Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2012-08-16, 14:14   #1
tjing
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 6 562
Säkert att äta mängder av potatis?

Jag tänkte mig att äta potatis nu när jag bulkar och kommer då upp i c:a 3 kg om dagen. Det blir t ex en väldans massa kalium, uppåt 15 000 mg. Kalium från tillskott ska man ju absolut inte överdosera men vad tror ni om samma mängd från potatis. Och finns det någon annan risk?

Jag har kollat runt lite men hittar inget bra förutom att man inte ska äta gröna potatisar, vilket är givet.

Jag har ätit en massa ris tidigare, men jag blir så slemmig i halsen och går runt täppt i näsan hela tiden (eventuellt korsallergi med min gräspollenallergi) så jag tänkte byta till potatis som verkar funka bättre.
tjing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 14:38   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 414
Rekommendationer är att äta max 12.5 mg solanin per dag från potatis.

Solaninmängder i potatis: http://ntp.niehs.nih.gov/index.cfm?o...330A88C0B9A49A
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 14:45   #3
tjing
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 6 562
Tack.

Verkar som att solanin bryts ned vid 170 grader. Och jag kör de i ugn utan skal på 225 grader.

"The authors noted that the critical temperature for the decomposition of both alkaloids in cooked potatoes was 170 (grader celsius)".

Känns dock inte helt hundra med sådana mängder potatis dagligen ändå. Känns som att man helt klart riskerar att få i sig för mycket solanin. Får kanske ta och överväga andra alternativ. Dessutom funderar jag fortfarande på den höga kaliummängden i potatis.
tjing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 14:51   #4
Anton Fräs
Stark
 
Anton Fräss avatar
 
Reg.datum: Oct 2008
Inlägg: 9 035
Du kan ju alltid blanda livsmedel?
Anton Fräs är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 14:51   #5
Sniggel
Registered User
 
Sniggels avatar
 
Reg.datum: May 2005
Ort: Inte Hässleholm
Inlägg: 14 376
Från Grubs länk:

Citat:
Potato breeders attempt to keep the a-solanine content of potatoes below 0.2 mg/g (200 ppm) fresh weight (Smith, 1977; cited by Beier, 1990), but the concentrations of a-chaconine and a-solanine in potato tubers vary between 0.5-635 ppm (0.0005-0.64 mg/g potato) and 5-125,100 ppm (0.005-125.1 mg/g potato), respectively (Beckstrom-Sternberg and Duke, 1997). In a study by Wolf and Duggar (1946; cited by Beier, 1990), the a-solanine content of 32 Wisconsin potato varieties varied from 0.02 to 0.13 mg/g of tuber. The average glycoalkaloid content is usually 0.075 mg/g potato (Jadhav et al., 1981), which is equal to 12.5 mg/person/day (0.18 mg/kg/day), based on average personal consumption and a body weight of 70 kg (154 lbs.). Although storage for extended periods increases the glycoalkaloid content, Wilson et al. (1983) showed that storing potatoes for 3 months under home storage conditions at 12.2oC did not increase the glycoalkaloid content to levels which are toxic to humans.

...

Boiling is not effective in decreasing the concentrations of a-chaconine and a-solanine in potatoes (Takagi et al., 1990)

...

The authors noted that the critical temperature for the decomposition of both alkaloids in cooked potatoes was 170oC

...

Thirty to eighty percent of the glycoalkaloids in the potato tuber are found in the outer layers (Meyer, 1895; Bomer and Mattis, 1924; Griebel, 1924; Wolf and Duggar, 1946; all cited by Maga, 1980). Thus, peeling generally reduces glycoalkaloid intake (Lagolo et al., 1991; cited by Hoskins, 1994). However, a study by Mondy and Gosselin (1988; cited by Beier, 1990) concluded that peeling potatoes prior to cooking did not decrease the glycoalkaloid content.

...

The presence of high levels of glycoalkaloids in potato can be determined by chewing a small piece of the raw potato peel; bitterness indicates high glycoalkaloid content (Wood and Young, 1974; cited by Beier, 1990). Levels of glycoalkaloids above 0.1 mg/g tuber cause a slow developing, hot burning persistent irritation of the sides of the tongue and back of the mouth. An immediate burning sensation is induced by glycoalkaloid levels greater than 0.2 mg/g tuber.
Haha tänkte bara klippa ut det intressant och så slutade det med att jag klippte ut det mesta av länken :P

Om jag går efter "average potato" och rekommenderat intag så verkar det som om 160g potatis om dagen (snitt antar jag) är rekommenderat. Hmmm...
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia Visa inlägg
Kroppen gillar - tyvärr - tråkiga saker som balans, måtta och lagom.
C4L

Senast redigerad av Sniggel den 2012-08-16 klockan 14:55.
Sniggel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 14:53   #6
Kinbote
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 117
Har för mig att de flesta sorterna i Sverige ligger mellan 50-100 mg/kg men då försvinner ju oftast en stor procent av detta om man skalar potatisen.
Kinbote är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 14:53   #7
Nebuchadnezzar
Registered User
 
Nebuchadnezzars avatar
 
Reg.datum: May 2011
Inlägg: 670
http://www.kolozzeum.com/forum/showt...51#post5870751
Nebuchadnezzar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 14:54   #8
tjing
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 6 562
Citat:
Ursprungligen postat av Anton Fräs Visa inlägg
Du kan ju alltid blanda livsmedel?
Frågan gällde ju potatis, men tack ändå.
tjing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 14:55   #9
Kinbote
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 117
Citat:
Ursprungligen postat av Kinbote Visa inlägg
Har för mig att de flesta sorterna i Sverige ligger mellan 50-100 mg/kg men då försvinner ju oftast en stor procent av detta om man skalar potatisen.
"However, a study by Mondy and Gosselin (1988; cited by Beier, 1990) concluded that peeling potatoes prior to cooking did not decrease the glycoalkaloid content."

Eller kanske inte.
Kinbote är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 14:55   #10
tjing
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 6 562
Visste väl att jag frågat om något om potatis innan!
tjing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 14:57   #11
tjing
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 6 562
Citat:
Ursprungligen postat av Nebuchadnezzar Visa inlägg
Jupp.

Dock skrev du i min andra tråd att risken för hjärtarytmier ökar vid 15-20 g kalium. Nu kommer jag liksom upp i typ 16 g kalium idag, vilket är väldigt mycket. Så det känns kanske inte så hållbart. Samtidigt styr ju kroppen näringsupptag väldigt strikt i tarmen i vanliga fall, men jag vet inte.
tjing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 15:00   #12
Kinbote
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 117
400 mg solanin anges ju som en klart dödlig dos för en normalperson, äter du 3 kg potatis om dagen borde du kunna riskera att komma i närheten av detta.

"doses of 3 to 6 mg per kilogram of body weight can be fatal." - wiki

Men det kanske måste ske vid ett tillfälle? Vet inte hur snabbt kroppen gör sig av med toxinet.

Senast redigerad av Kinbote den 2012-08-16 klockan 15:02.
Kinbote är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 15:00   #13
Nebuchadnezzar
Registered User
 
Nebuchadnezzars avatar
 
Reg.datum: May 2011
Inlägg: 670
Citat:
Ursprungligen postat av tjing Visa inlägg
Dock skrev du i min andra tråd att risken för hjärtarytmier ökar vid 15-20 g kalium.
Nej det gjorde jag inte, men det låter rätt.



3 kilo är mycket. Även om det inte svarade på trådens frågeställning så var Antons råd gott.

Får det dock till närmare 11-12 gram enligt SLV-databasen.

Senast redigerad av Nebuchadnezzar den 2012-08-16 klockan 15:04.
Nebuchadnezzar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 15:02   #14
tjing
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 6 562
Citat:
Ursprungligen postat av Kinbote Visa inlägg
400 mg solanin anges ju som en klart dödlig dos för en normalperson, äter du 3 kg potatis om dagen borde du kunna riskera att komma i närheten av detta.

"doses of 3 to 6 mg per kilogram of body weight can be fatal." - wiki

Men det kanske måste ske vid ett tillfälle?
Det sker ju typ under 4 timmar

Låter dessutom bisarrt att 3 kg (inte ENORMT mycket trots allt), skalad potatis, dessutom stekt i ugn på 225 g skulle döda mig. Dessutom har jag ätit såhär fler dagar tidigare, ska nämnas.

Senast redigerad av tjing den 2012-08-16 klockan 15:04.
tjing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-08-16, 15:05   #15
Nebuchadnezzar
Registered User
 
Nebuchadnezzars avatar
 
Reg.datum: May 2011
Inlägg: 670
Allt är ju inte leva eller dö heller.
Nebuchadnezzar är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)