Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2010-01-22, 12:41   #1
snarlik
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2008
Ort: Uppsala
Inlägg: 200
Hollandaisesås på apelsinskal och saffran.

Fick en del PM igår från folk som ville ha receptet så jag skriver det till allmän beskådan.

Du behöver:

2 äggulor
100g smör
1 paket saffran
en lök, gärna scharlottenlök
Skal från en apelsin.
0,5 dl vinäger (vit) och 0,5 dl vatten
10-20 vitpepparkorn

Börja med att reducera (koka ner) vinäger, vatten, hackad lök, vitpeppar och apelsinskal. Koka tills ungefär hälften av vätskan är borta. Sila bort löken och skalen, det är vätskan du skall använda.

Smält smör, håll det ljumet.

Blanda avkokvätskan med äggula och saffran i en kastrull. Håll kastrullen över ett vattenbad och vispa. När röran är något varm (får inte bli för varm, om gulan stelnar så skär sig såsen) så droppar du i smöret samtidigt som du vispar. Klart.

Servera med vad du vill! Jag serverade det med grillad lax och friterad persiljerot.

Receptet är ju även grunden för bearnaisesås, men då tas saffran och apelsinskal bort och ersätts med dragon. Här används lämpligen rödvinsvinäger.
snarlik är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 16:06.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)