2009-01-08, 12:35
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2007
Inlägg: 936
|
Korken i vinägerflaskorna torkar ut, varför?
Nu har två av mina vinägerflaskors korkar torkat ut. Den ena gick att rädda och använda, men den andra gick helt av när jag skulle dra upp den och fick ta upp återstoden med en korkskruv. Båda flaskorna har innehållit vitvinsvinäger, en acidity runt 7% tror jag, om det gör någon skillnad. Är det något i vinägern som gör att det blir såhär? Oljeflaskorna har aldrig haft det här problemet.
Nu när jag har sabbat en kork (på en nästan full flaska), vad ska jag ha istället? Finns det reservkorkar att trycka i, eller ska man ha något annat material än kork? Just nu sitter det bara gladpack över hålet.
|
|
|
2009-01-08, 12:52
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2006
Inlägg: 4 428
|
Citat:
Ursprungligen postat av Torwald
Nu har två av mina vinägerflaskors korkar torkat ut. Den ena gick att rädda och använda, men den andra gick helt av när jag skulle dra upp den och fick ta upp återstoden med en korkskruv. Båda flaskorna har innehållit vitvinsvinäger, en acidity runt 7% tror jag, om det gör någon skillnad. Är det något i vinägern som gör att det blir såhär? Oljeflaskorna har aldrig haft det här problemet.
Nu när jag har sabbat en kork (på en nästan full flaska), vad ska jag ha istället? Finns det reservkorkar att trycka i, eller ska man ha något annat material än kork? Just nu sitter det bara gladpack över hålet.
|
Har hört att man ska ha alla "kork" flaskor förvarade liggandes, just för att korken inte ska torka ut.
Men iof så när halva flaskan är förbrukad så når ju inte vätskan korken iallafall, vet inte hur bra det går då...
|
|
|
2009-01-08, 13:12
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2007
Inlägg: 936
|
Jo det har man ju hört, och vinflaskor förvarar jag alltid liggandes, men det blir ju svårt med flaskor som jag använder regelbundet. Går det inte att ersätta med korkar i något plastmaterial?
|
|
|
2009-01-08, 13:30
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2006
Inlägg: 4 428
|
Citat:
Ursprungligen postat av Torwald
Jo det har man ju hört, och vinflaskor förvarar jag alltid liggandes, men det blir ju svårt med flaskor som jag använder regelbundet. Går det inte att ersätta med korkar i något plastmaterial?
|
Finns nog massor med varianter:
Denna finns på Clas Ohlson
Tryck ner den i flaskan, vinkla "handtaget" så pressas gummit mot flaskhalsens innsida och det blir tätt.
|
|
|
2009-01-08, 13:38
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2007
Inlägg: 936
|
Ok, jo sån har jag på oljan redan men den oxiderar väl inte lika lätt i rumstemperatur (oliv- och rapsolja) som vinäger borde göra?
|
|
|
2009-01-08, 14:08
|
#6
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
|
Oliv och rapsolja borde oxidera minst lika snabbt. Vinäger har ju ett lågt pH som skyddar mot oxidation.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2009-01-08, 14:15
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2007
Inlägg: 936
|
Bäst att behålla korken på på oljeflaskorna, med andra ord.
|
|
|
2009-01-08, 14:27
|
#8
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
|
Citat:
Ursprungligen postat av Torwald
Bäst att behålla korken på på oljeflaskorna, med andra ord.
|
Jepp. Du borde dock ha känt lukten om det oxiderat redan. Det luktar fis.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2009-01-08, 14:32
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2007
Inlägg: 936
|
Eftersom att mitt hushåll bara består av en person (eller två, i perioder) har jag alltid rättså små flaskor som går åt ganska fort, så det står ju inte massa luft i flaskan under så jättelång tid, så en liten öppning mot köket kanske inte är så farligt ändå. Det har inte varken luktat eller smakat illa än.
Kan olivolja bli mindre värmetålig när den blir äldre? Tyckte härom dagen att den började lukta konstigt när jag hettade upp den i pannan. Är normalt sett försiktig med värmen på olivolja, men att hetta upp lök i den tycker jag är så jäkla mycket godare än rapsolja. Smakade aldrig på oljan då, utan hällde ut den och tog en ny flaska (den gamla tog slut), och då luktade det mycket bättre. Visserligen var den nya flaskan en dyrare sort så det kanske hade någon påverkan, men det känns ju långsökt.
|
|
|
2009-01-08, 14:36
|
#10
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
|
Då var den gamla oljan gammal.  Inget konstigt med det. I princip all mat är ju färskvara, och hållbarheten är i direkt proportion med förvaringen. Det ska gå ett bra tag innan olja blir farlig att äta, men då har det nog redan möglat, och ser man inte det, ja, då finns det nog andra saker att oroa sig för här i livet.
Förövrigt är lök godast att steka i smör.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2009-01-08, 14:42
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2007
Inlägg: 936
|
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89
Då var den gamla oljan gammal.  Inget konstigt med det. I princip all mat är ju färskvara, och hållbarheten är i direkt proportion med förvaringen. Det ska gå ett bra tag innan olja blir farlig att äta, men då har det nog redan möglat, och ser man inte det, ja, då finns det nog andra saker att oroa sig för här i livet.
|
Alright! Hade inte använt flaskan på säkert en månad, och det var bara en skvätt kvar i den så då antar jag att den oxiderar rätt fort. Olja ska väl förvaras i rumstemperatur och inte i kyl? Antog att så feta livsmedel oxiderade snabbare i kyla, men jag kanske har fel?
Citat:
Förövrigt är lök godast att steka i smör.
|
Att steka ja, men ska du ha lök och vitlök i en gryta ska du inte steka den!
|
|
|
2009-01-08, 16:26
|
#12
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
|
Citat:
Ursprungligen postat av Torwald
Olja ska väl förvaras i rumstemperatur och inte i kyl? Antog att så feta livsmedel oxiderade snabbare i kyla, men jag kanske har fel?
|
Ur ett rent oxidativt syfte skulle jag förvara den i kylskåpet, då de flesta reaktioner sker snabbare i ett varmare klimat.
Ur ett kulinariskt perspektiv skulle jag inte ha det, dock. Oljan blir klumpig och ser läskig ut.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2009-01-08, 17:28
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2007
Inlägg: 936
|
Alright! Tack för svaret.
|
|
|
2009-01-08, 18:21
|
#14
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 819
|
Vinäger är ju surt vin. Alkoholen oxiderar till ättika.
Jag har aldrig funderat över ifall vinäger kan bli dåligt eller få sämre smak med tiden.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:26.
|
    
|