Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-05-02, 17:04   #1
HanneJoelsson
Registered User
 
HanneJoelssons avatar
 
Reg.datum: Apr 2008
Ort: sölvesborg, blekinge
Inlägg: 170
Isoamalt, härd. veg fett?

Hej, som topicen så står det

isoamal. härd, veg fett på ett innehållsdekleration. är det ngt farligt med de ämnena?
HanneJoelsson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-02, 17:13   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 816
Isomalt är ett sötningemedel. Jag gissar att det är laxerande eftersom det innehåller sorbitol.

Du får berätta vilket livsmedel det är eftersom vi måste veta hur mycket av fettet som är härdat.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-02, 17:17   #3
HanneJoelsson
Registered User
 
HanneJoelssons avatar
 
Reg.datum: Apr 2008
Ort: sölvesborg, blekinge
Inlägg: 170
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Isomalt är ett sötningemedel. Jag gissar att det är laxerande eftersom det innehåller sorbitol.

Du får berätta vilket livsmedel det är eftersom vi måste veta hur mycket av fettet som är härdat.
Detta innehållet kommer ifrån Malaco Fruit Toffees, "Fruktkolor" riktigt goda, som jag brukar äta på helgerna då jag är riktigt sugen på godis.. sen står det att det innehåller 3% "Socker,Dextrin,stabiliseringsmedel, Isoamalt.härd. veg fet, Äpplejuice"
HanneJoelsson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-02, 17:22   #4
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 816
Jag gissar att fettet är fullständigt härdat och sitter på ytan av kulorna , så att de inte klibbar ihop.

Även om fettet ( mot förmodan ) skulle innehålla någon procent transfett så blir mängderna försumbara.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-02, 17:44   #5
HanneJoelsson
Registered User
 
HanneJoelssons avatar
 
Reg.datum: Apr 2008
Ort: sölvesborg, blekinge
Inlägg: 170
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Jag gissar att fettet är fullständigt härdat och sitter på ytan av kulorna , så att de inte klibbar ihop.

Även om fettet ( mot förmodan ) skulle innehålla någon procent transfett så blir mängderna försumbara.
och med de orden är de inte farlig att äta?
HanneJoelsson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-02, 17:54   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 816
Fel av mig. Vi har ju näringsinnehållet på nätet:
http://www.truly.nu/?lang_id=2&link_id=2&ingr_id=44#p4

Delvis härdat fett. Du får skriva och fråga ifall deras produkter innehåller transfett eller ifall de är transfria.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-02, 18:35   #7
maRRtin
Registered User
 
maRRtins avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: J-town baby
Inlägg: 1 215
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Fel av mig. Vi har ju näringsinnehållet på nätet:
http://www.truly.nu/?lang_id=2&link_id=2&ingr_id=44#p4

Delvis härdat fett. Du får skriva och fråga ifall deras produkter innehåller transfett eller ifall de är transfria.
Har du förlagt läsglasögonen?

Ingredienser

socker, dextrin, stabiliseringsmedel (isomalt), härdat vegetabiliskt fett, äpplejuice 3% (från koncentrat), glukossirap, gelatin, syra (citronsyra), aromer, färgämnen (paprikaextrakt, lutein, antocyaner), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror).
maRRtin är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-02, 19:46   #8
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 816
Glasögonen sitter på näsan


Jag tittade på näringsinnehållet. 8 g fett varav 4.3 g mättat fett. Resten av fettet antar jag är omättat fett.


Vad tänker du på ? Mer än att smörolja hade gett ett godare godis
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-02, 20:57   #9
maRRtin
Registered User
 
maRRtins avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: J-town baby
Inlägg: 1 215
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Vad tänker du på ? Mer än att smörolja hade gett ett godare godis
Jaha du tänker så, jag syftade mest på att det stod härdat och inte delvis härdat fett, jag har alltid antagit att det innebär att det är fullhärdat, men nu när du säger det så. Du har ju såklart rätt i det andra, också!

För trådens relevans, godis bör ju inte vara en av dina största grundstenar i kosten, så ät du din påse på helgen när suget faller på.
maRRtin är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-02, 22:12   #10
Barca
Registered User
 
Barcas avatar
 
Reg.datum: May 2007
Ort: Göteborg
Inlägg: 340
Citat:
Ursprungligen postat av maRRtin Visa inlägg
Jaha du tänker så, jag syftade mest på att det stod härdat och inte delvis härdat fett, jag har alltid antagit att det innebär att det är fullhärdat, men nu när du säger det så. Du har ju såklart rätt i det andra, också!

För trådens relevans, godis bör ju inte vara en av dina största grundstenar i kosten, så ät du din påse på helgen när suget faller på.
Men det är väl inga transfetter om det är fullständigt härdat?
Då har ju fettet blivit helt mättad och har därför inga transfettsyror i sig.
Eller har jag fel?
Barca är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-02, 23:05   #11
Scratch89
Klädsamt knubbig
 
Scratch89s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
Citat:
Ursprungligen postat av Barca Visa inlägg
Men det är väl inga transfetter om det är fullständigt härdat?
Då har ju fettet blivit helt mättad och har därför inga transfettsyror i sig.
Eller har jag fel?
Det är ungefär vad jag tänkte också. Ev. att fettet blev härdat i processen enligt teorin (dvs/ev man ville skapa/bevara ett härdat fett) men att det under uppvärmning blev en liten mängd transfett, fast tillräckligt lite för att slippa deklarera?

Behöver man ens deklarera transfett?
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
Scratch89 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-03, 04:56   #12
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89 Visa inlägg
Ev. att fettet blev härdat i processen enligt teorin (dvs/ev man ville skapa/bevara ett härdat fett) men att det under uppvärmning blev en liten mängd transfett, fast tillräckligt lite för att slippa deklarera?
Ja jag tror att det i praktiken är svårt att vara 100% säker, vem har koll på varenda litet väte i ett helt fett liksom? Så om någon fettkedja fortfarande har någon vätejon någonstans befinner sig i trans-form kan man nog ändå påstå att fettet är fullhärdat.

Citat:
Ursprungligen postat av Scratch89 Visa inlägg
Behöver man ens deklarera transfett?
Nej.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-03, 05:41   #13
maRRtin
Registered User
 
maRRtins avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: J-town baby
Inlägg: 1 215
Citat:
Ursprungligen postat av Barca Visa inlägg
Men det är väl inga transfetter om det är fullständigt härdat?
Då har ju fettet blivit helt mättad och har därför inga transfettsyror i sig.
Eller har jag fel?
Nej det var ju det jag reagerade på, att det stod härdat fett och inte delvis härdat fett, därav mitt påstående. Men härdat fett betyder alltså inte att det är fullständigt härdat.
maRRtin är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-03, 06:17   #14
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 816
Märkning är inte lätt. Här har vi Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning, LIVSFS 2004:27. Förhoppningsvis är denna version aktuell men jag letar vidare.

http://www.slv.se/upload/dokument/La...05/2004_27.pdf

Härdat fett ska deklareras som härdat ( sidan 24 ) vilket betyder att märkningen inte talar om till vilken grad fettsyrorna är mättade.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-05-03, 09:02   #15
Barca
Registered User
 
Barcas avatar
 
Reg.datum: May 2007
Ort: Göteborg
Inlägg: 340
Citat:
Ursprungligen postat av maRRtin Visa inlägg
Nej det var ju det jag reagerade på, att det stod härdat fett och inte delvis härdat fett, därav mitt påstående. Men härdat fett betyder alltså inte att det är fullständigt härdat.
Där ser man, trodde verkligen att "härdat" innebär att det är fullständigt härdat. Vi har nämligen diskuterat just detta för inte så många veckor sedan i skolan, men alltid lär man sig något nytt
Barca är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)