Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-09-09, 19:26   #1
Larsson85
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 450
E223 i fågelchark

Charkprodukter har fått ett dåligt rykte pga att det innehåller nitrit, E250. Dock hittade jag en ny produkt i charkdisken sist jag var och handlade. "Sörensens fågelchark", där har de E223 som konserveringsmedel istället. Hur är hälsoaspekterna av E223, är detta en bra charkprodukt som inte har samma dåliga rykte som alla charkprodukter med E250, eller är det samma sak?

Edit: Kan tillägga att detta var kycklingköttbullar som smakade riktigt gott

Senast redigerad av Larsson85 den 2008-09-09 klockan 19:29.
Larsson85 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-09, 19:38   #2
ArcTiC
Proppmätt julen 2011
 
ArcTiCs avatar
 
Reg.datum: Mar 2007
Ort: .,|,,__ o_O __,,|,.
Inlägg: 865
http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_metabisulfite
__________________
--------------------------------------------------
Team__Leifi
Leifi himself

H E L K R O P P S P A S S
ArcTiC är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-09, 19:38   #3
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Natriumdisulfit.

Ett konserveringsmedel som det inte finns några (idag) kända bieffekter av det mer än eventuella allergiska reaktioner hos människor som är känsliga mot sulfit.

Just köttbullar brukar vara fria från natriumnitrit (d.v.s. E250). Det har diskuterats här på Kolozzeum varför så är fallet men ingen verkar riktigt ha koll. Inte ens Sverker vet och då vet ingen.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-10, 15:46   #4
Larsson85
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 450
Hur är dessa kycklingköttbullar för övrigt? Är det bra mat, eller finns det mycket otrevliga tillsatser i dessa produkter? Det står maskinturbinerat kycklingkött på förpackningen vilket i sig låter läskigt
Larsson85 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-10, 16:04   #5
Tolkia
Moralistmoderator
 
Tolkias avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
Maskinturbinerat lär iofs bara vara en beskrivning av hur det är malt.
Tolkia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-10, 16:41   #6
Gädda
Registered User
 
Gäddas avatar
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 372
Tror t o m det står maskinurbenat.
Gädda är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-10, 17:04   #7
Larsson85
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 450
Citat:
Ursprungligen postat av Gädda Visa inlägg
Tror t o m det står maskinurbenat.
Ja titta, man läser det man vill läsa. Men frågan kvarstår, är dessa färdiga kycklingköttbullar bra mat?

Maskinurbenat kycklingkött 38%, kycklingkött 25%, vatten , pot mjöl pot.flingor, fett fr fågel, kryddor, kryddextrakt, bindväv från fågel, vetefibrer, lök, salt, socker, jästextrakt, kons.m E223
Larsson85 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-10, 17:08   #8
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Larsson85 Visa inlägg
Hur är dessa kycklingköttbullar för övrigt? Är det bra mat, eller finns det mycket otrevliga tillsatser i dessa produkter?
Det ena utesluter inte det andra. Tillsatsämnen gör inte ett livsmedel onyttigt i sig. Det finns ju förstås mer eller mindre hälsosamma tillsatser och olika mängder i olika produkter men just kycklingköttbullars "nyttighet" kan ju jämföras med vanliga köttbullar från samma producent.

Samma saker som är sämre med köttbullar jämfört med rent gris- och/eller nötkött är samma sak som är sämre med kycklingköttbullar jämfört med rent kycklingkött. Därutöver blir det ju en fråga om vad man anser mest nyttigt av kyckling och rött kött.

ra mat eller ej får du ju avgöra själv utifrån dina åsikter om vad som är "bra".
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-10, 17:16   #9
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 817
Maskinurbenat.

En muskel är kött. Men desto närmre muskelfästet man kommer desto mer bindväv kommer det in i köttet. För att i själva fästet nästan enbart vara bindväv.
Med maskin kan man skrapa av det sista köttet inne vid benet. Följden blir mer bindväv och mindre köttprotein. Aningen sämre näringsvärde men fortfarande kött.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-14, 13:57   #10
abbe
Skåning
 
abbes avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lund
Inlägg: 327
Citat:
Ursprungligen postat av Larsson85 Visa inlägg
Ja titta, man läser det man vill läsa. Men frågan kvarstår, är dessa färdiga kycklingköttbullar bra mat?

Maskinurbenat kycklingkött 38%, kycklingkött 25%, vatten , pot mjöl pot.flingor, fett fr fågel, kryddor, kryddextrakt, bindväv från fågel, vetefibrer, lök, salt, socker, jästextrakt, kons.m E223
Jästextrakt innehåller glutamat. Verkar vara ett nytt sätt att lura konsumenter. Hade inte köpt det.
abbe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-14, 14:40   #11
Mental
Ölkonnässör
 
Mentals avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Stockholm...ish
Inlägg: 6 020
Citat:
Ursprungligen postat av abbe Visa inlägg
Jästextrakt innehåller glutamat. Verkar vara ett nytt sätt att lura konsumenter. Hade inte köpt det.
Hur lyckas du undvika glutamat? Glutamat finns naturligt i nästan alla grönsaker, samt i vete och soja. och vi kan själva bilda glutamat och gör det när vi behöver.
__________________
Mental är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-14, 19:46   #12
abbe
Skåning
 
abbes avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lund
Inlägg: 327
Jag försöker undvika tillsatt glutamat. Jämför man t ex majs och sparris med jästextrakt så innehåller jästextrakt ungefär 20 gånger mer glutamat. För lök är det runt 100 gånger mer.

Lagar man en måltid med kycklingen i detta fallet och har lite aromatkrydda samt buljong så får man säkert i sig samma mängd glutamat som flera veckors konsumtion av naturliga råvaror.
abbe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-15, 06:01   #13
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 817
Det finns 20 ggr mer protein i ett jästextrakt än i majs och sparris. Alltså är det 20 ggr mer glutamat i extraktet.

Mängden glutamat från extraktet är många gånger mindre än glutamatet från kycklingen i de färdiga filéerna dessutom.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-15, 06:45   #14
abbe
Skåning
 
abbes avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lund
Inlägg: 327
Enligt de tabeller jag kollar på innehåller kyckling (inte enbart filéerna då) ungefär 100 gånger mindre glutamat än jästextrakt. Majs och sparris innehåller fem gånger mer glutamat än kyckling i samma tabell.
abbe är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-09-15, 17:30   #15
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 817
Jag plockar fram min gamla Livsmedelstabell, 1986.
Glutamat deklareras tillsammans med glutamin under GLU. Helt beroende på att analysen inte separerar de två aminosyrorna.

Majskorn, djupfrysta innehåller 600 mg GLU per 100 g och 1250 mg per 6.25 g N.

Sparris grön/vit innehåller 500 mg respektive 1030 mg.

Kycklingkött innehåller 3130 mg GLU per 100 g och 910 mg per 6.25 g N.

Jästextrakt finns inte med i tabellen. Närmast är torkad bagerijäst som innehåller 5090 mg per 100 g resp. 890 mg per 6.25 g N.

Jag vet inte riktigt vart du vill komma. Mängden glutamat (och glutamin ) följer mängden protein i varan.
Intressant är som du påtalar att förhållandet av glutamat är större i vegetabilerna än i animalierna. Men det finns ingen rimlig chans för Chinese restaurant syndrome efter en sallad med majs och sparris ?
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 00:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)