Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-08-09, 08:53   #1
zeratul82
Registered User
 
zeratul82s avatar
 
Reg.datum: May 2007
Inlägg: 32
omega3 i lax värmetåligt?

jag har altid hört och läst att omega3 är så kännsligt för värme och därför har jag altid tagit min linfröolja och fiskolja på sked separt vid sidan av maten så att den inte ska bli utsatt för minsta värme.

men hur kan de komma sej att ja då inte hittar läsning om att lax bör lagas till på något spesielt sätt för att inte skada omega 3 fettet i de? hur bör man laga lax för att vara på den säkra sidan eller skadas fettet i lax helt enkelt inte av värme? självklart så råsteker ja ju inte min lax, ja brukar tom ibland nöjja mej med att bra hälla över kokande buljong öve den så "lagas" den på talriken. men om man ska tro på alt man läser om hur kännsligt omega3 är så borde man väll äta laxen rå?

oj, de vart lite mycke frågor där på en gång=) slutgiltiga frågan är: hur bör man lagatill lax för att inte skada fettet?
zeratul82 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-09, 09:03   #2
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Ha inte för hög temperatur och stek inte för länge. Stek gärna i smör. Det är väl ganska bra tips för att låta fiskens fett ha bra förutsättningar för att bibehålla god kvalité.

Om du förstör fettet på tok för mycket lär den dessutom smaka skit.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-09, 09:04   #3
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 820
Laga du laxen som det står i kokböckerna.

Där fettet ligger i laxen finns också protein och massor med andra ämnen som kan verka antioxidativt. Självklart tar fettet i stekytan stryk men resten, 99.5 % av omega-3, klarar sig utmärkt.

Du kan inte jämför naturliga källor där fettet ligger skyddat med fett som exponeras mot luftens syre under lång tid.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-09, 09:36   #4
zeratul82
Registered User
 
zeratul82s avatar
 
Reg.datum: May 2007
Inlägg: 32
ok. tack för så snabba svar.
zeratul82 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-09, 16:53   #5
Exhale_
Registered User
 
Exhale_s avatar
 
Reg.datum: Jul 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 2 330
Hijack!

Kan man tillaga lax i mikrovågsugnen? Har hört om folk som gjort detta. Blir det bra? Förstörs fettet?
Exhale_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-09, 16:57   #6
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Exhale_ Visa inlägg
Kan man tillaga lax i mikrovågsugnen?
Ja det går bra. Kanske lite annorlunda smak men visst går det. Det blir ju inte den knapriga ytan som vid stekning eller grillning t.ex. men jag tycker fortfarande det smakar bra.

Dessutom går det ju fort och en viktig faktor för fettets kvalité är ju just tidsaspekten, d.v.s. ju längre tid desto sämre.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-09, 17:02   #7
Exhale_
Registered User
 
Exhale_s avatar
 
Reg.datum: Jul 2005
Ort: Umeå
Inlägg: 2 330
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Ja det går bra. Kanske lite annorlunda smak men visst går det. Det blir ju inte den knapriga ytan som vid stekning eller grillning t.ex. men jag tycker fortfarande det smakar bra.

Dessutom går det ju fort och en viktig faktor för fettets kvalité är ju just tidsaspekten, d.v.s. ju längre tid desto sämre.
Är det godare än gröt? Va va va va va?



Seriöst: Hur länge har du den inne?
Exhale_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-09, 17:04   #8
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Exhale_ Visa inlägg
Är det godare än gröt? Va va va va va?



Seriöst: Hur länge har du den inne?
Godare än gröt är det inte, om det är gott I gröt vet jag inte heller. Jag har bara testat gröt med torsk, alaskan pollock, tonfisk och makrill i tomatsås än.

Nu var det längesedan jag gjorde lax i micron men hursomhelst har jag inte full effekt och sedan är det bara sunt förnuft som gäller. Se till att det inte börjar sprätta och ha sig helt enkelt. Att skära isär filén kan ju vara klokt också aå att det inte bara blir varmt på utsidan och rått i mitten vilket jag tycker microtillagning ofta kan leda till tyvärr.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 21:30   #9
Ronja
Registered User
 
Ronjas avatar
 
Reg.datum: Jul 2007
Ort: Södermalm Sthlm
Inlägg: 828
Jag ångkokar alltid blir så himla mkt godare o saftigare än alla annan tillagning! hur skonsam är denna tillagning för 0-3 ?
__________________
*Det ordnar sig alltid! *
Ronja är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-10, 22:45   #10
Fredrik_S
Registered User
 
Fredrik_Ss avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 6 723
Citat:
Ursprungligen postat av zeratul82 Visa inlägg
självklart så råsteker ja ju inte min lax, ja brukar tom ibland nöjja mej med att bra hälla över kokande buljong öve den så "lagas" den på talriken. men om man ska tro på alt man läser om hur kännsligt omega3 är så borde man väll äta laxen rå?
Fryst lax kan du inte äta rå (mycket stor risk för magproblem då dessa ofta har mycket mer bakterier än färsk lax)
Fredrik_S är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-11, 06:04   #11
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 820
Citat:
Ursprungligen postat av Ronja Visa inlägg
Jag ångkokar alltid blir så himla mkt godare o saftigare än alla annan tillagning! hur skonsam är denna tillagning för 0-3 ?
Klart att tillagningen är skonsam mot fetterna. Frågan är snarare ifall ångkokning av lax är tillräckligt effektiv för att avdöda parasiter och bakterier.
Tunna grönsaker är en sak, tjocka laxskivor, är en helt annan sak.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-11, 12:30   #12
Icke
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2007
Ort: Norrtälje
Inlägg: 53
Jag har ätit väldigt mycket fryst lax rå, när jag gör sushi. Och min mage har aldrig sagt något om det!
__________________
Icke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-13, 11:35   #13
Ronja
Registered User
 
Ronjas avatar
 
Reg.datum: Jul 2007
Ort: Södermalm Sthlm
Inlägg: 828
Citat:
Ursprungligen postat av Icke Visa inlägg
Jag har ätit väldigt mycket fryst lax rå, när jag gör sushi. Och min mage har aldrig sagt något om det!

+1 det räcker med att den varit fryst i 2 dygn så går den bra att äta rå. Har jag lärt mig iaf.
__________________
*Det ordnar sig alltid! *
Ronja är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-13, 11:36   #14
Ronja
Registered User
 
Ronjas avatar
 
Reg.datum: Jul 2007
Ort: Södermalm Sthlm
Inlägg: 828
Hur märker man om man fått såna där bakterier då? har ätit såhär i flera år nu.
__________________
*Det ordnar sig alltid! *
Ronja är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-08-13, 12:14   #15
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Citat:
Ursprungligen postat av Ronja Visa inlägg
Hur märker man om man fått såna där bakterier då? har ätit såhär i flera år nu.
"Livsmedelsverket rekommenderar att man fryser all fisk som skall konsumeras rå, för att eliminera eventuella parasiter. Det har alltså inget med bakterier att göra. Är fiskköttet inte helt färskt utan har börjat angripas av bakterier hjälper det inte att djupfrysa. Bakterietillväxten bromsas upp under frysperioden men avstannar inte. När fisken sedan tinas upp sätter bakterierna fart igen. Endast tillagning till en kärntemperatur på ca 72°C tar död på bakterier, men resulterar i ett ganska torrt och tråkigt fiskkött.

De parasiter som kan finnas hos fisk och som kan orsaka obehag för oss människor är små men kan uppfattas av ögat. De flesta varianter av parasiter är tunna maskar. De kan förekomma i fiskens bukhålor eller i muskulaturen. Som väl är, är parasiter inte vanligt förekommande. De flesta av oss har aldrig sett eller råkat ut för dem. De som fiskar och de som sedan rensar och bereder fisken upptäcker och kasserar fisken innan den når konsument."


http://www.svenskfisk.se/2719.aspx?c...size=20&page=1
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)