2009-01-13, 22:09
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2008
Inlägg: 129
|
KemiB - Fördjupningsarbete - Ämne?
Heej,
Jag läser just nu KemiB på gymnasiet (eller snarare nästan läst klart) och snart är det dags att göra ett fördjupningsarbete inom ett valfritt område.
Tänkte be om förslag på ämne?
Det får väldigt gärna handla om kost, träning, hälsa eller människokroppen. Men jag vet inte riktigt vad jag ska välja. Det finns ju en hel del om man säger så. Alla förslag mottages tacksamt.
|
|
|
2009-01-13, 22:12
|
#2
|
å nej, måste man komma på en ny text igen
Reg.datum: Oct 2007
Ort: uppsala
Inlägg: 20 394
|
har fan bara tagit mig genom halva B-kursen än så länge  sista delen svår?
|
|
|
2009-01-13, 22:13
|
#3
|
Mother love bone
Reg.datum: Aug 2006
Inlägg: 1 709
|
Finns det någon speciell anvisning till arbetet?
Antingen väljer du något du redan kan och får det gjort (men även bra)
Eller så väljer du något intressant du inte kan något om, så lär du dig något nytt
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av lectris
Är shut teh face knäpp som klagar över att en tjej skickar porr?
|
|
|
|
2009-01-13, 22:14
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2008
Inlägg: 129
|
Citat:
Ursprungligen postat av ceejay
har fan bara tagit mig genom halva B-kursen än så länge  sista delen svår?
|
Nej de tycker jag inte. Iof vet jag inte om ni har läst sakerna i samma ordning som oss. Men just nu håller vi på med Biokemi, sen blir det arbetet och sist har vi kvar analytisk kemi. Tycker vi tagit oss igenom dom värsta bitarna redan.
|
|
|
2009-01-13, 22:17
|
#5
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
|
Hur lång tid pratar vi om här? Är det ett projektarbete på 100 poäng, eller bara ett par lektioner?
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2009-01-13, 22:21
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2008
Inlägg: 129
|
Citat:
Ursprungligen postat av shut teh face
Finns det någon speciell anvisning till arbetet?
Antingen väljer du något du redan kan och får det gjort (men även bra)
Eller så väljer du något intressant du inte kan något om, så lär du dig något nytt
|
Vi har inte fått någon instruktion än, tänkte börja fundera lite innan. Så man är ute i god tid.
Jag väljer hellre något nytt som jag inte kan. Det är ju det som är själva meningen med skolan, lära sig nya saker
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89
Hur lång tid pratar vi om här? Är det ett projektarbete på 100 poäng, eller bara ett par lektioner?
|
Jag tror vi har ungefär 4 veckor på oss, ca 3 lektioner i veckan. Men vi ska garanterat lägga mer än lektionstid på arbetet.
|
|
|
2009-01-13, 22:24
|
#7
|
Mother love bone
Reg.datum: Aug 2006
Inlägg: 1 709
|
Astrokemi är något jag skulle kollat lite på.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av lectris
Är shut teh face knäpp som klagar över att en tjej skickar porr?
|
|
|
|
2009-01-13, 22:28
|
#8
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
|
Ptja, jag hade letat rätt på aktuell forskning om sötningsmedel och sedan gjort en tjusig powerpointpresentation. Sötningsmedel är alltid ett bra sätt att få debatt och få ens kvart, eller vad det nu är, att gå snabbt.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2009-01-13, 22:32
|
#9
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
|
En annan grej jag kom att tänka på, som är betydligt mer praktisk, är att göra näringsanalys på mat. Fråga din lärare om ni har tillgång till en autoklav, och om ni kan frystorka mat.
Då tar du random rätt (typ, Big Mac & Co på McDonalds), mixar ner det, frystorkar och sedan kan du med rätt så lätta metoder få reda på näringsinnehållet.
Beroende på vad som finns för utrustning, kan du få fram fett, protein, mineraler, vitaminer och kolhydrater (by difference). Riktigt kul, faktiskt.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2009-01-13, 22:40
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Rackarberget, Uppsala
Inlägg: 3 435
|
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89
Ptja, jag hade letat rätt på aktuell forskning om sötningsmedel och sedan gjort en tjusig powerpointpresentation. Sötningsmedel är alltid ett bra sätt att få debatt och få ens kvart, eller vad det nu är, att gå snabbt.
|
Håller med principen, ta något som skapar debatt. Det är roligare och är vanligtvis något som imponerar läraren, iaf om du tar tillfället i akt och är aktiv i debatten och kommer med många inlägg som visar på kunskap om ämnet i både djup och bredd.
__________________
- Nån snubbe på internet skrev detta.
|
|
|
2009-01-13, 22:41
|
#11
|
Glutelicious
Reg.datum: Nov 2005
Ort: Calmare
Inlägg: 104
|
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89
En annan grej jag kom att tänka på, som är betydligt mer praktisk, är att göra näringsanalys på mat. Fråga din lärare om ni har tillgång till en autoklav, och om ni kan frystorka mat.
Då tar du random rätt (typ, Big Mac & Co på McDonalds), mixar ner det, frystorkar och sedan kan du med rätt så lätta metoder få reda på näringsinnehållet.
Beroende på vad som finns för utrustning, kan du få fram fett, protein, mineraler, vitaminer och kolhydrater (by difference). Riktigt kul, faktiskt.
|
Att analysera mängd protein tar väldigt lång tid såvidare man inte har tillgång till Kjelldahl-utrustning. Däremot om ni har en GC (gas chromatografi) så kan man analysera fettsammansättning i olika livsmedel, faktiskt ganska enkelt och samtidigt kul.
__________________
Kör hårt! Smärta är bara vekhet som lämnar kroppen!
|
|
|
2009-01-13, 22:44
|
#12
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
|
Citat:
Ursprungligen postat av villemannen
Att analysera mängd protein tar väldigt lång tid såvidare man inte har tillgång till Kjelldahl-utrustning. Däremot om ni har en GC (gas chromatografi) så kan man analysera fettsammansättning i olika livsmedel, faktiskt ganska enkelt och samtidigt kul.
|
Har man fyra veckor på sig är det inga problem.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2009-01-14, 08:28
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2004
Inlägg: 364
|
Citat:
Ursprungligen postat av villemannen
Att analysera mängd protein tar väldigt lång tid såvidare man inte har tillgång till Kjelldahl-utrustning. Däremot om ni har en GC (gas chromatografi) så kan man analysera fettsammansättning i olika livsmedel, faktiskt ganska enkelt och samtidigt kul.
|
Vet trådskaperskan hur hon ska tolka och överföra ett antal toppar från en gaskromatografi till "fettsammansättning"?
Om man sedan inte kan något om gaskromatografi, elueringsprinciper osv osv, hur ska hon då få fram "rätt" toppar?
Tänker ni er att hon ska använda en spektrometer till proteinmängds analys?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Det händer ju att man trycker dit ett inlägg som är så optimalt att det inte finns så mycket för någon annan att tillföra efter det.
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Jag brukar alltid tänka eller säga "äntligen" när jag är klar. Så roligt är det inte :p
|
|
|
|
2009-01-14, 10:10
|
#14
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
|
En del av fördjupningsarbetet är väl att lära sig hur det funkar? Det är inte direkt svårt att lära sig tolka det, och dessutom har hon en lärare närvarande.
EDIT: Ah, trodde att du kommenterade mitt inlägg. Fettsammansättning låter lite väl överkurs. Däremot är det kul att leta efter aminosyror.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2009-01-14, 13:52
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Lund
Inlägg: 912
|
GC är bara glömma. Det hinner man inte på så kort tid. Du måste kunna optimera körningen med bärgashastighet/tryck, injektionsteknik, kunna programmera ett värme-temperaturprogram, val av kolonn, detektor, kalibrering etc.
Ett lättare val är HPLC fastän dock inte mycket mindre komplext.
Jag har tyvärr inget bra tips på ämne, men jag själv tycker det är intressant hur biokemiska reaktioner sker mha mekanismer, dvs hur elektroner och enskilda atomer växlas mellan olika molyker och hur själva "handeln" sker än att bara tänka, "Enzym A reagerar med ämne B och så är det klart".
__________________
Det gör inget om det smakar brunt, då och då!
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:41.
|
    
|