Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-05-29, 20:32   #1
paragon
Registered User
 
paragons avatar
 
Reg.datum: Dec 2006
Inlägg: 302
kalorier och makaroner

jag brukar köra med 4dl makaroner till en normal måltid.

100g torr ger 350kalorier.

hur många kalorier ger då 4dl av detta kokt och färdigt?
paragon är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-29, 20:54   #2
Cohen
Registered User
 
Cohens avatar
 
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 1 414
Det beror på vad 4 dl väger okokt.

Väg den okokta pastan på en matvåg. Använd sedan siffran på paketet för att räkna ut energiinnehållet. Den kokta pastan kommer att väga mer, men innehåller totalt sett lika mycket energi.
Cohen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-29, 20:55   #3
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Olika makaroner väger olika mycket per deciliter. Köp en matvåg.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-29, 21:08   #4
paragon
Registered User
 
paragons avatar
 
Reg.datum: Dec 2006
Inlägg: 302
jag har ingen matvåg. ni behöver inte säga exakt, bara ge ett hum om hur mkt det kan tänkas röra sig om?
paragon är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-29, 21:38   #5
Alfred Nobel
De e stekigt! Stek, stek, stek...
 
Reg.datum: May 2007
Inlägg: 3 179
Citat:
Ursprungligen postat av paragon Visa inlägg
jag har ingen matvåg. ni behöver inte säga exakt, bara ge ett hum om hur mkt det kan tänkas röra sig om?
Vad är det för makaroner?
Alfred Nobel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-29, 22:11   #6
paragon
Registered User
 
paragons avatar
 
Reg.datum: Dec 2006
Inlägg: 302
just det här exemplet snabbmakaroner kungsörnen. 4dl brukar väl bli en stor tallrik typ så är väl en hyfsat stor portion.
paragon är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-29, 23:11   #7
Alfred Nobel
De e stekigt! Stek, stek, stek...
 
Reg.datum: May 2007
Inlägg: 3 179
Citat:
Ursprungligen postat av paragon Visa inlägg
just det här exemplet snabbmakaroner kungsörnen. 4dl brukar väl bli en stor tallrik typ så är väl en hyfsat stor portion.
Kan tänka mig att det är 250 g, kan väga imorgon.
Alfred Nobel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-29, 23:24   #8
martin_vbg
Registered User
 
martin_vbgs avatar
 
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Varberg
Inlägg: 1 096
Eh? 4dl kokt. Lär ju vara 500gr iaf.

4dl okokt pasta kan du inte sätta i dig pöjk.
__________________
Ny träningsjournal Träningsjournal
martin_vbg är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-29, 23:24   #9
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Standardmått för 1dl okokta makaroner är 70g. Beroende på hur stora de är kan ju olika mängd få plats, fullkorn väger kanske lite mer än raffinerat mjöl o.s.v. men 70g/dl kan du definitivt utgå från.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-29, 23:27   #10
martin_vbg
Registered User
 
martin_vbgs avatar
 
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Varberg
Inlägg: 1 096
Så lite... När man häller upp 70gr på matvågen ser det ut som inget alls ju.
__________________
Ny träningsjournal Träningsjournal
martin_vbg är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-30, 10:29   #11
Kinsei
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2008
Inlägg: 169
En annan variant om man saknar våg är att mäta hur många deciliter/muggar/glas/skedar av varan förpackningen innehåller. Näringsinnehållet för hela paketet kan man ju oftast räkna ut, och sedan kan man dividera det med önskat mått.
Kinsei är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-30, 11:53   #12
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av martin_vbg Visa inlägg
Så lite... När man häller upp 70gr på matvågen ser det ut som inget alls ju.
1dl vatten är ju 100g. Knappast som att makaroner är tyngre än vatten.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-30, 12:06   #13
martin_vbg
Registered User
 
martin_vbgs avatar
 
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Varberg
Inlägg: 1 096
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
1dl vatten är ju 100g. Knappast som att makaroner är tyngre än vatten.
Nej men makaronerna binder upp vatten när man kokar men knappast så mycket som jag drog till med.

70 gr låter rätt vettigt såhär i efterhand.
__________________
Ny träningsjournal Träningsjournal
martin_vbg är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-30, 13:03   #14
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av martin_vbg Visa inlägg
Nej men makaronerna binder upp vatten när man kokar men knappast så mycket som jag drog till med.

70 gr låter rätt vettigt såhär i efterhand.
Jag pratade visserligen om okokt vikt, något som jag nu ser var fel av mig. Men pratar vi kokt vikt blir inte vikten per dl mer utan mindre. Du får helt enkelt plats med betydligt färre makaroner eftersom de nu tar så mycket större plats.

Gräv upp en dl ur paketet så får du ju i ett betydligt större antal makaroner än om du gräver upp en dl kokta ur gryten. De 70 grammen som jag nämnde gäller en standardportion vilket var fel av mig även det.

Enligt Mått för mat som är en mycket bra bok för den som vill ha koll på standardmått för mängder av livsmedel i både volymer och vikter, standardportioner o.s.v. så är 1dl kokta makaroner ca. 45g. Både för idealmakaroner och snabbmakaroner. I okokt vikt är det ca. 60g/dl idealmakaroner och ca. 50g/dl snabbmakaroner.

Det är som sagt standardangivelser och varierr ju förstås några gram hit och dit beroende på vilka makaroner man väger och hur pass rågat mått man har etc.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-06-29, 22:57   #15
Swanson
Registered User
 
Swansons avatar
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Hyltebruk
Inlägg: 56
Hur mycket mer väger kokt pasta än okokt? För jag la upp 300g okokt pasta på matvågen, kokade till de.

Sen när det var dags att äta, nollade jag vågen med tallriken och la upp 150g pasta, vilket var knappt 1/4 eller 1/5 del av den totala mängden pasta. Så, hur mycket är 150g kokt pasta, i okokt? Behöver veta för att räkna ut energimängden.

Tack på förhand.
Swanson är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 16:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)