2010-02-12, 21:39
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2008
Inlägg: 172
|
Proteinkälla, spelar det roll?
Har ett tag nu använt GRS-5 Protein System och varit ganska nöjd med det. Men har börjat läsa mycket om vassle protein och det är sällan folk här på forumet pratar om andra sorters proteinpulver än vassle. Så jag undrar om det är ngt negativt med ett blandprotein bestående av ägg,- vassle- och sojaprotein?
Det bore väll inte spela någon roll som jag tänker det men i deffguiden står det om vassleprotein och inte protein i allmänhet så jag började undra.
|
|
|
2010-02-12, 21:42
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Vassle stimulerar muskeluppbyggnaden mer än i synnerhet soja, men din träning är inte bortkastad bara för att du använder ett blandprotein.
|
|
|
2010-02-12, 22:27
|
#3
|
Banned User
Reg.datum: Dec 2007
Inlägg: 2 333
|
Du kommer växa på bra även om du fortsätter med det protein du tar nu, eller om du så bara skulle käka en vanlig måltid efter träningen. Det spelar inte såååå jävla stor roll egentligen. Beror väl dock på vad du har för mål osv. Men byt du till vassle så länge du inte är allergisk eller liknande.
|
|
|
2010-02-13, 08:52
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2009
Inlägg: 339
|
Hur står sig protein från fisk, fågel och kött i jämförelse med vassle och sojaprotein?
|
|
|
2010-02-13, 09:28
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2008
Inlägg: 172
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
|
Bra läsning! Behöver nog inte oroa mig över mitt protein, men nästa gång blir det vassle.
TSP: För dillfället deffar jag och använder proteinet som återhämtning efter styrketräning samt till frukost/ kvällsmål för att kuna få i mig en bra mängd "lean protein".
|
|
|
2010-02-13, 09:49
|
#7
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Citat:
Ursprungligen postat av minishcap
Hur står sig protein från fisk, fågel och kött i jämförelse med vassle och sojaprotein?
|
Alla är fullvärdiga, inget stimulerar proteinsyntesen (med undantag av vältuggat rött kött), men kan användas till fullo i den vanliga pågående proteinsyntesen. Alla är bättre än sojaprotein.
|
|
|
2010-02-13, 23:26
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2010
Ort: Märsta / Stockholm
Inlägg: 65
|
I det senaste numret av Muscle & Fitness(tror det är senaste iallafall)
tar de upp just vilken protein källa som är bättre än det andra.
De mäter det biologiska värdet (biologiska värdet är ett mått på hur bra proteinet håller sig i kroppen/musklerna) på de olika protein källorna och här listar jag dem precis som de gjorde i tidningen.
- Proteinkälla - Biologiskt värde
- Soja protein - 74
- Kasein protein - 77
- Kött protein - 70-80
- Mjölk protein - 91
- Ägg protein - 100
- Whey protein - 104
Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Biologiskt_v%C3%A4rde
Hittar ingen källa på internet till tidningen men Muscle&Fitness march 2010 med dwayne johnson på omslaget
__________________
Lucas Welander, 22 år 187cm 84kg
Personbästa(2008): 120kg mark - 70kg bänk - 70kg böj
Citat:
Ursprungligen postat av -Englund
Det började klia sticka på insidan av äpplena några gånger, jag fortsatte att äta äpplen som vanligt, men till slut en dag började det klia och sticka otroligt mycket, det gjorde verkligen ont.
|
|
|
|
2010-02-14, 00:28
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2010
Ort: Göteborg, Alingsås
Inlägg: 2 621
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Alla är fullvärdiga, inget stimulerar proteinsyntesen (med undantag av vältuggat rött kött), men kan användas till fullo i den vanliga pågående proteinsyntesen. Alla är bättre än sojaprotein.
|
Vad mer stimulerar proteinsyntesen?
__________________
Avdankad Gymråtta
|
|
|
2010-02-14, 01:04
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2009
Inlägg: 296
|
Citat:
Ursprungligen postat av Numse
Vad mer stimulerar proteinsyntesen?
|
Har alltid undrat det också. Vad kan man använda för att kraftigt uppreglera proteinsyntes istället för vassleprotein el aminosyror i fri form?
Har den kraftiga uppregleringen endast att göra med hur fort kroppen absorberar det? Om jag skulle mixxa en köttbit så den blev totalt mikroniserad, skulle den också uppreglera proteinsyntesen då  ?
|
|
|
2010-02-14, 06:58
|
#11
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Citat:
Ursprungligen postat av Numse
Vad mer stimulerar proteinsyntesen?
|
Citat:
Ursprungligen postat av Psyla
Har alltid undrat det också. Vad kan man använda för att kraftigt uppreglera proteinsyntes istället för vassleprotein el aminosyror i fri form?
|
Det är just EAA och vassleprotein som stimulerar proteinsyntesen så man kan tala om "toppar".
Styrketräning stimulerar proteinsyntesen. Om aminosyror finns tillgängliga, så mycket att proteinbalansen blir kraftigt positiv.
|
|
|
2010-02-14, 07:55
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2009
Inlägg: 339
|
Citat:
Ursprungligen postat av Welander
I det senaste numret av Muscle & Fitness(tror det är senaste iallafall)
tar de upp just vilken protein källa som är bättre än det andra.
De mäter det biologiska värdet (biologiska värdet är ett mått på hur bra proteinet håller sig i kroppen/musklerna) på de olika protein källorna och här listar jag dem precis som de gjorde i tidningen.
- Proteinkälla - Biologiskt värde
- Soja protein - 74
- Kasein protein - 77
- Kött protein - 70-80
- Mjölk protein - 91
- Ägg protein - 100
- Whey protein - 104
Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Biologiskt_v%C3%A4rde
Hittar ingen källa på internet till tidningen men Muscle&Fitness march 2010 med dwayne johnson på omslaget
|
"Potatis + ägg 137"
Gäller detta kokt ägg tillsammans med potatis eller är det "vilket ägg som"?
|
|
|
2010-02-14, 09:27
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av Psyla
Om jag skulle mixxa en köttbit så den blev totalt mikroniserad, skulle den också uppreglera proteinsyntesen då  ?
|
Ja man har ju faktiskt undersökt just det och det finns t.o.m. en tråd om den studien. Rejält söndertuggat kött i frånvaro av annat blir snabbt protein.
Frågan är väl hur "snabbt" det blir i praktiken när man måste ägna all den tiden åt tuggningen.
|
|
|
2010-02-14, 10:48
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 19
|
Innan man skickar sojaprotein i skamvrån kan det vara intressant att ta en titt på den här studien:
Kalman D et al. (2007-07-23). "Effect of Protein Source and Resistance Training on Body Composition and Sex Hormones". J Int Soc Sports Nutrition
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1997115/
Citat:
CONCLUSION: This investigation shows that 12 week supplementation with soy protein does not decrease serum testosterone or inhibit lean body mass changes in subjects engaged in a resistance exercise program.
|
mvh
|
|
|
2010-02-14, 11:13
|
#15
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Citat:
Soy protein powder decreases testosterone levels in healthy patients, which is reversible upon removal of SPP from the diet.
|
Journal of Clinical Oncology, 2004 ASCO Annual Meeting Proceedings (Post-Meeting Edition). Vol 22, No 14S (July 15 Supplement), 2004: 4611
Citat:
We propose that the improved net protein deposition with milk protein consumption is also not due to differences in amino acid composition, but is due to a different pattern of amino acid delivery associated with milk versus hydrolyzed soy proteins. If our acute findings are accurate then we hypothesized that chronically the greater net protein deposition associated with milk protein consumption post-resistance exercise would eventually lead to greater net protein accretion (i.e., muscle fiber hypertrophy), over a longer time period. In young men completing 12 weeks of resistance training (5d/wk) we observed a tendency for greater gains in whole body lean mass and whole as greater muscle fiber hypertrophy with consumption of milk.
|
J Am Coll Nutr. 2005 Apr;24(2):134S-139S. Dietary protein to support anabolism with resistance exercise in young men.
Citat:
Net protein synthesis was greater in the CAPM group than in the SOPM group. Urea synthesis rates decreased during consumption of both enteral meals, but the decrease tended to be greater in the subjects that consumed CAPM. Absolute splanchnic extraction of leucine was higher in the subjects that consumed CAPM vs. those that consumed SOPM. In conclusion, a significantly larger portion of soy protein is degraded to urea, whereas casein protein likely contributes to splanchnic utilization (probably protein synthesis) to a greater extent. The biological value of soy protein must be considered inferior to that of casein protein in humans.
|
J Nutr. 2005 May;135(5):1080-7. Casein and soy protein meals differentially affect whole-body and splanchnic protein metabolism in healthy humans.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:00.
|
    
|