Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2014-07-16, 22:54   #1
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
Rött kött och dödlighet

Citat:
Background:

High red meat consumption is associated with an increased mortality risk. This association is partly explained by the negative effect of processed meat consumption, which is widely established. The role of nonprocessed meat is unclear.

Objective:

The objective was to examine the combined association of processed and nonprocessed meat consumption with survival in a Swedish large prospective cohort.

Design:

In a population-based cohort of 74,645 Swedish men (40,089) and women (34,556), red meat consumption was assessed through a self-administered questionnaire. We estimated differences in survival [15th percentile differences (PDs), differences in the time by which the first 15% of the cohort died] according to levels of total red meat and combined levels of processed and nonprocessed red meat consumption.

Results:

During 15 y of follow-up (January 1998 to December 2012), we documented 16,683 deaths (6948 women; 9735 men). Compared with no consumption, consumption of red meat >100 g/d was progressively associated with shorter survival—up to 2 y for participants consuming an average of 300 g/d (15th PD: –21 mo; 95% CI: –31, –10). Compared with no consumption, high consumption of processed red meat (100 g/d) was associated with shorter survival (15th PD: –9 mo; 95% CI: –16, –2). High and moderate intakes of nonprocessed red meat were associated with shorter survival only when accompanied by a high intake of processed red meat.

Conclusions:

We found that high total red meat consumption was associated with progressively shorter survival, largely because of the consumption of processed red meat. Consumption of nonprocessed red meat alone was not associated with shorter survival.
Differences in survival associated with processed and with nonprocessed red meat consumption. Am J Clin Nutr July 16, 2014.

http://ajcn.nutrition.org/content/ea....full.pdf+html
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-17, 18:38   #2
dt06mj2
Registered User
 
dt06mj2s avatar
 
Reg.datum: Sep 2007
Inlägg: 552
Härligt! (Tolkar det som att processerat kött är en stor bov i dramat.)

Citat:
red meat consumption was assessed through a self-administered questionnaire
Hur fungerar det med enkäter under dessa extrema perioder? Fick man fylla i en enkät per dag/år eller var det bara en engångsgrej?

Senast redigerad av dt06mj2 den 2014-07-17 klockan 18:41.
dt06mj2 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 08:50   #3
BobaFett
Registered User
 
BobaFetts avatar
 
Reg.datum: Feb 2009
Inlägg: 3 598
Är inte e250 fastställt till nr. 2 i risk för cancer (efter rökning)?

Tror ärligt att rött kött fått skulden p.g.a. e250.
__________________
2:a plats Mens Physique Tyngre Classic

Senast redigerad av BobaFett den 2014-07-18 klockan 08:52.
BobaFett är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 09:02   #4
R Scarpa27
Banned User
 
Reg.datum: Sep 2013
Ort: Godismonstret
Inlägg: 4 694
Citat:
Ursprungligen postat av BobaFett Visa inlägg
Är inte e250 fastställt till nr. 2 i risk för cancer (efter rökning)?

Tror ärligt att rött kött fått skulden p.g.a. e250.
rött kött generelt är väl rekomendation 500g / vecka och proodukter m e250 0g/vecka eller..
R Scarpa27 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 11:32   #5
KlopFer
Mr.KlopFis
 
KlopFers avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: ...
Inlägg: 316
Haha 500g/veckan?

Det kan jag äta om dagen
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Lellan Visa inlägg
Tycker man så om sin egen pillesnopp tycker jag synd om den lilla pillesnoppen. Min mus ska ha det fint som snus iaf!
KlopFer är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 19:34   #6
maqan
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 1 179
Anledningen till att rött kött förknippas med högre dödlighet tror jag inte bara beror på processat kött innehållandes E250, utan även har att göra med att det kött vi äter nuförtiden består nästan uteslutande av muskelprotein vilket har en ganska "enformig" aminosyraprofil. Hade vi istället ätit mera "nose to tail" genom att konsumera körtlar och bindvävskomponenter tror jag att förhållandet hade sett annorlunda ut.
maqan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 19:38   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 843
Muskelprotein har högt biologiskt värde. Alltså har det alla aminosyror i ett bra förhållande till varandra.

Att blanda in mer bindväv betyder bara mer glycin och prolin. Aminosyror av lågt värde eftersom vi själva lätt tillverkar dem från andra aminosyror ( alanin och glutamin ).
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 19:58   #8
R Scarpa27
Banned User
 
Reg.datum: Sep 2013
Ort: Godismonstret
Inlägg: 4 694
Citat:
Ursprungligen postat av KlopFer Visa inlägg
Haha 500g/veckan?

Det kan jag äta om dagen
kan nog de flesta även jag gör det och 500g per vecka blir det ofast inte.
hade inte med saken vad man gör.. utan jag skrev om rekomendationer.
R Scarpa27 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 20:29   #9
Animalisk
Registered User
 
Animalisks avatar
 
Reg.datum: Sep 2013
Ort: Västerås
Inlägg: 1 265
Citat:
Ursprungligen postat av R Scarpa27 Visa inlägg
rött kött generelt är väl rekomendation 500g / vecka och proodukter m e250 0g/vecka eller..
livsmedelsverket som slår till igen?
__________________
En Gammal Journal
Jag är inte bara viktig, jag är överviktig!
If you are training to failure, you are training to fail. Dr. Terry Todd
Animalisk är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 20:58   #10
R Scarpa27
Banned User
 
Reg.datum: Sep 2013
Ort: Godismonstret
Inlägg: 4 694
Citat:
Ursprungligen postat av Animalisk Visa inlägg
livsmedelsverket som slår till igen?
om?

e250 har varit som rekomendation att utesluta ganska många många år.
dock har jag inte uteslutit det alls, men dragit ner på det iaf.
R Scarpa27 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 21:03   #11
Animalisk
Registered User
 
Animalisks avatar
 
Reg.datum: Sep 2013
Ort: Västerås
Inlägg: 1 265
Citat:
Ursprungligen postat av R Scarpa27 Visa inlägg
om?

e250 har varit som rekomendation att utesluta ganska många många år.
dock har jag inte uteslutit det alls, men dragit ner på det iaf.
Tänkte mest på den naturliga varianten och rekommendationen på 500gram.
__________________
En Gammal Journal
Jag är inte bara viktig, jag är överviktig!
If you are training to failure, you are training to fail. Dr. Terry Todd
Animalisk är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 21:51   #12
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 420
Citat:
Ursprungligen postat av Animalisk Visa inlägg
livsmedelsverket som slår till igen?
Nej, Världscancerfonden. Men dom kanske hittar på?
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 22:06   #13
cero
Registered User
 
ceros avatar
 
Reg.datum: Mar 2010
Inlägg: 5 956
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Nej, Världscancerfonden. Men dom kanske hittar på?
Broscience! Kött till folket!

cero är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 22:24   #14
Animalisk
Registered User
 
Animalisks avatar
 
Reg.datum: Sep 2013
Ort: Västerås
Inlägg: 1 265
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Nej, Världscancerfonden. Men dom kanske hittar på?
inget är omöjligt

Citat:
Ursprungligen postat av cero Visa inlägg
Broscience! Kött till folket!

Chark och rött kött har väl inte så mycket gemensamt chark = utblandad kött med tillsatta ämnen, rött kött för mig = styckningsdetaljer. Min definiton är ju dock bara min egen.
__________________
En Gammal Journal
Jag är inte bara viktig, jag är överviktig!
If you are training to failure, you are training to fail. Dr. Terry Todd
Animalisk är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-07-18, 22:25   #15
cero
Registered User
 
ceros avatar
 
Reg.datum: Mar 2010
Inlägg: 5 956
Vad menar du?

Rekommendationerna är <500g rött kött per vecka och att utesluta chark. Jag har gjort det senare och jobbar på det förstnämda.
cero är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)