Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2006-12-06, 19:53   #1
tigerofsweden
Fitness4Life
 
tigerofswedens avatar
 
Reg.datum: Jan 2005
Ort: Lomma
Inlägg: 6 865
Keso i rumstemperatur

Hur länge håller en burk oöppnad keso i rumstemperatur?
tigerofsweden är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-12-06, 19:56   #2
Lepras
Registered User
 
Leprass avatar
 
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Oslo
Inlägg: 5 917
vetefan,har tryckt keso som stått i rumstemperatur under ca 10 timmar iaf...mindre gott
__________________
Lepras is Back!!!!

Instagram-- Lepras
Lepras är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-12-06, 19:57   #3
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830
38 sekunder ifall jag kommer in i köket
Inte för att jag skulle äta upp det utan för att rädda ditt liv genom att slänga det i soptunnan.




Allvar
Helt omöjligt att säga. Keson är syrad redan från början så risken att du blir matförgiftad är liten. Vad som händer är att mjölksyrabakterierna får lite fart och jäser det sista mjölksockret. Resultatet blir torrare korn och mer vatten i burken. Har den stått framme mer än 2 timmar skulle jag slänga Keson.


Nu läser jag att det är en oöppnad förpackning så någon timme till går säkert bra.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-12-06, 20:00   #4
tigerofsweden
Fitness4Life
 
tigerofswedens avatar
 
Reg.datum: Jan 2005
Ort: Lomma
Inlägg: 6 865
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
38 sekunder ifall jag kommer in i köket
Inte för att jag skulle äta upp det utan för att rädda ditt liv genom att slänga det i soptunnan.




Allvar
Helt omöjligt att säga. Keson är syrad redan från början så risken att du blir matförgiftad är liten. Vad som händer är att mjölksyrabakterierna får lite fart och jäser det sista mjölksockret. Resultatet blir torrare korn och mer vatten i burken. Har den stått framme mer än 2 timmar skulle jag slänga Keson.
Varför skulle du slänga burken, för att det blir torrare o vattnigare? Jag har ingen tillgång till kyl på 4h men tänkte prova endå *whistle* Under förutsättningar att produkten inte blir förstörd!
tigerofsweden är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-12-06, 20:49   #5
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830
Chansen att du skulle bli matförgiftad av en oöppnad Keso är liten men jag vet inte vilken temperatur den kom upp i eller hur många dagar det är kvar till Bäst före.

Du får välja själv.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-12-06, 23:15   #6
jakke
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2002
Ort: Kungsholmen
Inlägg: 3 009
När jag käkade keso på eftermiddagarna i skolan så hade jag den oftast i väskan i 6-8h. Detta skedde flera gånger i veckan i 2år utan att ajg blev det minsta sjuk.
jakke är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-12-07, 20:52   #7
heraso
Registered User
 
herasos avatar
 
Reg.datum: Apr 2005
Ort: Linköping
Inlägg: 403
Citat:
Ursprungligen postat av tigerofsweden Visa inlägg
Varför skulle du slänga burken, för att det blir torrare o vattnigare? Jag har ingen tillgång till kyl på 4h men tänkte prova endå *whistle* Under förutsättningar att produkten inte blir förstörd!
Om det är till mellanmål kan jag starkt rekommendera grova mackor med en tub lätt-mjukost, räkor eller skinka, det är bara att välja. Har osten legat många timmar i rumstemperatur trycker jag ut det yttersta, har fungerat ypperligt hittills.
heraso är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-12-08, 06:41   #8
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Vet inte hur stor skillnaden är mellan keso å kesella, men en burk kesella har jag haft i ryggsäcken i typ 12 timmar å den smakade inte ett dugg annorlunda, den va ganska lös i konsistensen dock men de berodde ju på att den hade smält litegrann.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-12-08, 07:24   #9
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830
Skulle ni ha ätit en räkmacka som legat framme på bordet ? Eller en sallad med skinka och svamp som guppat runt i ryggsäcken i 8 timmar ?



Även om Kessella och Keso är syrade produkter som innehåller massor av mjölksyrabakterier vilka i sin tur konkurrerar ut matförgiftarna så är det alltid en risk att äta mat som är felaktigt förvarad.
Det räcker att aluminiumfolien/oblaten har släppt i kanten för att mögelsporer ska kunna komma in till ostmassan. Kontrollerar du folien innan du öppnar burken ? Kontrollerar du alltid Bäst föredatum på det du stopar i munnen. Hur validerar du en burk stått framme i 4 timmar med en burk som stått framme i 8 timmar ?


Det jag försöker säga är att -Utsätt er aldrig för onödiga risker !
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-12-08, 11:16   #10
heraso
Registered User
 
herasos avatar
 
Reg.datum: Apr 2005
Ort: Linköping
Inlägg: 403
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Skulle ni ha ätit en räkmacka som legat framme på bordet ? Eller en sallad med skinka och svamp som guppat runt i ryggsäcken i 8 timmar ?



Även om Kessella och Keso är syrade produkter som innehåller massor av mjölksyrabakterier vilka i sin tur konkurrerar ut matförgiftarna så är det alltid en risk att äta mat som är felaktigt förvarad.
Det räcker att aluminiumfolien/oblaten har släppt i kanten för att mögelsporer ska kunna komma in till ostmassan. Kontrollerar du folien innan du öppnar burken ? Kontrollerar du alltid Bäst föredatum på det du stopar i munnen. Hur validerar du en burk stått framme i 4 timmar med en burk som stått framme i 8 timmar ?


Det jag försöker säga är att -Utsätt er aldrig för onödiga risker !
Snabb följdfråga, är mjukosten lika ofarlig som jag intalat mig eller är den lika riskfylld?
heraso är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-12-08, 11:22   #11
Lepras
Registered User
 
Leprass avatar
 
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Oslo
Inlägg: 5 917
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Skulle ni ha ätit en räkmacka som legat framme på bordet ? Eller en sallad med skinka och svamp som guppat runt i ryggsäcken i 8 timmar ?



Även om Kessella och Keso är syrade produkter som innehåller massor av mjölksyrabakterier vilka i sin tur konkurrerar ut matförgiftarna så är det alltid en risk att äta mat som är felaktigt förvarad.
Det räcker att aluminiumfolien/oblaten har släppt i kanten för att mögelsporer ska kunna komma in till ostmassan. Kontrollerar du folien innan du öppnar burken ? Kontrollerar du alltid Bäst föredatum på det du stopar i munnen. Hur validerar du en burk stått framme i 4 timmar med en burk som stått framme i 8 timmar ?


Det jag försöker säga är att -Utsätt er aldrig för onödiga risker !

Lite skit rensar magen
__________________
Lepras is Back!!!!

Instagram-- Lepras
Lepras är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-12-08, 12:57   #12
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830
Citat:
Ursprungligen postat av heraso Visa inlägg
Snabb följdfråga, är mjukosten lika ofarlig som jag intalat mig eller är den lika riskfylld?
Mjukost är ingen kylvara.
Mjukostan är kokt och innehåller stor mängd pollyfosfater ( * ). Mjukost är alltså säker m a p bakterier.

Men mögelsvampar som behöver luftens syre trivs utmärkt i hatten på tuben och det är där som mögelsvamparna kan växa till. Genom att hela tiden ta av tuben så hinner inte mögelsvamparna växa till.

En bordsask är alltid lite känsligare men så länge man tar från ytan fungerar det fint.








(*) Pollyfosfater komplexbinder kalcium. Många bakterier har en cellvägg som stabiliceras av just kalcium. Ingen celvägg = ingen tillväxt av bakterier. Nu är inte detta en sanning som gäller alla bakterier men många av dem.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-12-08, 22:16   #13
heraso
Registered User
 
herasos avatar
 
Reg.datum: Apr 2005
Ort: Linköping
Inlägg: 403
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Mjukost är ingen kylvara.
Mjukostan är kokt och innehåller stor mängd pollyfosfater ( * ). Mjukost är alltså säker m a p bakterier.

Men mögelsvampar som behöver luftens syre trivs utmärkt i hatten på tuben och det är där som mögelsvamparna kan växa till. Genom att hela tiden ta av tuben så hinner inte mögelsvamparna växa till.

En bordsask är alltid lite känsligare men så länge man tar från ytan fungerar det fint.








(*) Pollyfosfater komplexbinder kalcium. Många bakterier har en cellvägg som stabiliceras av just kalcium. Ingen celvägg = ingen tillväxt av bakterier. Nu är inte detta en sanning som gäller alla bakterier men många av dem.
Tackar för ett mycket bra svar.
heraso är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-31, 20:27   #14
Seriousmiso
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2007
Inlägg: 4
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Mjukost är ingen kylvara.
Mjukostan är kokt och innehåller stor mängd pollyfosfater ( * ). Mjukost är alltså säker m a p bakterier.

Men mögelsvampar som behöver luftens syre trivs utmärkt i hatten på tuben och det är där som mögelsvamparna kan växa till. Genom att hela tiden ta av tuben så hinner inte mögelsvamparna växa till.

En bordsask är alltid lite känsligare men så länge man tar från ytan fungerar det fint.












(*) Pollyfosfater komplexbinder kalcium. Många bakterier har en cellvägg som stabiliceras av just kalcium. Ingen celvägg = ingen tillväxt av bakterier. Nu är inte detta en sanning som gäller alla bakterier men många av dem.
Oj vad du kan! Var har du lärt dig allting?
Seriousmiso är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-01, 06:47   #15
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830

Jag har under många år arbetat med både ost och med mjukost. Kunskapen är alltså ganska snäv.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 11:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)