Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2009-01-28, 19:16   #1
jenni
Banned User
 
Reg.datum: Nov 2007
Ort: stockholm
Inlägg: 1 858
vilket kött är bättre

en kompis hävdar att om man jämför innanlår av nöt med fläskkotlett (utan fettranden) så är innanlåret att föredra eftersom det ska vara mer lättsmält och lättare för kroppen att dra nytta av
jag är skeptisk men hon var bomsäker
tänkte kolla om ni har någon åsikt om detta?
jenni är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-28, 19:48   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 808
Ska vi gissa att hon tänker på mängden bindväv i köttet ?

Innanlår är ett mört kött med lite bindväv. Kotlettraden borde jag kunna, men jag kan tänka mig att inlagringen av bindväv blir rätt rejäl med tiden. Detta eftersom muskelpaketet bär upp ryggen på grisen. Nu är grisen rätt ung, ca 1/2 år vid slakt så inlagringen BORDE inte vara så stor.

Jag GISSAR att skillnaden är försummbar.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-28, 20:39   #3
mikaelj
Vrickad & älskvard
 
mikaeljs avatar
 
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Nära 2:ans ändhållplats söderut
Inlägg: 21 094
Gräsdjursuppfött nötkött är att föredra för optimal balans av omega 3 och omega 6-fettsyror.

Grisar är stresskänsliga djur och får lätt ansamlingar av dåliga ämnen, men jag minns tyvärr inte vilka. (urinsyra?)
mikaelj är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-28, 20:44   #4
Black Star Abyss
Banned User
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Örebro
Inlägg: 1 966
Ryggbiff har jag hört folk säga är det bästa.
Black Star Abyss är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-28, 20:52   #5
cocacola
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2005
Inlägg: 23
.....biff är väll det bästa eller ?
cocacola är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-28, 20:54   #6
Apos78
Tar mig fram...
 
Apos78s avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Östkust
Inlägg: 2 366
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
Gräsdjursuppfött nötkött är att föredra för optimal balans av omega 3 och omega 6-fettsyror.

Dock med avsevärt större negativ miljöpåverkan vilket gör att jag ser till att kvoten omega3/omega6 rättas till på annat sätt.
__________________
"People say that if you play Microsoft CD's backwards,
you hear satanic things,
but that's nothing, because if you play them forwards,
they install Windows."
– Anonymous
Apos78 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-28, 21:05   #7
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Så vitt jag vet spelar kosten (gräs eller spannmål) ingen större roll för fettsyresammansättningen hos nötkreatur och andra idisslande däggdjur. För grisar och fjäderfän (kycklingar) som båda är allätare ger livstilen betydligt större utslag på fettsyresammansättningen. Den stora vinsten med frigående betande nötkreatur är miljön, smaken och mitokondriedensiteten (som i sin tur är linjär mot innehållet av liponsyra). Det högre innehållet av liponsyra är antagligen en bidragande orsak till den syrligare och friskare smaken hos "free range" kött.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-28, 21:06   #8
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 808
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
Gräsdjursuppfött nötkött är att föredra för optimal balans av omega 3 och omega 6-fettsyror.

Grisar är stresskänsliga djur och får lätt ansamlingar av dåliga ämnen, men jag minns tyvärr inte vilka. (urinsyra?)
Stress kan ge PSE-kött.http://www.grandin.com/references/swine.html
Klar försämringen av köttet och slakterierna strävar mot att minska stressen hos grisar. Visst blir grisar stressade av att föra sammans med andra, okända, grisar innan slakt men problemen går att lösa.

Jag lägger ingen värdering i vilket kött som är bäst. Grisar äter mat som vi mäniskor skulle kunna äta och nötdjur producerar metan. 1 - 1, ungefär.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-28, 21:10   #9
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av Apos78 Visa inlägg
Dock med avsevärt större negativ miljöpåverkan vilket gör att jag ser till att kvoten omega3/omega6 rättas till på annat sätt.
Betande frigående djur har en positiv miljöpåverkan så länge de roteras och inte betar marken till öken. Ställer du dom i ett bås och göder dom med spannmål så har du negativ miljöpåverkan dock.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-28, 21:18   #10
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 808
Ungnöt slaktas vid två års ålder. Det behövs inte bara betesmark för korna. Det behövs en hel del vallgröda också för vintern. Det är här stödfodringen med spannmål kommer in.


Annars ser jag själv gärna fribetande kor
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-28, 21:25   #11
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Ungnöt slaktas vid två års ålder. Det behövs inte bara betesmark för korna. Det behövs en hel del vallgröda också för vintern. Det är här stödfodringen med spannmål kommer in.


Annars ser jag själv gärna fribetande kor
Jag bör också klargöra att det inte är spannmålet i sig som är problemet. Det är hur det odlats och transporterats. Det är inget fel på stödfodring med spannmål som odlats i konjunktion och rotation med träda och bete för djuren i fråga.

Sen tycker jag det är synd att det slaktas mest ungnöt. Något äldre djur tenderar att ha mer fett och smakligare kött.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-28, 21:27   #12
zirak
Registered User
 
ziraks avatar
 
Reg.datum: Nov 2004
Ort: Tellus
Inlägg: 323
Oxå en fråga om närproducerat eller globalt. Nötkött från Argentina hör ju till värdens bästa (smakmässigt).
zirak är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-28, 21:33   #13
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av zirak Visa inlägg
Oxå en fråga om närproducerat eller globalt. Nötkött från Argentina hör ju till värdens bästa (smakmässigt).
Om man äter det färskt på plats i Argentina så kan jag hålla med dig. Det tappar dock mycket kvalitet på vägen hit, även om det är vakuumförpackat. Det finns dock väldigt gott kött även i Sverige. Tex vindelälvens naturbeteskött. Tyvärr är det sällan färskt när det kommer till butik och de trimmar alltid bort fettet och benen från bitarna. Det bästa köttet är som bekant det som sitter mellan benen...

Kan tillägga att det allmänt tillgängliga nötköttet i Sverige smakade i princip som det Argentiska köttet när min mor växte upp. Helt annan djurhållning på den tiden.

Senast redigerad av Klein den 2009-01-28 klockan 21:36.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-29, 07:00   #14
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj Visa inlägg
Grisar är stresskänsliga djur och får lätt ansamlingar av dåliga ämnen, men jag minns tyvärr inte vilka. (urinsyra?)
Jag har aldrig läst om ämnen som bildas hos den stressade grisen men att stressen sänker glykogennivåerna i grisens kropp redan innan slakt leder ju till ett mycket sämre kött som Sverker nämner.

Mindre glykogen vid slakt innebär mindre substrat vid anaerob metabolism post mortem, otillräckliga halter av mjölksyra kommer kunna bildas, pH i köttet blir för högt och risken för patogen bakterietillväxt sämre.

Förhoppningsvis smakar det betydligt sämre också. Smakar det betydligt sämre finns det ju ekonomiska intressen i att behandla grisarna väl eftersom folk inte lär köpa äckligt kött.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-01-29, 07:09   #15
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 808
Citat:
Ursprungligen postat av Klein Visa inlägg
Sen tycker jag det är synd att det slaktas mest ungnöt. Något äldre djur tenderar att ha mer fett och smakligare kött.
Vilket är en ekonomisk fråga och en fråga för miljön. Ekonomiskt får du ut mest kött från tillfört foder vid ungefär 2 års ålder. Därefter avstannar kalvens tillväxt.
Ditt alternativ blir ett exklusivt men dyrt kött.

Vad jag vet så äts det förhållandevis mer innanlår och oxfilé än framdelskött och vi är tvugna att importera de dyrare delarna från utlandet. Tur att vi äter köttfärs för annars så borde vi äta mer dillkött och kalops för att få ut det mesta från djuret.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)