Citat:
Ursprungligen postat av Gerdler
Makrofördelningen på processat kött har alltid varit sämre än för icke processat kött.
Priset i butik speglar tyvärr inte produktionskostnaden då kyckling kostar runt hälften så mycket att producera per kilo som fläsk och ändå betalar man ungefär lika mycket för dem. Butikerna har insett att de inte kan sälja fläsk om ett bättre kött är mycket billigare. Detta är naturligtvis dåligt för både miljön och hälsan.
Om man nu är rädd för processat kötts cancerrisk så är fiberintag mycket viktigt för det verkar kunna kraftigt reducera eller möjligen eliminera riskökningen från nitriterna.
En av orsakerna man tror att köttet orsakar cancer är att järnet katalyserar vissa oxidativa reaktioner i köttet som ger cancerframkallande produkter. Forskning som är mycket intressant sker just nu på att genom tillsats av antioxidanter antingen i växtform eller i tillsatsform kan stoppa denna reaktiviteten. Om man kan få bort den vidriga smaken av grönsakerna så kan det ju vara ett bra sätt att både öka fiberintaget samt att göra nitriterna antingen onödiga eller ofarliga.
Så förhoppningsvis går fler människor över från rött kött till kyckling, ägg och mjölk och minskar på det processade köttet markant. Och veganer och vegetarianer kan lära sig att separera kött från kött och inse att kyckling inte har de negativa effekterna varken på klimatet eller på hälsan som en falukorv eller ett kilo nötfärs har.
|
"En av orsakerna man tror" tillåt mig att skratta ahahhahahahahaaha. Kan man verkligen gå på sånt skitsnack?
Som jag sa förut, det finns ingen data som tyder på att ett intag av rött kött som en isolerad faktor ger en ökad cancerrisk. Det enda man kan se är att det finns en viss korrelation med ett intag av rött kött och cancer, samtidigt som ett högt intag av rött kött korrelerar med sämre livsvanor så som rökning, intag av alkohol, dåligt med motion och övervikt etc. Detta är alltså ren oärlig propaganda och forskningsfusk med andra ord.