Har funderat på en sak ett tag, eftersom priserna är så låga på hela kycklingar och hel lax osv (t.ex. idag fanns det hel kyckling för 29spänn kilot). Är det någon här som filéar dessa själv?
Hur svårt är det? Kyckling känns inte så avancerat har sett det på något matprogram men att få bort alla ben på en lax känns lite halv svårt? Finns det något mer man kan köpa o filéa själv?
Sen tänkte jag också hur mycket av maten försvinner i ben osv i en kyckling borde det väl ändå vara en 20% kanske i ben om inte mer?
Som joker säger så känns det sällan som man sparar pengar när man styckar kycklingen själv, men jäklar vad mycket trevligare köttet blir utan all "marinad" som de pressar in i de styckfrysta filéerna. (Sen om man är sån, så kan man ju göra en jättetrevlig kycklingsoppa/buljong på skrovet)
Senast redigerad av Kryss den 2011-12-09 klockan 05:34.
Har aldrig försökt filea kyckling men många gånger fisk. Det är lite av ett hantverk. Man får träna på att hantera kniven och få bort alla ben men behålla så mycket kött som möjligt, tyvärr går alltid lite till spillo.
Opti-tips: 1. Köp frysta kyclingklubbor alternativt lår(24kr/kg) 2. Koka 2-3 timmar 3. Plocka bort ben och brosk. Köttet lossnar jättelätt. 4. Win
Blir förvånansvärt saftigt och är perfekt att göra stora mängder av för att spara till senare
Man tjänar ganska bra pengar på att göra allt själv. Vet inte exakt vad svinnet blir men det är billigare med den hela kycklingen och laxen eftersom de tar betalt för att filéa och stycka dem. Gör du det själv så sparar du pengar.
Lax är enkelt att filéa när man kan det och skitsvårt när man inte kan det. Enda sättet att bli bättre är att öva. Plocka bort benen tar kanske 2 min så länge du har en bra fisk pincett.
Kycklingen är lite svårare men leta efter nått klipp på youtube så kan du se hur det görs.
Plus svinnet från både kycklingen och laxen kan du använda. Laxens huvud osv kan du använda till fond men det smakar inte alltför gott medan kyckling benen blir utmärkt till kyckling fond som man kan använda till många goda såser.
__________________
En kombination mellan utsökt mat och träning kan ju inte gå fel
Man tjänar ganska bra pengar på att göra allt själv. Vet inte exakt vad svinnet blir men det är billigare med den hela kycklingen och laxen eftersom de tar betalt för att filéa och stycka dem. Gör du det själv så sparar du pengar.
Lax är enkelt att filéa när man kan det och skitsvårt när man inte kan det. Enda sättet att bli bättre är att öva. Plocka bort benen tar kanske 2 min så länge du har en bra fisk pincett.
Kycklingen är lite svårare men leta efter nått klipp på youtube så kan du se hur det görs.
Plus svinnet från både kycklingen och laxen kan du använda. Laxens huvud osv kan du använda till fond men det smakar inte alltför gott medan kyckling benen blir utmärkt till kyckling fond som man kan använda till många goda såser.
Skriv ner dina siffror på det, kyckling alltså. Tjänar ganska bra pengar säger du. Kycklingfilé brukar ligga på 59kr/kg.
Lax håller jag iaf med, där tjänar man på köpa en hel eller halva.
Skriv ner dina siffror på det, kyckling alltså. Tjänar ganska bra pengar säger du. Kycklingfilé brukar ligga på 59kr/kg.
Lax håller jag iaf med, där tjänar man på köpa en hel eller halva.
Fast färskkycklingfilé ligger ju inte på 59spänn kilot och om du köper fryst kan du ju räkna med minst +20% på priset eftersom det är vatten i kycklingen
Skriv ner dina siffror på det, kyckling alltså. Tjänar ganska bra pengar säger du. Kycklingfilé brukar ligga på 59kr/kg.
Lax håller jag iaf med, där tjänar man på köpa en hel eller halva.
har inga exakta siffror men vart har du köpt kyckling för 59kr/kg??? plus att väldigt ofta om man köper väldigt billig kyckling så är den insprutad med vatten så att man förlorar på det när man tillagar den.
__________________
En kombination mellan utsökt mat och träning kan ju inte gå fel
Jag köper ibland färska kycklingar och gör grytor på när jag har tid och lust.
En tia hit och dit på priset tycker jag spelar mindre roll med tanke på att slutresultaten inte går att jämföra.
Färsk kyckling blir så mör och en riktigt delikatess
Jag brukar stycka ner låren, brösten, ryggen och vingarna (enkelt gjort med en vettig kniv - se t.ex videon nedan) och koka i vitt vin, rejält med vitlök och schalottenlök sen är det bara att göra en enkel sås på fonden som blir med lite creme fraiche, färsk persilja eller något annat och det blir galet gott.
har inga exakta siffror men vart har du köpt kyckling för 59kr/kg??? plus att väldigt ofta om man köper väldigt billig kyckling så är den insprutad med vatten så att man förlorar på det när man tillagar den.
Ica Maxi. Icas egna kycklingfile ligger alltid på 55,62 kr/kg...