2004-01-12, 20:42
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Kalmar
Inlägg: 152
|
Pågen Njuta
Vad tror ni om det här brödet?
Pågen Njuta
Ingredienser
vetemjöl, vatten, klippt fullkornsråg, sirap, solrosfrö 3%, vetegluten, veteflingor, vetekli, jäst, linfrö 1,5%, kornmjöl, maltvinäger, rågmjöl, vegetabiliskt fett av raps (delvis härdat), salt, vört, havremjöl, mjölbehandlingsmedel enzymer (amylaser).
Näringsvärde per 100 g
Energi 1100 kJ
260 kcal
Protein 11 g
Kolhydrater 44 g
varav sockerarter 4,5 g
Fett 5,0 g
varav mättat fett 0,8 g
Kostfiber 6,5 g
Natrium 0,4 g
0,4 g natrium motsvarar 1,0 g koksalt
Basen är ju vetemjöl, men samtidigt så är det en hel del frön i den, så det bör väl sänka GIt?
|
|
|
2004-01-12, 20:45
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Det har ett GI på runt 85. Men GI på bröd i sig är relativt ointressant, om du inte bara sitter och tuggar torra brödskivan. Vitt franskbröd går från ett GI på 100 till runt 75 med ett vettigt pålägg och ett glas mjölk till, och motsvarande gäller rågbröd.
|
|
|
2004-01-12, 20:49
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Kalmar
Inlägg: 152
|
så med skinka, ost tomat och räkor +15g linfröolja så blir det här en varm macka med hyfsat lågt GI? Då fortsätter jag att frossa i varma mackor, medan det fortfarande är vinter.
Edit: Dessutom borde väl det här brödet vara näringsrikare än vanligt vitt bröd med tanke på fröna det innehåller?
|
|
|
2004-01-12, 20:52
|
#4
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Att värma mackan så det liknar rostat bröd höjer i och för sig GI:t, men med där pålägget är det ingen fara på något sätt. 70-75 i GI, kanske.
Och äter du någon eller några skivor bröd som komplement till en i övrigt komplett måltid spelar GI:t på just brödet ännu mindre roll.
|
|
|
2004-01-12, 20:54
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Kalmar
Inlägg: 152
|
sweet, för det här är det enda grova bröd(om man nu kan kalla det grovt) som jag tyckt är gott. Kanske beror på vetemjölet...
I vilket fall, tackar för svaren!
|
|
|
2004-01-12, 22:27
|
#6
|
Banned User
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
|
enda jag kan tycka är väl detsamma som du gör: gott. Men nu har jag inte köpt det på länge.
Prova fazers rund&god samt polar kraft råg/lingon/äpple/sport/vadsomhelst. Inte übernyttiga men goda. Dom förstnämnda känns torrare än dom senare.
|
|
|
2004-01-12, 22:54
|
#7
|
Banned User
Reg.datum: Jan 2003
Ort: Stockholm
Inlägg: 867
|
Hur är det med sånt surdegsbröd? Har det lågt gi? Min kompis irrar som fasen och kollar överallt och om det står socker blir han hispig... vad säger ni?
|
|
|
2004-01-12, 23:26
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2003
Ort: helsingborg
Inlägg: 1 786
|
Citat:
Originally posted by Snapphanen
Hur är det med sånt surdegsbröd? Har det lågt gi? Min kompis irrar som fasen och kollar överallt och om det står socker blir han hispig... vad säger ni?
|
Surdegsbröd från råg har 83. Så det är vel helt okej med pålägg & dyl.
__________________
”I ett oändligt universum i en oändlig tid kommer allt att hända. Så allt är oundvikligt, även det omöjliga.”
Min mountainbikeblogg
|
|
|
2004-01-13, 09:01
|
#9
|
Banned User
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
|
Bröd bakat på surdeg har väl lägre gi än ett bröd som inte är det, men det finns ju fler faktorer som kan sänka git mer.
|
|
|
2004-01-13, 09:04
|
#10
|
Banned User
Reg.datum: Jan 2003
Ort: Stockholm
Inlägg: 867
|
Citat:
Originally posted by Olsson
Surdegsbröd från råg har 83. Så det är vel helt okej med pålägg & dyl.
|
hmmm.. käkar rätt ofta lantbröd som är gjort på surdeg och lingon ngnting som också är gjort på surdeg.. goda som fasen i vilket fall.... king grub vet kanske? Han brukar ha koll på de olika sorterna
|
|
|
2004-01-13, 09:12
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2003
Ort: Örnsköldsvik
Inlägg: 1 959
|
säger bara fazer flerkornsbröd med solrosfrön
|
|
|
2004-01-13, 11:19
|
#12
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Citat:
Originally posted by Snapphanen
hmmm.. käkar rätt ofta lantbröd som är gjort på surdeg och lingon ngnting som också är gjort på surdeg.. goda som fasen i vilket fall.... king grub vet kanske? Han brukar ha koll på de olika sorterna
|
Det får nog räknas som "surdegsbröd bakat på råg". Helt okej. Surdeg och klippta korn sänker GI:t, men någon exakt siffra går inte att säga. Strax över 80 kanske, med det sjunker om brödet äts som en del av en måltid.
|
|
|
2004-01-13, 13:27
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2002
Ort: Sollentuna
Inlägg: 564
|
Eller så struntar ni i GI och kollar på vilka nyttiga ingredienser som ingår i brödet
//Johan med tillfällig(?) GI-trötthet
__________________
Ironman Certified Coach
You can quit if you want and no one will care,
but you will know for the rest of your life.
- John Collins, Founder of Ironman
|
|
|
2004-01-13, 13:29
|
#14
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Citat:
Originally posted by Tanman
Eller så struntar ni i GI och kollar på vilka nyttiga ingredienser som ingår i brödet
//Johan med tillfällig(?) GI-trötthet
|
Jag försöker ständigt och jämnt pränta in att GI på bröd inte har mycket med dess nyttighet att göra. Men vad hjälper väl det?
|
|
|
2004-01-13, 13:41
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2002
Ort: Sollentuna
Inlägg: 564
|
Har noterat att du gjort några försök
__________________
Ironman Certified Coach
You can quit if you want and no one will care,
but you will know for the rest of your life.
- John Collins, Founder of Ironman
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:38.
|
    
|