Citat:
Ursprungligen postat av saajmon
Blä. Finns ingen anledning till att äta råa ägg i huvudtaget. Om det är svenska ägg är salmonellarisken antagligen minimal (men risken finns fortfarande). Dessutom kan man bara ta upp 50% av proteinet i råa ägg.
|
Ja Salmonellan i våra livsmedel är mer eller mindre utrotad i Sverige, dock finns en pytteminimal risk och vem skulle vilja utsätta sig för den genom att hälla i sig något äckligt som ur alla tänkbara avseenden ÄNDÅ är ett sämre val än det tillagade ägget!?
Vidare finns även risken för Campylobacter vilken är något större än risken för Salmonella (
även om vi pratar små risker även för Campylobacter), den hämmade proteinabsorbtionen är nämnd redan och dessutom hämmas absorbtionen av biotin från kosten då proteinet avidin bildar ett biotin-avidin komplex. Avidinet inaktiveras av tillagningen.
Summa summarum: Råa ägg är
VÄRDELÖST att käka.
Figuren nedan illustrerar en jämförelse av proteinabsorbtion från ett kokt respektive okokt ägg:
rått ägg.jpg