Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2011-08-17, 07:45   #1
BLOSSA
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2003
Inlägg: 35
Mjölk-vad händer med den om man kokar den?

Om man kokar mjölk vad händer med:
Proteinhalten om man kokar ner den i mannagrynsgröt,blir proteinet koncentrerat eller försvinner endel av det?
Hur förändras kolhydraterna,antar att dom blir snabbare?

Samt hur länge kan man ha en oöppnad mjölk längst in i kylen efter utgångsdatum?brukar finnas billig mjölk med kort datum.

Samt2:Om du köper mjölk av en bonde direkt från en tapp(läs spena) hur ser sammansättningen ut förutom att den innehåller mer näring o vitaminer.Framförallt hur ser kolhydraterna ut när mjölken inte blivit behandlad,Snabbare långsammare?
BLOSSA är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-17, 08:18   #2
lofito
Registered User
 
lofitos avatar
 
Reg.datum: Mar 2010
Inlägg: 734
"Om man förvarar mjölk vid rumstemperatur, 17-20°C, håller den sig 1-2 dygn. I kylskåp vid ca 5°C klarar den sig 6-7 dygn och vid ännu lägre temperatur, ca 2°C, kan den stå i två veckor eller mer utan att ta skada. Men mjölken håller sig fräsch flera dagar längre om du har några grader kallare i kylskåpet. Däremot håller den kortare tid om det är för varmt i kylen eller om mjölken får stå framme långa stunder på köksbordet."

Sveriges Lantbruksuniversitet.

Vad gäller oöppnad mjölk kan den hålla i flera månader - i alla fall om det är H-mjölk.
Vanlig mjölk vet jag inte hur länge dock.
lofito är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-17, 10:04   #3
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
Proteinet är kvar och intakt, möjligtvis att det koagulerar men det spelar ingen roll om du ändå dricker/äter det.

Kolhydraterna är laktos fortfarande. Samma GI (vad det nu spelar för roll).

Jag skulle lukta på mjölken. Luktar den surt; häll ut.

Dricker du direkt från spenen är det betydligt fetare. Tror snarare att det är mindre näringsrikt, sett till vitaminer och mineraler, eftersom man tillsätter D-vitamin i processen. Dessutom är den opastöriserad, vilket ger en högre risk att insjukna i någon tråkig bakteriesmitta.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-17, 14:46   #4
dennipavlovic
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 312
Citat:
Ursprungligen postat av BLOSSA Visa inlägg
Om man kokar mjölk vad händer med:
Proteinhalten om man kokar ner den i mannagrynsgröt,blir proteinet koncentrerat eller försvinner endel av det?
Hur förändras kolhydraterna,antar att dom blir snabbare?

Samt hur länge kan man ha en oöppnad mjölk längst in i kylen efter utgångsdatum?brukar finnas billig mjölk med kort datum.

Samt2:Om du köper mjölk av en bonde direkt från en tapp(läs spena) hur ser sammansättningen ut förutom att den innehåller mer näring o vitaminer.Framförallt hur ser kolhydraterna ut när mjölken inte blivit behandlad,Snabbare långsammare?
köpa mjölk av en bonde direkt .. jo.. jag har hört att det finns mycket mer vitaminer men också runt 40-50 % fett..proteinet o kolhydraterna är desamma
dennipavlovic är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-17, 15:08   #5
Wooster
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2010
Ort: Uppsala
Inlägg: 62
Citat:
Ursprungligen postat av dennipavlovic Visa inlägg
köpa mjölk av en bonde direkt .. jo.. jag har hört att det finns mycket mer vitaminer men också runt 40-50 % fett..proteinet o kolhydraterna är desamma

Shiiiiieeet, ingen dålig mjölk som är fetare än grädde. Jävligt välmående kor.

Självklart är inte mjölken så fet. Tycker du att det låter rimligt?
Wooster är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-17, 16:57   #6
BengtBurk
Registered User
 
BengtBurks avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 869
Har inte komjölk en fetthalt på ~4%?
BengtBurk är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-17, 17:00   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 812
Citat:
Ursprungligen postat av dennipavlovic Visa inlägg
köpa mjölk av en bonde direkt .. jo.. jag har hört att det finns mycket mer vitaminer men också runt 40-50 % fett..proteinet o kolhydraterna är desamma
Till att börja med är det inte tillåtet. För det andra är det inte heller säkert. För det tredje så är mjölk så vitaminrikt att 10 - 15 % förlust vid pastöriceringen spelar ingen roll.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-17, 17:49   #8
StarkaUlf
Längtar till jul.
 
StarkaUlfs avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 9 904
Citat:
Ursprungligen postat av BengtBurk Visa inlägg
Har inte komjölk en fetthalt på ~4%?
Brukar ligga mellan 4-5%.
Den är dock jävligt god, helt klart bättre än 1,5% eller 3% från butikerna.

OnT: När man kokar den blir den varm
StarkaUlf är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-17, 19:08   #9
exevision
Registered User
 
exevisions avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 6 824
Citat:
Ursprungligen postat av dennipavlovic Visa inlägg
jag har hört att det finns mycket mer vitaminer men också runt 40-50 % fett..
HAHA!
Folk är då så galet okunniga.
Ungefär som en diskussion om att tuppen inte skulle behövas för att det skulle bli kycklingar (fullt vuxna människor i ett fikarum på ICA).
exevision är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-17, 20:47   #10
BLOSSA
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2003
Inlägg: 35
Råmjölk innehåller ganska mycket mer protein"sätter" sig direkt när man gör kalvdans.Jäkligt gött efter träning!Nu har jag faktiskt kollat upp med en livsmedelsinspektör ang hållbarhet.
Förvaras den längst in i kylen oöppnad så klarar den sig iallafall 2 veckor,självklart förkortas hållbarheten när man väl öppnat den.O smaken har ändrats endel.Alltså perfekt om man vill hålla ner matkostnaden,ganska ofta 2kr litern på mitt lokala netto.Ska testa hur mycket smaken ändras på en vecka.Öppna precis 1liter 3 dagar gammal mjölk o gjorde choklad på efter ett löppass!

Ang att de e kriminellt o köpa av en bonde...
Köpa mjölk direkt av en bonde känns sjukt kriminellt, inte alls naturligt.Ungefär som att gå ut i trädgården o plocka äpplen o då menar jag inte palla dom....

Självklart ska man veta om riskerna,men försöker sätta det i ett annat perspektiv.
BLOSSA är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-17, 22:12   #11
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Till att börja med är det inte tillåtet. För det andra är det inte heller säkert. För det tredje så är mjölk så vitaminrikt att 10 - 15 % förlust vid pastöriceringen spelar ingen roll.
Dr Sverker - expert utan erfarenhet...
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-18, 06:03   #12
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 812
Expert på opastöriserad mjölk är jag inte men jag är rätt duktig på att analysera riskerna och eliminera dem med lämpliga tekniker.

Berätta hur du tänkt eliminera eller reducera riskerna med opastöriserad mjölk kan jag hjälpa dig att ta fram en bra produkt till marknaden.

Berätta också vad du vill vinna med att inte pastörisera mjölken. Minnen, känslor och romantik väger lite när du infekteras av EHEC eller listeria. Verkligheten blir krasst, obehaglig, då.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-18, 13:22   #13
BLOSSA
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2003
Inlägg: 35
Det jag vinner i med att köpa mjölk direkt e det extremt låga priset, oftast e det råmjölk med mycket protein så känns jäkligt ok,trots riskerna.
Vad har du för åsikt ang att köpa ägg av en arbetskamrats morsa,helt otestade. Ofta även lite hönsbajs på.
Känns som att det e ganska vanligt,kanske e mer legitimt? kanske e mindre risk för olika bakterier?

I kölvattnet av mjölkdebatten...
Går o småfunderar på hur mycket mindre bakterier vi klarar av genom att allt e så kontrolerat o testat samt hur mycket mat som i onödan slängs tillföljd av alla regler o misstänksamhet.

Men man ska va klar över att det finns risker med att köpa direkt av bonden o äta mat som "gått över tiden" helt klart.Samt att det kanske (vad vet jag...) finns risker att bara äta kontrolerade,testade o ändrade produkter för längre hållbarhet osv.

Senast redigerad av BLOSSA den 2011-08-18 klockan 13:27. Anledning: kom direkt på lite till!
BLOSSA är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-18, 17:43   #14
BengtBurk
Registered User
 
BengtBurks avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 869
Citat:
Ursprungligen postat av BLOSSA Visa inlägg
ganska ofta 2kr litern på mitt lokala netto.
Hur bra som helst!!
BengtBurk är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-08-18, 20:53   #15
BLOSSA
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2003
Inlägg: 35
Citat:
Ursprungligen postat av BengtBurk Visa inlägg
Hur bra som helst!!
Skoja inte!Lite kul hur endel undviker "kortdatum"/halva priset mat varor,själv hoppar jag jämnfota av glädje o lägger stålarna på annat roligt!
BLOSSA är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)