Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2011-11-22, 20:11   #1
Snobbe
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2008
Inlägg: 688
Filéa själv.

Har funderat på en sak ett tag, eftersom priserna är så låga på hela kycklingar och hel lax osv (t.ex. idag fanns det hel kyckling för 29spänn kilot). Är det någon här som filéar dessa själv?

Hur svårt är det? Kyckling känns inte så avancerat har sett det på något matprogram men att få bort alla ben på en lax känns lite halv svårt? Finns det något mer man kan köpa o filéa själv?

Sen tänkte jag också hur mycket av maten försvinner i ben osv i en kyckling borde det väl ändå vara en 20% kanske i ben om inte mer?
Snobbe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-12-06, 18:43   #2
willtjam
pilltjam
 
willtjams avatar
 
Reg.datum: Apr 2010
Ort: Gammal göteborgare
Inlägg: 2 585
Allting står i Rutiga kokboken Vad gäller laxfiléer så skär man bort bukbenen, och dom andra drar man ut för hand.
willtjam är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-12-06, 18:55   #3
Nils.R
Klär i skinnrock
 
Nils.Rs avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Inlägg: 1 340
En tång är att rekommendera till pinnbenen
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Piranha Visa inlägg
LOL, du vet så väl vad du skall göra med vägkonen.
PB/Mål 2013 BP:140(150)/150(160) KB:190/220 ML:265/300


Tränar i skinnrock // Göteborg Kraftsportklubb
Nils.R är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-12-06, 18:55   #4
Snobbe
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2008
Inlägg: 688
Citat:
Ursprungligen postat av willtjam Visa inlägg
Allting står i Rutiga kokboken Vad gäller laxfiléer så skär man bort bukbenen, och dom andra drar man ut för hand.
Det låter jobbigt o få bort alla?:P
Snobbe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-12-06, 18:56   #5
agazza
Registered User
 
agazzas avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Reser runt
Inlägg: 3 949
Det är två fileer, två inre fileer och två lår på en kyckling, jag har svårt att tro att du går så mycket plus på filea en fryst.

Däremot bör du göra en kyckling i ugnsfast påse i ugn, helvetes gott blir det. Eller en med en halv burk öl i röven så den får marinera inifrån.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av mini Visa inlägg
Jag ber om ursäkt å hela kvinnosläktets vägnar. Vi skäms. Vi är dåliga flickor.
20:35 2009-11-08
öh, jag har börjat träna igen.
agazza är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-12-06, 23:20   #6
joker560
kom igen nu, lätt!
 
joker560s avatar
 
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Stockholm
Inlägg: 261
Körde två hela kycklingar med fyllning och annat gojs runtom. 1,1kg vägde dom enligt förpackningen, kostade 29kr styck.

Efter tillagning i ugn och tagit bort skinn/div oätligt så vägde allt 750gram. Så 2,2kg kyckling blev 750g rent kött.

58kr för 0,75kg är inte jättebra men det är kul att laga mat så varför inte.

Senast redigerad av joker560 den 2011-12-06 klockan 23:22.
joker560 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-12-09, 05:33   #7
Kryss
Fortfarande ofyndig
 
Krysss avatar
 
Reg.datum: May 2004
Ort: Sollentuna
Inlägg: 504
Som joker säger så känns det sällan som man sparar pengar när man styckar kycklingen själv, men jäklar vad mycket trevligare köttet blir utan all "marinad" som de pressar in i de styckfrysta filéerna. (Sen om man är sån, så kan man ju göra en jättetrevlig kycklingsoppa/buljong på skrovet)

Senast redigerad av Kryss den 2011-12-09 klockan 05:34.
Kryss är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-12-21, 00:57   #8
ed1234
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2011
Inlägg: 45
Har aldrig försökt filea kyckling men många gånger fisk. Det är lite av ett hantverk. Man får träna på att hantera kniven och få bort alla ben men behålla så mycket kött som möjligt, tyvärr går alltid lite till spillo.

Opti-tips: 1. Köp frysta kyclingklubbor alternativt lår(24kr/kg) 2. Koka 2-3 timmar 3. Plocka bort ben och brosk. Köttet lossnar jättelätt. 4. Win

Blir förvånansvärt saftigt och är perfekt att göra stora mängder av för att spara till senare
ed1234 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-12-21, 02:06   #9
Degpekka
Absolutist
 
Degpekkas avatar
 
Reg.datum: Jun 2006
Ort: HBG
Inlägg: 1 102
Citat:
Ursprungligen postat av joker560 Visa inlägg
Körde två hela kycklingar med fyllning och annat gojs runtom. 1,1kg vägde dom enligt förpackningen, kostade 29kr styck.

Efter tillagning i ugn och tagit bort skinn/div oätligt så vägde allt 750gram. Så 2,2kg kyckling blev 750g rent kött.

58kr för 0,75kg är inte jättebra men det är kul att laga mat så varför inte.
Fast så funkar det ju inte riktigt... 1kg fryst kycklingfilé blir ju inte 1kg kött efter tillagning det heller.
Degpekka är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-12-25, 21:17   #10
Wikner89
Registered User
 
Wikner89s avatar
 
Reg.datum: Aug 2006
Ort: Oslo, Norge
Inlägg: 152
Man tjänar ganska bra pengar på att göra allt själv. Vet inte exakt vad svinnet blir men det är billigare med den hela kycklingen och laxen eftersom de tar betalt för att filéa och stycka dem. Gör du det själv så sparar du pengar.
Lax är enkelt att filéa när man kan det och skitsvårt när man inte kan det. Enda sättet att bli bättre är att öva. Plocka bort benen tar kanske 2 min så länge du har en bra fisk pincett.
Kycklingen är lite svårare men leta efter nått klipp på youtube så kan du se hur det görs.

Plus svinnet från både kycklingen och laxen kan du använda. Laxens huvud osv kan du använda till fond men det smakar inte alltför gott medan kyckling benen blir utmärkt till kyckling fond som man kan använda till många goda såser.
__________________
En kombination mellan utsökt mat och träning kan ju inte gå fel
Wikner89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-12-27, 22:00   #11
Bamse79
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Ume
Inlägg: 1 361
Citat:
Ursprungligen postat av Wikner89 Visa inlägg
Man tjänar ganska bra pengar på att göra allt själv. Vet inte exakt vad svinnet blir men det är billigare med den hela kycklingen och laxen eftersom de tar betalt för att filéa och stycka dem. Gör du det själv så sparar du pengar.
Lax är enkelt att filéa när man kan det och skitsvårt när man inte kan det. Enda sättet att bli bättre är att öva. Plocka bort benen tar kanske 2 min så länge du har en bra fisk pincett.
Kycklingen är lite svårare men leta efter nått klipp på youtube så kan du se hur det görs.

Plus svinnet från både kycklingen och laxen kan du använda. Laxens huvud osv kan du använda till fond men det smakar inte alltför gott medan kyckling benen blir utmärkt till kyckling fond som man kan använda till många goda såser.
Skriv ner dina siffror på det, kyckling alltså. Tjänar ganska bra pengar säger du. Kycklingfilé brukar ligga på 59kr/kg.
Lax håller jag iaf med, där tjänar man på köpa en hel eller halva.
__________________
Here we go!
Bamse79 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-12-27, 22:11   #12
Snobbe
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2008
Inlägg: 688
Citat:
Ursprungligen postat av Bamse79 Visa inlägg
Skriv ner dina siffror på det, kyckling alltså. Tjänar ganska bra pengar säger du. Kycklingfilé brukar ligga på 59kr/kg.
Lax håller jag iaf med, där tjänar man på köpa en hel eller halva.
Fast färskkycklingfilé ligger ju inte på 59spänn kilot och om du köper fryst kan du ju räkna med minst +20% på priset eftersom det är vatten i kycklingen
Snobbe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-12-27, 23:25   #13
Wikner89
Registered User
 
Wikner89s avatar
 
Reg.datum: Aug 2006
Ort: Oslo, Norge
Inlägg: 152
Citat:
Ursprungligen postat av Bamse79 Visa inlägg
Skriv ner dina siffror på det, kyckling alltså. Tjänar ganska bra pengar säger du. Kycklingfilé brukar ligga på 59kr/kg.
Lax håller jag iaf med, där tjänar man på köpa en hel eller halva.
har inga exakta siffror men vart har du köpt kyckling för 59kr/kg??? plus att väldigt ofta om man köper väldigt billig kyckling så är den insprutad med vatten så att man förlorar på det när man tillagar den.
__________________
En kombination mellan utsökt mat och träning kan ju inte gå fel
Wikner89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-12-29, 10:42   #14
myggan
mot 100 pannor
 
myggans avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 940
Jag köper ibland färska kycklingar och gör grytor på när jag har tid och lust.
En tia hit och dit på priset tycker jag spelar mindre roll med tanke på att slutresultaten inte går att jämföra.
Färsk kyckling blir så mör och en riktigt delikatess

Jag brukar stycka ner låren, brösten, ryggen och vingarna (enkelt gjort med en vettig kniv - se t.ex videon nedan) och koka i vitt vin, rejält med vitlök och schalottenlök sen är det bara att göra en enkel sås på fonden som blir med lite creme fraiche, färsk persilja eller något annat och det blir galet gott.

myggan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-01-11, 08:36   #15
Bamse79
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Ume
Inlägg: 1 361
Citat:
Ursprungligen postat av Wikner89 Visa inlägg
har inga exakta siffror men vart har du köpt kyckling för 59kr/kg??? plus att väldigt ofta om man köper väldigt billig kyckling så är den insprutad med vatten så att man förlorar på det när man tillagar den.
Ica Maxi. Icas egna kycklingfile ligger alltid på 55,62 kr/kg...
__________________
Here we go!
Bamse79 är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)