Citat:
Ursprungligen postat av Rataxes
Det du skriver är ju ändå ganska vagt. Ja, ordning och reda i skolan och mer ansvarstagande föräldrar låter onekligen bra, men hur åstadkommer man det i praktiken? Kan du vara mer konkret? Sen visst att förhållandena i skolan kan påverka tendensen till skadegörelse något, men det lär väl ändå ha mer att göra med rastlöshet och bristen på vettiga saker att göra på fritiden, där ser jag inte vad som skulle vara så dumt med fler fritidsgårdar.
Hur menar du att socialtjänsten/rättsväsendet måste bli hårdare? Fler ska in på ungdomsanstalt? Jag tycker det är mer intressant varför den absoluta majoriteten ungdomar inte är vidare kriminella trots att de inte hotas med hårda tag, att jobba på de samhälleliga förhållanden som föder resp förhindrar ungdomsbrottslighet. Igen, jättebra att minska arbetslösheten, men hur? Skapar man arbetstillfällen genom att strypa bidrag?
Sen till sist anger BRÅs rapport att ungdomsbrottsligheten i Sverige har minskat sen mitten av 1990-talet, vilket man kanske ska ha i åtanke vid en bedömning om vad som har funkat den senaste tiden och vad som behöver förändring.
|
När det gäller Brås undersökning så missar den ju några väsentliga punkter, dels att den inte inkluderar de under 15 år och tex personrån är överhuvudtaget inte med. Rapporten säger inte att brottsligheten har minskat utan att den möjligen är konstant över tid när det gäller viss brottslighet och ökar i andra.
Det den däremot tydligt säger är att barn och ungdomar som kommer från förhållanden där familjen saknar arbetsmarknadsanknytning och som varit i kontakt med de sociala myndigheterna har en stor överrepresentation.
Att ha föräldrar som går hemma, utan att kunna språket i landet, utan ekonomiska medel är naturligtvis inga bra förebilder. Om de flesta i ens omgivning har det likadant är det lätt att föreställa sig polariseringen och utanförskapet. När drömmen är medlemskap hos kriminella gäng så är det illa.
Om dessa föräldrar (framförallt de blivande föräldrarna) ska komma ut på arbetsmarknaden så är en grundprincip att det måste löna sig att arbeta och att det finns arbeten. Det förra jobbas det med från allianshåll och det senare borde man jobba mer med. Dvs att det måste bli lättare att anställa och att bli av med folk. Det finns många småföretagare som skulle vilja och behöva anställa men man vågar inte pga av det åtagande man tar på sig. En liten firma kan gå omkull av en enda felaktig anställd och det är inte rimligt.
Man skapar inte jobb genom att strypa bidrag. Man skapar incitament till arbete genom att det lönar sig att arbeta. Men även här krävs en annan mentalitet, att som S stigmatisera städerskor som gör RUT-jobb är ingen väg dit. Tvärtom-jobb som inte kräver någon utbildning är bra instegsjobb för en del och bra jobb för andra. Alla kan inte vara högutbildade och ha kvalificerade jobb.
När det gäller skolan så behövs det en helt annan mentalitet. Alla kan inte komma sist samtidigt.Ett fortsatt arbete för valmöjligheter så att varje individ ska ha så stor möjlighet att utveckla sina kompetenser är nödvändigt.man måste tillbaka till en skola (samhälle) där det är vuxna som bestämmer.
Fritidsgårdar är inte dåligt, det är dock ingen lösning. Rosengård är det område i sverige som det satsats allra mest på i form av allehanda fritidsgårdar/aktiviteter/projekt.
Socialtjänsten behöver kanske inte bli hårdare, utan man måste agera tydligare och mer bestämt och dessutom snabbare. Riskbarn uppmärksammas redan i 3-4 års åldern, små insatser tidigt kan göra stor skillnad för hela familjen.