Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-09-28, 07:33   #1
tobias_
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2008
Inlägg: 42
Näringsvärde på buljong

Om man gör egen buljong och kokar till exempel ett kycklingskrov eller oxben och sen tar bort det stelnade fettet på ytan efter att den stått i kylen, vad innehåller buljongen då egentligen?

Det är väl egentligen bara vatten nästan? Borde vara en del protein också i och för sig, i och med gelatinet. Finns det något fett kvar också som inte stelnat i kylen? Finns det några kolhydrater? Vad kan man dra ur det man kokar, så att säga?

Vet att det finns näringsvärden för buljong i Livsmedelsverkets databas, men den är ju baserad på pulverbuljong och det borde väl skilja en del mot en hemlagad.
tobias_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-30, 16:49   #2
tobias_
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2008
Inlägg: 42
Ingen som vet eller?
tobias_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-21, 19:51   #3
bollio
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2007
Inlägg: 758
Vet inte exakt men det står en hel del om det på weston a price
http://www.westonaprice.org/foodfeatures/broth.html
__________________
George Mann on the lipid hypothesis: "... the greatest scam in the history of medicine"
http://www.westonaprice.org/knowyourfats/oiling.html
http://www.westonaprice.org/knowyourfats/skinny.html
bollio är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-10-22, 06:11   #4
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 863
Jag sökte i SLVs Livsmedelstabell.
Du kokar ut lite allt möjligt. Mest mineraler, lite vitaminer, lite protein, lite kolhydrat. Det mesta av mineralerna är koksalt. Du får även ut fett som mestadels lägger sig på ytan och stelnar när det blir kallt. I fettet sitter även lite fettlösliga vitaminer, antioxidanter och lite färgämnen.

Självklart kommer en liten del av fettet att vara finfördelat i vätskan men mängderna var ca 0.2 % på ätfärdig köttbuljong enligt SLV.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)