Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-03-12, 10:54   #1
Martin Löwgren
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2007
Ort: Stockholm
Inlägg: 7 423
Det här med havregryn.

Undrar om de spelar någon roll om käkar grynen torre, i en shaker eller kokar dem med vatten avseende näringen?

Enligt paketet ska 100gram ge runt 350kcal. Enligt mig borde det inte vara någon skillnad i vilken form jag väljer att inta det men har pratat med några som säger annorlunda.

Mvh Martin
Martin Löwgren är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-03-12, 10:58   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 426
Näringmässigt är det ingen skillnad. Torra gryn är inte "råa", utan förbehandlade med ångpreparering. Det som förändras vid kokning är att GI:t sänks när fibrerna tränger ut, men GI på gröt/havregryn är inget som kommer att påverka vare sig träningsresultat, hälsa eller form.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-03-12, 11:14   #3
Slartibartfast
Finlands svar på Schenkenberg
 
Slartibartfasts avatar
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
Jag baserar en stor del av mitt kolis/kcal intag på havregryn i en shaker med russin och mjölk!

Behändigare livsmedel än havregryn får man leta efter.
__________________
Allt kött behöver disciplin!

Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu Visa inlägg
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
Slartibartfast är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-03-12, 11:49   #4
Martin Löwgren
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2007
Ort: Stockholm
Inlägg: 7 423
Citat:
Ursprungligen postat av Slartibartfast Visa inlägg
Jag baserar en stor del av mitt kolis/kcal intag på havregryn i en shaker med russin och mjölk!

Behändigare livsmedel än havregryn får man leta efter.
Samma här
Martin Löwgren är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-03-12, 15:45   #5
Sparrisen
Registered User
 
Sparrisens avatar
 
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Södertälje
Inlägg: 2 573
Citat:
Ursprungligen postat av Slartibartfast Visa inlägg
Jag baserar en stor del av mitt kolis/kcal intag på havregryn i en shaker med russin och mjölk!

Behändigare livsmedel än havregryn får man leta efter.
Är det att ha med sig på jobbet? Kör du det i en mixer också? Kan tänka mig hur grynen har svällt ganska bra annars efter x antal timmar i mjölk :P Men du kanske blandar på plats?
__________________
Nick Auger och Brad Wannabe...
Sparrisen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-03-12, 16:31   #6
machine gun
Triatleten
 
machine guns avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 11 080
Citat:
Ursprungligen postat av Sparrisen Visa inlägg
Är det att ha med sig på jobbet? Kör du det i en mixer också? Kan tänka mig hur grynen har svällt ganska bra annars efter x antal timmar i mjölk :P Men du kanske blandar på plats?
Man kan ju förslagsvis ha ett paket havregryn och ett paket mjölk stående på jobbet (mjölken bör dock ha ett kylskåp att bo i om den ska hålla sig aptitlig )
__________________
Att träna alla muskler i kroppen utom hjärtat är vansinne

It's all about limits: Reaching them, exploring them, exceeding what you thought yours were
machine gun är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-03-12, 16:33   #7
Sparrisen
Registered User
 
Sparrisens avatar
 
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Södertälje
Inlägg: 2 573
Citat:
Ursprungligen postat av machine gun Visa inlägg
Man kan ju förslagsvis ha ett paket havregryn och ett paket mjölk stående på jobbet (mjölken bör dock ha ett kylskåp att bo i om den ska hålla sig aptitlig )
Nähe? Jag var bara intresserad av hur herr Slarti gör...
__________________
Nick Auger och Brad Wannabe...

Senast redigerad av Sparrisen den 2008-03-12 klockan 16:35.
Sparrisen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-03-12, 18:30   #8
Slartibartfast
Finlands svar på Schenkenberg
 
Slartibartfasts avatar
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
Citat:
Ursprungligen postat av Sparrisen Visa inlägg
Är det att ha med sig på jobbet? Kör du det i en mixer också? Kan tänka mig hur grynen har svällt ganska bra annars efter x antal timmar i mjölk :P Men du kanske blandar på plats?
Nä, jag blandar och äter hemma. Ingen mixer.

Men som jobb-mat är det säkert också opti. Ultrapastöriserad mjölk om man inte har tillgång till kylskåp.
__________________
Allt kött behöver disciplin!

Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu Visa inlägg
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
Slartibartfast är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-03-12, 18:35   #9
Mega_man1000
Registered User
 
Mega_man1000s avatar
 
Reg.datum: Oct 2007
Ort: Stockholm
Inlägg: 627
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Näringmässigt är det ingen skillnad. Torra gryn är inte "råa", utan förbehandlade med ångpreparering. Det som förändras vid kokning är att GI:t sänks när fibrerna tränger ut, men GI på gröt/havregryn är inget som kommer att påverka vare sig träningsresultat, hälsa eller form.
har Havregryn ett högt gi innan de tillagas? Trodde alltid att det var tvärt om eftersom det blir mycket mjukare efter kokning och lättare för kroppen att bryta ner. ialla fall vad jag alltid har trott
__________________
Weightlifting + Sprinting= Perfect Body
Ålder: 20
vikt: 82
längd: 189 cm
Mega_man1000 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-03-12, 19:21   #10
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 426
Du har trott motsatsen till fakta.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-03-12, 20:49   #11
Mega_man1000
Registered User
 
Mega_man1000s avatar
 
Reg.datum: Oct 2007
Ort: Stockholm
Inlägg: 627
haha okej då vet jag!!!
__________________
Weightlifting + Sprinting= Perfect Body
Ålder: 20
vikt: 82
längd: 189 cm
Mega_man1000 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-03-12, 21:12   #12
Slartibartfast
Finlands svar på Schenkenberg
 
Slartibartfasts avatar
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
vad är det för GI på kokta resp okokta havregryn?

Inte undra på att jag blivit fet.
__________________
Allt kött behöver disciplin!

Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu Visa inlägg
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
Slartibartfast är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-03-12, 21:29   #13
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 426
Citat:
Ursprungligen postat av Slartibartfast Visa inlägg
vad är det för GI på kokta resp okokta havregryn?
Olika beroende på gryn. Sök på oat porridge.

http://ziag4.mmb.usyd.edu.au/mainV4a.htm
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-03-12, 21:32   #14
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 426


Studie på GI:t på svenska gryn och gröt.

http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/130/9/2207
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-09, 21:28   #15
Koloftw
Banned
 
Reg.datum: Aug 2007
Inlägg: 1 955
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Näringmässigt är det ingen skillnad. Torra gryn är inte "råa", utan förbehandlade med ångpreparering. Det som förändras vid kokning är att GI:t sänks när fibrerna tränger ut, men GI på gröt/havregryn är inget som kommer att påverka vare sig träningsresultat, hälsa eller form.
Hur blir GIt om man blötlägger grynen och låter de svälla i vätskan då?

Blir GIt lägre pga. vätskan eller är det bara när man kokar och fibrerna tränger ut som det blir långsammare?
Koloftw är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:16.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)