-05, 13:05
|
#13
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2011
Inlägg: 3 468
|
För mig är det självklart att man kan vänja sig vid stark kryddsmak. Det är ju smärta det handlar om, och all smärta går väl att vänja sig vid. Testa att slå dig själv i ansiktet 10 gånger varje morgon, jag vågar sätta min kaktus på att att det kommer göra mindre ont efter ett tag.
Apropå att vänja sig vid ämnen, visste ni att man kan vänja sig vid arsenik? Tycker det är rätt häftigt. Funderar på att göra det, kan vara praktiskt om nån försöker döda en.
|
|
|
2012-03-05, 14:59
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2007
Ort: Värmland
Inlägg: 7 345
|
Hör nån stans att det ska va bra för kroppen med stark mat. Finns det någon forskning på kopplingen mellan stark mat och att man håller sig frisk eller något liknande?
|
|
|
2012-03-05, 18:14
|
#15
|
ständigt bulkande
Reg.datum: Jan 2006
Ort: Huddinge
Inlägg: 676
|
Citat:
Ursprungligen postat av Jode
Jag äter en hel del chili i min mat. Brukar handla på mig stora påsar thaichili som jag både har i och på maten. Helt klart vänjer sig smaklökarna sig vid mängden och det krävs mer och mer för att jag ska bli nöjd. Sen huruvida den kroppsliga effekten avtar har jag ingen aning om, jag äter enbart denna frukt för smakens skull!
Finns fan ingen godare "krydda" 
|
Håller med dig till 100 %
Chili är bästa kryddan man kan ha i mat :P passar till nästan allt
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:43.
|
    
|