Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2011-04-09, 08:54   #1
Seb74
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 319
"Glukos, som också kallas druvsocker, förekommer rikligt i vindruvor"?

Detta citat ser jag på nätet, och verkar ju rimligt då glukos kallas DRUVsocker.
Men vafan alltså, det är ju i stort sett lika delar fruktos och glukos i vindruvan, alltså samma ratio som i allt som innehåller vanlig sackaros.

Så varför tänkte någon "oj, titta vad mycket glukos det är i vindruvor, vi måste nästan börja kalla det för druvsocker nu bara för det"?

Spelar det så stor roll om det är separerat från fruktosen eller ej, om fruktosen ändå är kvar i produkten?
Seb74 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-04-09, 08:59   #2
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
När olika namn kommer till har man inte alltid utvecklat analysverktyg för allt. Kanske analyserades en vindruva för länge sedan, glukos observerades och därav fick glukosen den förenklade beteckningen druvsocker.

Det finns fler såna exempel på saker som har namn som inte är helt korrekta. Kopparormen exempelvis.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-04-09, 09:09   #3
Seb74
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 319
Ok, tack, då vet jag att det inte nödvändigtvis är någon jätterelevant logisk anledning bakom
Seb74 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-04-09, 10:05   #4
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Seb74 Visa inlägg
Ok, tack, då vet jag att det inte nödvändigtvis är någon jätterelevant logisk anledning bakom
Glutenintolerans är ett bra exempel. Det är ju egentligen inte helt korrekt. Man är inte specifikt intolerant mot just gluten utan mot en viss typ av proteiner som finns i vissa sädesslag. I vete kan dessa proteiner, via mekanisk bearbetning, bilda gluten (det är därför vetebröd blir mest fluffigt) men det är inte just gluten man är intolerant mot. Samma typer av proteiner i korn och råg kan inte bilda gluten men likförbaskat kan man inte hantera dom.

Så celiaki är ju det korrekta namnet men när det upptäcktes trodde man att det var en fråga om att inte klara av just gluten, därmed föddes "glutenintolerans".
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2011-04-09, 11:04   #5
Seb74
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 319
Jo så är det väl ofta, gamla begrepp som lever kvar.
Tack för bonusinformationen
Seb74 är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:55.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)