Kalori in - kalori ut gäller aldrig, om vi talar som enda faktor bakom påverkan på kroppen. Att det skulle vara det enda som räknas under
några förutsättningar är helt felaktigt. X kcal från ett näringsämne påverkar inte kroppen på samma sätt som X kcal från ett annat näringsämne, och det ena kan inte ersätta det andra. X kcal från en viss kost över ett dygn kan påverka kroppssammansättningen annorlunda än samma mängd energi från en annan kost, annan påverkan på fettinlagring och proteinbalans.
Eenergiförbrukning, substratoxidation, substratpartitionering och en mängd andra faktorer som påverkar metabol status kan förändras beroende på födointagets sammansättning.
"Kcal" anger bara hur mycket energi en viss mängd föda ger, inte hur eller till vad denna energi sedan kommer att användas i kroppen.
Energibalansen är grundförutsättningen; man kan inte gå ner i vikt utan kaloriunderskott, och man kan inte gå upp i vikt utan kaloriöverskott (vätskebalans undantaget i båda fallen).
Det utesluter inte att annat är av betydelse, avgörande betydelse. En kost baserad på skumbananer och Fanta innehåller t ex ingenting som kan användas till nybildning av muskelprotein, oavsett kalorimängd. Sammansättningen av fettsyror i kosten är av avgörande betydelse för hälsan, liksom mängden fett, och tillräckligt med protein måste tillföras för nybildning av kroppseget protein. Påverkan på kroppssammansättningen är beroende av oerhört mycket mer än bara kalorier. Hormoner styr både uppbyggnad och nedbrytning, och fördelningen av detta, och hormoner i sin tur påverkas kraftigt av sammansättningen av födan.
Genetiska faktorer påverkar gensvaret på fett- eller kolhydratrestriktiva dieter:
Citat:
Fat loss under LC and LF diet regimes appears to have distinct mechanisms, with PFKL and HNMT and RARB involved in fat restriction; and AGTR2 involved in carbohydrate restriction. These discoveries could provide clues to important physiologic mechanisms underlying the Δ%BF to low carbohydrate and low fat diets.
The prevention and treatment of obesity could be more efficient if dietary recommendations were carried out based on knowledge of innate individual characteristics that are genetically predictable.
|
http://www.nutritionandmetabolism.com/content/5/1/4