Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2007-10-30, 14:57   #1
Filth
Registered User
 
Filths avatar
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 22
Scan Grillfärdiga hamburgare

Ja hur nyttiga är dom egentligen? Tycker dom är goda, och när jag äter kött så blir det gärna nått sånt här. Vissa veckor blir det 1kg & andra inget osv.
Bra eller skit?

Innehåll

Nötkött, vatten, potatis, ägg, vasslepulver, potatismjöl, jodsalt, kryddor, antioxidationsmedel E300.
KöttmängdKöttmängd 80 %
---------------------------------------------------------------------
Näringsvärde per 100gEnergivärde 950 kJ (220 kcal)
Protein 15 g.
Kolhydrat 3 g.
Fett 17 g.
__________________
Filthy user
Filth är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-30, 15:47   #2
Pepz
Uggla
 
Pepzs avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 12 075
halvfabrikat. har man koll på VAD det är för kött? Nix det kan vara slakterirester

köp köttfärs och platta ut till egna burgare.. tar inte längre tid och då vet du exakt vad du får i dig.
__________________
Don´t gör it
It´s not värt it
Pepz är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-30, 16:01   #3
Solve
Registered User
 
Solves avatar
 
Reg.datum: Sep 2007
Ort: Huvudstaden
Inlägg: 934
jag är också sådär faktiskt, går snabbt o steka... hur gör man egna hambörjare av köttfärs? något recept som gör de extra gott?
__________________
Journal
Solve är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-30, 16:04   #4
Filth
Registered User
 
Filths avatar
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 22
Ok. Men jag hanterar helst inte köttfärs. Enda köttet ja kan tänka mig att hantera är nötkött. Nötfärsen är inte lika känslig att hantera som blandfärs eller? Ja menar är det "farligare" att hantera blandfärs? Då tänker jag på ev bakterier & om 1% av färsen inte skulle vara tillagad så är det ingen fara med nöt?
__________________
Filthy user
Filth är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-30, 16:04   #5
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Solve Visa inlägg
jag är också sådär faktiskt, går snabbt o steka... hur gör man egna hambörjare av köttfärs? något recept som gör de extra gott?
Kolla i recepttrådarna på den delen av forumet. Söker du runt där kommer du hitta burgare av alla de slag, både vegetariska och andra. Men inte här.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-30, 16:07   #6
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
Citat:
Ursprungligen postat av Pepz Visa inlägg
halvfabrikat. har man koll på VAD det är för kött? Nix det kan vara slakterirester

köp köttfärs och platta ut till egna burgare.. tar inte längre tid och då vet du exakt vad du får i dig.
Hur vet du vad som ingår i köttfärsen om du tvivlar på halvfabrikaten?
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-30, 16:17   #7
Knabb
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2007
Inlägg: 534
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi Visa inlägg
Hur vet du vad som ingår i köttfärsen om du tvivlar på halvfabrikaten?
Ibland känns det som att man skulle behöva köpa sin egen köttkvarn.
Knabb är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-30, 16:19   #8
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Knabb Visa inlägg
Ibland känns det som att man skulle behöva köpa sin egen köttkvarn.
Vet inte hurpass allvarlig du är men om det är så du känner så finns ju definitivt möjligheten. I dom flesta livsmedelsbutiker kan du nog köpa en rejäl köttbit och be at få den malen i affären.

Troligtvis betydligt dyrare än att köpa köttfärs med vad man anser prisvärt är ju individuellt.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-30, 16:22   #9
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
Citat:
Ursprungligen postat av Knabb Visa inlägg
Ibland känns det som att man skulle behöva köpa sin egen köttkvarn.
Det har jag redan en men jag ser ingen större anledning att inte lita på innehållsdeklarationerna så jag mal ingen egen färs, skulle jag inte lita på deklarationerna så finns det så mycket annan mat som man kan göra så jag skulle antagligen inte sakna färsen.

Tillbaka till huvudfrågan
Lite väl högt fettinnehåll för min del men som en sällan vara dvs inget jag äter precis varje dag så använder jag någon typ av färdiga hamburgare, praktiskt när man måste få i sig mat snabbt eller inte har lust att lägga ner energin på matlagning.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-30, 18:27   #10
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 831
Citat:
Ursprungligen postat av Pepz Visa inlägg
halvfabrikat. har man koll på VAD det är för kött? Nix det kan vara slakterirester

NEJ. Kött är kött. Vårt livsmedelsverk har definierat kött:

http://www.slv.se/templates/SLV_Page...epslanguage=SV

Slakterirester är det, som för mig, går till tillverkningen av kollagen


Filth !
Färs är färs. Det känsliga kommer när man maler ett kött. Bakterierna sitter på ytan och en färs av kött har yta i storlek av kvadratmetrar. Även vid malningen kan utrustningen och personalen smitta köttet med bakterier. Spelar alltså ingen roll ifall köttet är från nöt eller gris. Så fort ett kött är malet ska det tillagas ordentligt så att allt är genomstekt.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-30, 18:38   #11
Pepz
Uggla
 
Pepzs avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 12 075
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi Visa inlägg
Hur vet du vad som ingår i köttfärsen om du tvivlar på halvfabrikaten?
Jag mal min egen köttfärs.

Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
NEJ. Kött är kött. Vårt livsmedelsverk har definierat kött:

http://www.slv.se/templates/SLV_Page...epslanguage=SV

Slakterirester är det, som för mig, går till tillverkningen av kollagen

Ja vi har väl olika synpunkter på det där. har jobbat i manuell köttdisk i ett antal år och kanske har en annan syn på vad kött är.

Den definitionen i din länk är inte så upplyftande dock.
"Fetthalten får högst vara 25 procent för däggdjur. För gris gäller dock 30 procent och för kanin samt fjäderfä, 15 procent.
Bindvävshalten får vara högst 25 procent för alla köttslag,"
__________________
Don´t gör it
It´s not värt it
Pepz är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-30, 19:01   #12
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 831
Ska vi gissa att den höga fetthalten är en anpassning till julskinkan. Vi vill ju ha med svålen där och då följer späcklagret med på köpet


Kött innehåller ju bindväv T o m den möraste filén innehåller bindväv. Nu är vi snabbt inne på kvalitet och smakupplevelser.
Det går inte att göra bra korv från dåliga råvaror. Det behövs muskelprotein ( aktin och myosin ) för att hålla ihop korven och ge lite spänst och tuggmotstånd. Att mala ned det som inte är kött kommer ALDRIG att ge någonting som vi skulle kalla korv...möjligen paté eller aladob




Jag har ju jobbat en del med korv och har en annan syn på kött...mer som den i Livsmedelsverkets definition.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-30, 19:18   #13
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
Citat:
Ursprungligen postat av Pepz Visa inlägg
Jag mal min egen köttfärs.
Vilket inte har ett dugg med den köpta färsen du rekommenderade.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-30, 21:18   #14
Pepz
Uggla
 
Pepzs avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 12 075
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi Visa inlägg
Vilket inte har ett dugg med den köpta färsen du rekommenderade.
Sant, ber om ursäkt och ändrar mig till:
Köp en köttbit och be affären mala den, platta sen ut till hamburgare

Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Ska vi gissa att den höga fetthalten är en anpassning till julskinkan. Vi vill ju ha med svålen där och då följer späcklagret med på köpet

Kött innehåller ju bindväv T o m den möraste filén innehåller bindväv. Nu är vi snabbt inne på kvalitet och smakupplevelser.
Det går inte att göra bra korv från dåliga råvaror. Det behövs muskelprotein ( aktin och myosin ) för att hålla ihop korven och ge lite spänst och tuggmotstånd. Att mala ned det som inte är kött kommer ALDRIG att ge någonting som vi skulle kalla korv...möjligen paté eller aladob


Jag har ju jobbat en del med korv och har en annan syn på kött...mer som den i Livsmedelsverkets definition.
Men bindvävens(mestadels kollagener) bv är inte så bra, right?
Och om en köttråvara får innehålla 25% bindväv (i hela djuret är mindre än 25% av proteinet kollagen ungefär) så lär ju slutproduktens proteinkvalitet vara tämligen värdelöst?
__________________
Don´t gör it
It´s not värt it
Pepz är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-10-31, 07:20   #15
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 831
Hmm...jag borde veta hur mycket bindväv som ligger insprängt mellan muskeltrådarna. Givetvis ökar mängden bindväv med djurets ålder men mängderna....nää.


Är 25 % bindväv så har vi fortfarande kvar 75 % muskleprotein av högt näringsvärde i form av aktin/myosin och alla enzymerna som ligger i köttsaften. Inte dåligt det.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.

Senast redigerad av Sverker den 2007-10-31 klockan 07:23.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)