2007-05-18, 12:18
|
#1
|
Finlands svar på Schenkenberg
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
|
Fullkornssnabbris.
Är fullkornssnabbris lika bra som vanligt fullkornsris? Allt "snabb" var ju bannlyst åtminstone under GI-eran. I övrigt har de samma näringsvärden.
__________________
Allt kött behöver disciplin!
Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
|
|
|
|
2007-05-18, 12:22
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
|
Snabbare koktid är det som skiljer sig.
|
|
|
2007-05-18, 12:25
|
#3
|
Finlands svar på Schenkenberg
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Snabbare koktid är det som skiljer sig.
|
Dom uppger samma koktid också, så jag vet inte vad som är snabbt med det.  10 minuter i båda fallen.
Men det är bra att veta att det funkar lika bra. Då kör jag på det billigare snabbriset.
__________________
Allt kött behöver disciplin!
Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
|
|
|
|
2007-05-19, 10:01
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 386
|
Citat:
Ursprungligen postat av Slartibartfast
Dom uppger samma koktid också, så jag vet inte vad som är snabbt med det.  10 minuter i båda fallen.
Men det är bra att veta att det funkar lika bra. Då kör jag på det billigare snabbriset. 
|
10 min?
Mitt fullkornsris från ICA ska sjudas i 40min(!) hela jävla dagen kretsar kring riset. Får lägga upp ett schema endast för att laga den måltiden.
__________________
"Ask not what you can do for your country. Ask what's for lunch."
Orson Welles
|
|
|
2007-05-19, 18:45
|
#5
|
Finlands svar på Schenkenberg
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
|
Citat:
Ursprungligen postat av eandersson
10 min?
Mitt fullkornsris från ICA ska sjudas i 40min(!) hela jävla dagen kretsar kring riset. Får lägga upp ett schema endast för att laga den måltiden.
|
Uncle Ben's fullkornsris har en koktid på 10 minuter.
__________________
Allt kött behöver disciplin!
Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
|
|
|
|
2007-05-19, 18:50
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2005
Ort: Uddevalla
Inlägg: 386
|
Citat:
Ursprungligen postat av Slartibartfast
Uncle Ben's fullkornsris har en koktid på 10 minuter.
|
Tack för tipset. Längtar tills det riset jag har nu ska ta slut.
__________________
"Ask not what you can do for your country. Ask what's for lunch."
Orson Welles
|
|
|
2007-05-18, 12:23
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Är kornen mindre och tunnare lr vad är det som gör att dom blir genomkokta fortare?
|
|
|
2007-05-18, 17:52
|
#8
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 844
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Är kornen mindre och tunnare lr vad är det som gör att dom blir genomkokta fortare?
|
Förkokta med ånga. Stärkelsekornen är redan lite förklistrade.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2007-05-19, 19:58
|
#9
|
Starke Adolfs son
Reg.datum: Oct 2006
Ort: Uppsala
Inlägg: 2 293
|
Eller så gör man som mig; man skiter fullständigt i fullkornsris och istället för de fibrerna man går minste om äter man någon frukt.
|
|
|
2007-05-20, 05:37
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 450
|
Har fått för mig att det är mer vitaminer/mineraler i fullkornsfrö gentemot raffinerad produkt. Men när jag kollar i tabellerna för just ris så ser jag inte någon markant skillnad.
__________________
"The trouble with eating Italian food is that five or six days later you're hungry again." -George Miller
|
|
|
2007-05-20, 06:26
|
#11
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 844
|
Nästan allt ris i Sverige är parboiled. Betyder att under ångbehandlingen vandra vitaminerna med vattnet in i riskornet.
Meningen är att vitaminerna ska bevaras i riset.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2007-05-20, 10:58
|
#12
|
Finlands svar på Schenkenberg
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Nästan allt ris i Sverige är parboiled. Betyder att under ångbehandlingen vandra vitaminerna med vattnet in i riskornet.
Meningen är att vitaminerna ska bevaras i riset.
|
Så egentligen är den ingen skilland alls om man äter fullkornsris eller vanligt ris?
Vanligt är ju dubbelt billigare.
__________________
Allt kött behöver disciplin!
Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
|
|
|
|
2007-05-20, 10:59
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2006
Inlägg: 335
|
Citat:
Ursprungligen postat av Slartibartfast
Så egentligen är den ingen skilland alls om man äter fullkornsris eller vanligt ris?
Vanligt är ju dubbelt billigare.
|
Det är väl troligtvis bara GI:t som skiljer
Och vem bryr sig om det
|
|
|
2007-05-21, 08:47
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 450
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Nästan allt ris i Sverige är parboiled. Betyder att under ångbehandlingen vandra vitaminerna med vattnet in i riskornet.
Meningen är att vitaminerna ska bevaras i riset.
|
Även jasmin, basmati och andra rissorter som inte kallas 'parboiled'? Kanske därför 'grötris' är så mycket billigare om det inte är ångbehandlat.
__________________
"The trouble with eating Italian food is that five or six days later you're hungry again." -George Miller
|
|
|
2007-05-20, 13:51
|
#15
|
Banned
Reg.datum: Mar 2005
Inlägg: 343
|
Nä, det är ingen större skillnad på vanligt ris och fullkorn om du inte är besatt av GI. Samma med vanlig pasta och fullkorn, fast fullkorn innehåller ju mer fibrer osv dock.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 06:33.
|
    
|