Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2013-06-16, 11:10   #1
Fetbulle
Registered User
 
Fetbulles avatar
 
Reg.datum: Feb 2013
Inlägg: 270
Nitrit - hur farligt är det?

Sökte efter vikten på en baconskiva (kom fram till cirka 20g st) och i en tråd här på kolo så började man prata om nitrit och att det var giftigt och att det fanns i alla charkprodukter..

Hur farligt är det? Äter nämligen ganska mycket korv/bacon och dylikt.

Skulle ni anse det här vara farliga mängder:

(listar endast charkprodukterna nu)
- Måndag: 130g falukorv, 4 baconskivor
- Tisdag: 90g bratwurst
- Onsdag: 2 varmkorvar (35g st), 2 baconskivor
- Torsdag: 3 engelska korvar (vet inte exakt vikt, cirka 60g st)
- Fredag: 5 baconskivor

Och så fortsätter det i princip. Ser att den dödliga dosen är på 22mg per kg kroppsvikt, det är ju extremt lite! Eller så finns det också väldigt lite i maten?

EDIT: Sökte på charkuteri. Tillhör köttfärs den gruppen också? Vanliga köttbitar? Då är det betydligt mycket mer.. Blir nog minst ett halvkilo charkuterivaror per dag isåfall.
__________________
Fetbulle, 16, går ner i vikt
Knäböj: 120/200 kg
Marklyft: 130/150 kg
Bänkpress: 85/100 kg
Delmål 2 kroppsvikt: 79kg (ej uppnådd)

Senast redigerad av Fetbulle den 2013-06-16 klockan 11:12.
Fetbulle är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-16, 11:27   #2
Fjrebqll
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2012
Inlägg: 284
Om något i denna länken stämmer så låter det ju inte så farligt iofs...

http://www.kostdemokrati.se/links/20...itrit-i-bacon/

Men man vet ju aldrig med dessa galna sektmedlemmar!
Fjrebqll är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-16, 11:55   #3
Zorban
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2010
Inlägg: 1 145
Det är inte den dödliga dosen man är bekymrad över. Skulle du hälla i dig en burk ren nitrit skulle du snabbt dö av förgiftning, men halten i maten är betydligt mindre. Däremot sägs processad mat öka risken för vissa sjukdomar. Siffror jag hört i studier, på kolozzeum, är bland annat att ett intag av 150g processat kött per dag kan öka risken med över 60% för vissa typer av cancer.

Vanlig köttfärs räknas inte som processat kött (vilket du bland annat märker på den korta hållbarhetstiden). Titta på förpackningen vad den innehåller.
Zorban är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-06-16, 12:23   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Citat:
Ursprungligen postat av Fetbulle Visa inlägg
Hur farligt är det?
Det finns ingen säker nedre gräns, varför Världscancerfondens rekommendationer är att helt utesluta nitrit.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:56.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)