Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2015-10-24, 22:39   #61
Pansarhaj
Registered User
 
Pansarhajs avatar
 
Reg.datum: Oct 2015
Inlägg: 43
Citat:
Ursprungligen postat av Morty Visa inlägg
Snart kommer Sverkers ultimata antiveg-argument:

"Ni måste ju ta b12-tillskott "

All while han skiter i att djuren får B12-tillskott


OnT så är jag hoppfull om denna klassificering. Det skulle kunna öppna dörrar för en mer vegetabilisk kost ffa i offentlig verksamhet.
Kan hålla med här, bör finnas bättre alternativ kost till de som vill minska animaliskt innehåll men fortfarande hålla högt proteinvärde. ( Skolor )
__________________
✠ Livet är inte lätt för en Pansarhaj ✠
Pansarhaj är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-24, 23:38   #62
Mjölkdrickare
Banned User
 
Reg.datum: Jul 2015
Inlägg: 139
Citat:
Ursprungligen postat av JacobHeitmann Visa inlägg
Kan ni sluta tro att kött är ok, bara för att det är utan E250 eller?



Förebered er för en skitstorm från industrin:



http://blog.aicr.org/2015/10/23/red-...k-in-the-news/
Inte en enda källa i denna blogg till dessa påståenden. "Clear and convincing links", mycket vetenskapligt.
Mjölkdrickare är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-25, 08:08   #63
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 808
Citat:
Ursprungligen postat av JacobHeitmann Visa inlägg

Det finns typ inte mycket kreatin hos växter, men om du hittar något som kopplar ihop bönor eller jordnötter med HCA och PAH så skulle det vara intressant.
http://www.livsmedelsverket.se/globa...&_t_hit.pos=15

Läsvärt ifall man är intresserad av PAH. Frågan blev minst sagt komplex när man även för in torkning och rostning av vegetabilier. Läs t e x om choklad och kakao.
PAH i spannmål bör komma från omgivningen. Behöver inte vara torkningen av spannmålen utan även exponeringen ute på fälten.

Svaret blir troligen att man grillar inte grönsaker lika varmt och hårt som man gör med kött. Att sedan fettet sitter lösare bundet i köttet och lättare droppar ned på glöden är givetvis till köttets nackdel.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-25, 08:38   #64
JacobHeitmann
Registered User
 
JacobHeitmanns avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 1 355
Citat:
Ursprungligen postat av Mjölkdrickare Visa inlägg
Inte en enda källa i denna blogg till dessa påståenden. "Clear and convincing links", mycket vetenskapligt.
Du tycker ju att WHO är en korrupt skämtorganisation så det förvånar mig inte.

Det är nog AICRs sätt att nå ut till allmänheten med deras blogg, på ett enkelt och snabbt sätt.
__________________
Frukterianen på Anabola
Instaderp

Senast redigerad av JacobHeitmann den 2015-10-25 klockan 08:39.
JacobHeitmann är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-25, 08:56   #65
JacobHeitmann
Registered User
 
JacobHeitmanns avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 1 355
Citat:
Ursprungligen postat av F Ultra Visa inlägg
Stod ju dock något före Kreatin som finns i Soja eller hur.
Menar du att aminosyrorna ensamt kan skapa HCA och inte endast genom kombinationen av kreatin, socker och aminosyror vid 300+ grader?

Ber om ursäkt om jag tolkat det fel.

Citat:
HCAs are formed when amino acids (the building blocks of proteins), sugars, and creatine (a substance found in muscle) react at high temperatures.
http://www.cancer.gov/about-cancer/c...-fact-sheet#q1


Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
http://www.livsmedelsverket.se/globa...&_t_hit.pos=15

Läsvärt ifall man är intresserad av PAH. Frågan blev minst sagt komplex när man även för in torkning och rostning av vegetabilier. Läs t e x om choklad och kakao.
PAH i spannmål bör komma från omgivningen. Behöver inte vara torkningen av spannmålen utan även exponeringen ute på fälten.

Svaret blir troligen att man grillar inte grönsaker lika varmt och hårt som man gör med kött. Att sedan fettet sitter lösare bundet i köttet och lättare droppar ned på glöden är givetvis till köttets nackdel.
Intressant! Det gäller nog också att kolla var man får sina sallad ifrån:
Citat:
Mycket höga halter (32 µg/kg) av BaP har påvisats i sallad som växt nära föroreningskällor som motorväg och aluminiumindustri
och säkrare att fortsätta skölja utomhusnässlorna sen då

Citat:
Sköljning av sallad har visats vara ett
effektivt sätt att minska BaP halten då 85 procent lägre halt återstod efter vattensköljning
inomhusväxter kanske inte är så illa ändå:
Citat:
Den huvudsakliga
källan till PAH i grönsaker är bladmassans upptag från atmosfäriskt nedfall av föroreningar
Tur ändå att grönsaker i vilket fall ger en bättre hälsa, även med lite PAH.
__________________
Frukterianen på Anabola
Instaderp

Senast redigerad av JacobHeitmann den 2015-10-25 klockan 08:59.
JacobHeitmann är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-25, 09:53   #66
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 808
Jag gick vidare med HCA. Fastnade för tryptofan som ringsluter sig själv vid temperaturer kring 200 grader C till carboline.
Med carboline och beta carboline som sökord får man snabbt fram att grillat kött eller grillad fisk ger dessa mutagena ämnen men att de även finns i tobaksrök ( ! ) och i kaffe.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12227938

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15764332

Kreatin är inte nödvändigt för att få HCA.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-25, 16:24   #67
F Ultra
Registered User
 
F Ultras avatar
 
Reg.datum: Dec 2013
Ort: Kållered
Inlägg: 1 035
Citat:
Ursprungligen postat av JacobHeitmann Visa inlägg
Menar du att aminosyrorna ensamt kan skapa HCA och inte endast genom kombinationen av kreatin, socker och aminosyror vid 300+ grader?
Var nog snarare jag som tolkade deras "AND" på annat vis än att det var just den kombinationen som behövdes.
F Ultra är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-26, 13:25   #68
JacobHeitmann
Registered User
 
JacobHeitmanns avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 1 355
Har WHO släppt sitt utlåtande eller är DN bara seg?

http://www.dn.se/nyheter/sverige/who...rframkallande/

Edit: Verkar så!
http://www.theguardian.com/society/2...oking-says-who
__________________
Frukterianen på Anabola
Instaderp

Senast redigerad av JacobHeitmann den 2015-10-26 klockan 13:33.
JacobHeitmann är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-26, 13:31   #69
anvihl
Registered User
 
anvihls avatar
 
Reg.datum: Apr 2012
Ort: Småland
Inlägg: 1 516
Citat:
Ursprungligen postat av JacobHeitmann Visa inlägg
Har WHO släppt sitt utlåtande eller är DN bara seg?

http://www.dn.se/nyheter/sverige/who...rframkallande/
Och för dom som bajsar på sig av rädsla ökar risken att få tjocktarmscancer hos 50åriga män närmsta 10 åren från 0,68% till 0,8% om man äter processat kött.
__________________
"When I die, I want to go peacefully like my grandfather did–in his sleep. Not yelling and screaming like the passengers in his car."- Bob Monkhouse

Senast redigerad av anvihl den 2015-10-26 klockan 13:32.
anvihl är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-26, 15:00   #70
vicarious
Proteinbarskonnässör
 
vicariouss avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 15 775
Kolla @WHO på Twitter, där besvaras en del frågor.

Press release http://www.iarc.fr/en/media-centre/p...fs/pr240_E.pdf
Q&A http://www.iarc.fr/en/media-centre/i...Q&A_Vol114.pdf
__________________
Citat:
I'll see you in another life, brother.

Senast redigerad av vicarious den 2015-10-26 klockan 15:01.
vicarious är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-26, 15:22   #71
JacobHeitmann
Registered User
 
JacobHeitmanns avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 1 355
Citat:
Ursprungligen postat av vicarious Visa inlägg
Kolla @WHO på Twitter, där besvaras en del frågor.

Press release http://www.iarc.fr/en/media-centre/p...fs/pr240_E.pdf
Q&A http://www.iarc.fr/en/media-centre/i...Q&A_Vol114.pdf
Tack!

Citat:
Q. Could you quantify the risk of eating red meat and processed meat?
A. The consumption of processed meat was associated with small increases in the risk of cancer
in the studies reviewed. In those studies, the risk generally increased with the amount of meat
consumed. An analysis of data from 10 studies estimated that every 50 gram portion of
processed meat eaten daily increases the risk of colorectal cancer by about 18%.
The cancer risk related to the consumption of red meat is more difficult to estimate because the
evidence that red meat causes cancer is not as strong. However, if the association of red meat
and colorectal cancer were proven to be causal, data from the same studies suggest that the
risk of colorectal cancer could increase by 17% for every 100 gram portion of red meat eaten
daily.
__________________
Frukterianen på Anabola
Instaderp
JacobHeitmann är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-26, 16:59   #72
Gerdler
Bleksvag, fet och osymmetrisk
 
Reg.datum: Jul 2015
Inlägg: 1 638
Makrofördelningen på processat kött har alltid varit sämre än för icke processat kött.

Priset i butik speglar tyvärr inte produktionskostnaden då kyckling kostar runt hälften så mycket att producera per kilo som fläsk och ändå betalar man ungefär lika mycket för dem. Butikerna har insett att de inte kan sälja fläsk om ett bättre kött är mycket billigare. Detta är naturligtvis dåligt för både miljön och hälsan.

Om man nu är rädd för processat kötts cancerrisk så är fiberintag mycket viktigt för det verkar kunna kraftigt reducera eller möjligen eliminera riskökningen från nitriterna.

En av orsakerna man tror att köttet orsakar cancer är att järnet katalyserar vissa oxidativa reaktioner i köttet som ger cancerframkallande produkter. Forskning som är mycket intressant sker just nu på att genom tillsats av antioxidanter antingen i växtform eller i tillsatsform kan stoppa denna reaktiviteten. Om man kan få bort den vidriga smaken av grönsakerna så kan det ju vara ett bra sätt att både öka fiberintaget samt att göra nitriterna antingen onödiga eller ofarliga.

Så förhoppningsvis går fler människor över från rött kött till kyckling, ägg och mjölk och minskar på det processade köttet markant. Och veganer och vegetarianer kan lära sig att separera kött från kött och inse att kyckling inte har de negativa effekterna varken på klimatet eller på hälsan som en falukorv eller ett kilo nötfärs har.
Gerdler är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-26, 18:04   #73
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Citat:
In October, 2015, 22 scientists from ten countries met at the International Agency for Research on Cancer (IARC) in Lyon, France, to evaluate the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat. These assessments will be published in volume 114 of the IARC Monographs.
Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. Lancet October 26 2015.

http://pdfsr.com/pdf/carcinogenicity...processed-meat
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-27, 10:15   #74
caelus
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2012
Inlägg: 184
Räknas köttfärs (t.ex. nöt- eller fläskfärs) som en charkprodukt i detta sammanhang? I så fall, är samma risker associerade med det som med övriga charkprodukter?
caelus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-10-27, 10:17   #75
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Det är inte extra cancerframkallande att köra en köttbit genom en köttkvarn nej.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)