Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2015-10-27, 10:45   #76
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. Lancet October 26 2015.

http://pdfsr.com/pdf/carcinogenicity...processed-meat
Det är verkligen inget man kan diskutera sig fram till. Alkohol är bevisligen en klass A carcinogen men jag ser inga rubriker om vetenskapsmän som samlas för att diskutera faran med rött vin. Kan det vara så att det här inte är frågan om vurmande för mänsklig hälsa och vetenskapliga insikter utan snarare en ohelig blandning av fiskande efter forskningsmedel och sensationsjournalistik.

Själv äter jag inget nitrit men det finns likväl mycket bacon och korv på menyn.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-27, 10:50   #77
Cykelcykel
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2013
Ort: Sthlm
Inlägg: 644
Citat:
Ursprungligen postat av Gerdler Visa inlägg
Makrofördelningen på processat kött har alltid varit sämre än för icke processat kött.

Priset i butik speglar tyvärr inte produktionskostnaden då kyckling kostar runt hälften så mycket att producera per kilo som fläsk och ändå betalar man ungefär lika mycket för dem. Butikerna har insett att de inte kan sälja fläsk om ett bättre kött är mycket billigare. Detta är naturligtvis dåligt för både miljön och hälsan.

Om man nu är rädd för processat kötts cancerrisk så är fiberintag mycket viktigt för det verkar kunna kraftigt reducera eller möjligen eliminera riskökningen från nitriterna.

En av orsakerna man tror att köttet orsakar cancer är att järnet katalyserar vissa oxidativa reaktioner i köttet som ger cancerframkallande produkter. Forskning som är mycket intressant sker just nu på att genom tillsats av antioxidanter antingen i växtform eller i tillsatsform kan stoppa denna reaktiviteten. Om man kan få bort den vidriga smaken av grönsakerna så kan det ju vara ett bra sätt att både öka fiberintaget samt att göra nitriterna antingen onödiga eller ofarliga.

Så förhoppningsvis går fler människor över från rött kött till kyckling, ägg och mjölk och minskar på det processade köttet markant. Och veganer och vegetarianer kan lära sig att separera kött från kött och inse att kyckling inte har de negativa effekterna varken på klimatet eller på hälsan som en falukorv eller ett kilo nötfärs har.
det är inte bara för klimtet eller hälsan människor är veganer. De flesta speciellt veganer tycker att det är fel att döda djur eller exploatera de på sätt
Cykelcykel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-27, 11:25   #78
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av Gerdler Visa inlägg
Om man nu är rädd för processat kötts cancerrisk så är fiberintag mycket viktigt för det verkar kunna kraftigt reducera eller möjligen eliminera riskökningen från nitriterna.

En av orsakerna man tror att köttet orsakar cancer är att järnet katalyserar vissa oxidativa reaktioner i köttet som ger cancerframkallande produkter. Forskning som är mycket intressant sker just nu på att genom tillsats av antioxidanter antingen i växtform eller i tillsatsform kan stoppa denna reaktiviteten. Om man kan få bort den vidriga smaken av grönsakerna så kan det ju vara ett bra sätt att både öka fiberintaget samt att göra nitriterna antingen onödiga eller ofarliga.
Man kan ju också äta rått kött istället för att nuka bort allt nyttigt i köttet. Innehåller bland annat liponsyra som återvinner andra antioxidanter i kroppen.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-27, 19:15   #79
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 809
Håll er till trådens ämne. Charkprodukter och cancer.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-27, 22:01   #80
F Ultra
Registered User
 
F Ultras avatar
 
Reg.datum: Dec 2013
Ort: Kållered
Inlägg: 1 035
Som vanligt så hjälper tidningarna till att sprida kunskap, gick förbi ICA idag och tro fan om det inte hängde ett löp från Aftobladet:

Citat:
Så mycket kött kan du äta utan att få cancer!
Så nu får man tydligen garanterat cancer av kött (och inte chark) och äter man inte kött (eller iaf tillräckligt lite) så får man ingen som helst cancer...
F Ultra är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-27, 22:27   #81
Kaxardu
Banned User
 
Reg.datum: Oct 2015
Inlägg: 257
Citat:
Ursprungligen postat av F Ultra Visa inlägg
Som vanligt så hjälper tidningarna till att sprida kunskap, gick förbi ICA idag och tro fan om det inte hängde ett löp från Aftobladet:



Så nu får man tydligen garanterat cancer av kött (och inte chark) och äter man inte kött (eller iaf tillräckligt lite) så får man ingen som helst cancer...
Blev nyfiken. Hur kan det vara chark utan kött?
Kaxardu är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-28, 08:52   #82
JacobHeitmann
Registered User
 
JacobHeitmanns avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 1 355

http://time.com/4087935/cancer-meat-bacon/?xid=tcoshare

Citat:
Olssons chark köper in ett fryst extrakt av körsbärsblomma som innehåller nitrat. När det blandas med vatten och får stå i 24 timmar så bildas nitrit. Detta tillförs korvarna och påläggen.
http://louisekonsumentkoll.se/e-nummerfri-korv/
__________________
Frukterianen på Anabola
Instaderp
JacobHeitmann är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-28, 09:36   #83
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Som konsument förutsätter jag att ingredienser inte utelämnas på förpackningen. Det kanske inte står E250 men vad det nu än är kan ju rimligen inte utelämnas. Sverker kanske vet bättre hur det funkar.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-28, 09:55   #84
JacobHeitmann
Registered User
 
JacobHeitmanns avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 1 355
Citat:
Ursprungligen postat av Klein Visa inlägg
Som konsument förutsätter jag att ingredienser inte utelämnas på förpackningen. Det kanske inte står E250 men vad det nu än är kan ju rimligen inte utelämnas. Sverker kanske vet bättre hur det funkar.
Yep, och det var ett inlägg från 2010 så det kanske har hänt något med regelverket.
__________________
Frukterianen på Anabola
Instaderp
JacobHeitmann är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-28, 11:11   #85
Kaxardu
Banned User
 
Reg.datum: Oct 2015
Inlägg: 257
Ska utesluta all chark från min diet även om jag inte åt särskilt mycket av det förr.

Å andra sidan är det bara hålla tummarna att mejerier håller sig som relativt ofarlig produkt, annars blir det knapert.
Kaxardu är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-28, 11:11   #86
anvihl
Registered User
 
anvihls avatar
 
Reg.datum: Apr 2012
Ort: Småland
Inlägg: 1 516
Citat:
Ursprungligen postat av Kaxardu Visa inlägg
Blev nyfiken. Hur kan det vara chark utan kött?
Rent tekniskt vet jag inte om organ räknas som kött, så saker som leverpastej är ju chark men inte kött i sådana fall.
__________________
"When I die, I want to go peacefully like my grandfather did–in his sleep. Not yelling and screaming like the passengers in his car."- Bob Monkhouse
anvihl är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-28, 12:47   #87
Mjölkdrickare
Banned User
 
Reg.datum: Jul 2015
Inlägg: 139
Citat:
Ursprungligen postat av Gerdler Visa inlägg
Makrofördelningen på processat kött har alltid varit sämre än för icke processat kött.

Priset i butik speglar tyvärr inte produktionskostnaden då kyckling kostar runt hälften så mycket att producera per kilo som fläsk och ändå betalar man ungefär lika mycket för dem. Butikerna har insett att de inte kan sälja fläsk om ett bättre kött är mycket billigare. Detta är naturligtvis dåligt för både miljön och hälsan.

Om man nu är rädd för processat kötts cancerrisk så är fiberintag mycket viktigt för det verkar kunna kraftigt reducera eller möjligen eliminera riskökningen från nitriterna.

En av orsakerna man tror att köttet orsakar cancer är att järnet katalyserar vissa oxidativa reaktioner i köttet som ger cancerframkallande produkter. Forskning som är mycket intressant sker just nu på att genom tillsats av antioxidanter antingen i växtform eller i tillsatsform kan stoppa denna reaktiviteten. Om man kan få bort den vidriga smaken av grönsakerna så kan det ju vara ett bra sätt att både öka fiberintaget samt att göra nitriterna antingen onödiga eller ofarliga.

Så förhoppningsvis går fler människor över från rött kött till kyckling, ägg och mjölk och minskar på det processade köttet markant. Och veganer och vegetarianer kan lära sig att separera kött från kött och inse att kyckling inte har de negativa effekterna varken på klimatet eller på hälsan som en falukorv eller ett kilo nötfärs har.
"En av orsakerna man tror" tillåt mig att skratta ahahhahahahahaaha. Kan man verkligen gå på sånt skitsnack?

Som jag sa förut, det finns ingen data som tyder på att ett intag av rött kött som en isolerad faktor ger en ökad cancerrisk. Det enda man kan se är att det finns en viss korrelation med ett intag av rött kött och cancer, samtidigt som ett högt intag av rött kött korrelerar med sämre livsvanor så som rökning, intag av alkohol, dåligt med motion och övervikt etc. Detta är alltså ren oärlig propaganda och forskningsfusk med andra ord.
Mjölkdrickare är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-28, 13:47   #88
dark214
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2015
Inlägg: 304
Citat:
Ursprungligen postat av Mjölkdrickare Visa inlägg
"En av orsakerna man tror" tillåt mig att skratta ahahhahahahahaaha. Kan man verkligen gå på sånt skitsnack?

Som jag sa förut, det finns ingen data som tyder på att ett intag av rött kött som en isolerad faktor ger en ökad cancerrisk. Det enda man kan se är att det finns en viss korrelation med ett intag av rött kött och cancer, samtidigt som ett högt intag av rött kött korrelerar med sämre livsvanor så som rökning, intag av alkohol, dåligt med motion och övervikt etc. Detta är alltså ren oärlig propaganda och forskningsfusk med andra ord.
Du får mer än gärna länka till de forskningsrapporter som stödjer dina uttalanden, alltså gällande korrelationen mellan intaget av rött kött och cancersjukdom.
dark214 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-28, 13:59   #89
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Jag har postat alla studier senaste åren i http://www.kolozzeum.com/forum/showt...=K%F6tt+cancer
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-28, 14:34   #90
Mjölkdrickare
Banned User
 
Reg.datum: Jul 2015
Inlägg: 139
Citat:
Ursprungligen postat av dark214 Visa inlägg
Du får mer än gärna länka till de forskningsrapporter som stödjer dina uttalanden, alltså gällande korrelationen mellan intaget av rött kött och cancersjukdom.
Så bevisbördan ligger alltså på mig??!
Mjölkdrickare är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)