2008-09-09, 19:26
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 450
|
E223 i fågelchark
Charkprodukter har fått ett dåligt rykte pga att det innehåller nitrit, E250. Dock hittade jag en ny produkt i charkdisken sist jag var och handlade. "Sörensens fågelchark", där har de E223 som konserveringsmedel istället. Hur är hälsoaspekterna av E223, är detta en bra charkprodukt som inte har samma dåliga rykte som alla charkprodukter med E250, eller är det samma sak?
Edit: Kan tillägga att detta var kycklingköttbullar som smakade riktigt gott
Senast redigerad av Larsson85 den 2008-09-09 klockan 19:29.
|
|
|
2008-09-09, 19:38
|
#2
|
Proppmätt julen 2011
Reg.datum: Mar 2007
Ort: .,|,,__ o_O __,,|,.
Inlägg: 865
|
|
|
|
2008-09-09, 19:38
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Natriumdisulfit.
Ett konserveringsmedel som det inte finns några (idag) kända bieffekter av det mer än eventuella allergiska reaktioner hos människor som är känsliga mot sulfit.
Just köttbullar brukar vara fria från natriumnitrit (d.v.s. E250). Det har diskuterats här på Kolozzeum varför så är fallet men ingen verkar riktigt ha koll. Inte ens Sverker vet och då vet ingen.
|
|
|
2008-09-10, 15:46
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 450
|
Hur är dessa kycklingköttbullar för övrigt? Är det bra mat, eller finns det mycket otrevliga tillsatser i dessa produkter? Det står maskinturbinerat kycklingkött på förpackningen vilket i sig låter läskigt
|
|
|
2008-09-10, 16:04
|
#5
|
Moralistmoderator
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
|
Maskinturbinerat lär iofs bara vara en beskrivning av hur det är malt.
|
|
|
2008-09-10, 16:41
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 372
|
Tror t o m det står maskinurbenat.
|
|
|
2008-09-10, 17:04
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 450
|
Citat:
Ursprungligen postat av Gädda
Tror t o m det står maskinurbenat.
|
Ja titta, man läser det man vill läsa. Men frågan kvarstår, är dessa färdiga kycklingköttbullar bra mat?
Maskinurbenat kycklingkött 38%, kycklingkött 25%, vatten , pot mjöl pot.flingor, fett fr fågel, kryddor, kryddextrakt, bindväv från fågel, vetefibrer, lök, salt, socker, jästextrakt, kons.m E223
|
|
|
2008-09-10, 17:08
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av Larsson85
Hur är dessa kycklingköttbullar för övrigt? Är det bra mat, eller finns det mycket otrevliga tillsatser i dessa produkter?
|
Det ena utesluter inte det andra. Tillsatsämnen gör inte ett livsmedel onyttigt i sig. Det finns ju förstås mer eller mindre hälsosamma tillsatser och olika mängder i olika produkter men just kycklingköttbullars "nyttighet" kan ju jämföras med vanliga köttbullar från samma producent.
Samma saker som är sämre med köttbullar jämfört med rent gris- och/eller nötkött är samma sak som är sämre med kycklingköttbullar jämfört med rent kycklingkött. Därutöver blir det ju en fråga om vad man anser mest nyttigt av kyckling och rött kött.
ra mat eller ej får du ju avgöra själv utifrån dina åsikter om vad som är "bra".
|
|
|
2008-09-10, 17:16
|
#9
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 817
|
Maskinurbenat.
En muskel är kött. Men desto närmre muskelfästet man kommer desto mer bindväv kommer det in i köttet. För att i själva fästet nästan enbart vara bindväv.
Med maskin kan man skrapa av det sista köttet inne vid benet. Följden blir mer bindväv och mindre köttprotein. Aningen sämre näringsvärde men fortfarande kött.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2008-09-14, 13:57
|
#10
|
Skåning
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lund
Inlägg: 327
|
Citat:
Ursprungligen postat av Larsson85
Ja titta, man läser det man vill läsa. Men frågan kvarstår, är dessa färdiga kycklingköttbullar bra mat?
Maskinurbenat kycklingkött 38%, kycklingkött 25%, vatten , pot mjöl pot.flingor, fett fr fågel, kryddor, kryddextrakt, bindväv från fågel, vetefibrer, lök, salt, socker, jästextrakt, kons.m E223
|
Jästextrakt innehåller glutamat. Verkar vara ett nytt sätt att lura konsumenter. Hade inte köpt det.
|
|
|
2008-09-14, 14:40
|
#11
|
Ölkonnässör
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Stockholm...ish
Inlägg: 6 020
|
Citat:
Ursprungligen postat av abbe
Jästextrakt innehåller glutamat. Verkar vara ett nytt sätt att lura konsumenter. Hade inte köpt det.
|
Hur lyckas du undvika glutamat? Glutamat finns naturligt i nästan alla grönsaker, samt i vete och soja. och vi kan själva bilda glutamat och gör det när vi behöver.
__________________
|
|
|
2008-09-14, 19:46
|
#12
|
Skåning
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lund
Inlägg: 327
|
Jag försöker undvika tillsatt glutamat. Jämför man t ex majs och sparris med jästextrakt så innehåller jästextrakt ungefär 20 gånger mer glutamat. För lök är det runt 100 gånger mer.
Lagar man en måltid med kycklingen i detta fallet och har lite aromatkrydda samt buljong så får man säkert i sig samma mängd glutamat som flera veckors konsumtion av naturliga råvaror.
|
|
|
2008-09-15, 06:01
|
#13
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 817
|
Det finns 20 ggr mer protein i ett jästextrakt än i majs och sparris. Alltså är det 20 ggr mer glutamat i extraktet.
Mängden glutamat från extraktet är många gånger mindre än glutamatet från kycklingen i de färdiga filéerna dessutom.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2008-09-15, 06:45
|
#14
|
Skåning
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lund
Inlägg: 327
|
Enligt de tabeller jag kollar på innehåller kyckling (inte enbart filéerna då) ungefär 100 gånger mindre glutamat än jästextrakt. Majs och sparris innehåller fem gånger mer glutamat än kyckling i samma tabell.
|
|
|
2008-09-15, 17:30
|
#15
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 817
|
Jag plockar fram min gamla Livsmedelstabell, 1986.
Glutamat deklareras tillsammans med glutamin under GLU. Helt beroende på att analysen inte separerar de två aminosyrorna.
Majskorn, djupfrysta innehåller 600 mg GLU per 100 g och 1250 mg per 6.25 g N.
Sparris grön/vit innehåller 500 mg respektive 1030 mg.
Kycklingkött innehåller 3130 mg GLU per 100 g och 910 mg per 6.25 g N.
Jästextrakt finns inte med i tabellen. Närmast är torkad bagerijäst som innehåller 5090 mg per 100 g resp. 890 mg per 6.25 g N.
Jag vet inte riktigt vart du vill komma. Mängden glutamat (och glutamin ) följer mängden protein i varan.
Intressant är som du påtalar att förhållandet av glutamat är större i vegetabilerna än i animalierna. Men det finns ingen rimlig chans för Chinese restaurant syndrome efter en sallad med majs och sparris ?
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 00:10.
|
    
|