Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2012-07-12, 11:37   #16
Sniggel
Registered User
 
Sniggels avatar
 
Reg.datum: May 2005
Ort: Inte Hässleholm
Inlägg: 14 376
Citat:
Ursprungligen postat av tjing Visa inlägg
Nja, skalet innehåller solanin och känns inte särskilt sunt om man äter mängder av det.
Gör det? Alltid? Eller endast när det är grönt?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia Visa inlägg
Kroppen gillar - tyvärr - tråkiga saker som balans, måtta och lagom.
C4L
Sniggel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-12, 11:44   #17
tjing
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 6 562
Citat:
Ursprungligen postat av Sniggel Visa inlägg
Gör det? Alltid? Eller endast när det är grönt?
Som jag förstått det innehållet både skalet och det gröna solanin, vilket är potatisens anti-nutrient.
tjing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-12, 13:16   #18
OneManArmy
Registered User
 
OneManArmys avatar
 
Reg.datum: Jul 2009
Ort: Hudiksvall
Inlägg: 920
Äter man sånna mängder päror så kanske det är dags att införskaffa en sådan här manick?
http://www.tretti.se/hushallsapparat...enturion-pe100
__________________
Death and decay
OneManArmy är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-12, 14:42   #19
tjing
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 6 562
Fy fan vad fint det vore!

Skulle inte kunna använda en sådan dock; det hade känts för töntigt och slappt.
tjing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-12, 15:19   #20
Nebuchadnezzar
Registered User
 
Nebuchadnezzars avatar
 
Reg.datum: May 2011
Inlägg: 670
Citat:
Ursprungligen postat av tjing Visa inlägg
Som jag förstått det innehållet både skalet och det gröna solanin, vilket är potatisens anti-nutrient.

Det gröna är klorofyll. Klorofyll indikerar att potatisen utsatts för mycket ljus vilket i sin tur brukar innebära förhöjda solaninnivåer.

Solanin finns för övrigt inte bara i skalet men mängden är avsevärt lägre i skalad potatis än i oskalad.

Fritering ska dock sänka glykoalkoidnivåerna tror jag. Kanske kan bekräfta det när jag kommer hem.

Senast redigerad av Nebuchadnezzar den 2012-07-12 klockan 15:24.
Nebuchadnezzar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-12, 17:54   #21
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 833
Citat:
Ursprungligen postat av tjing Visa inlägg
Så svaret blir...?
Att det är helt lugnt m a p transfett i svenska produkter av potatis fritterade i olja.

Jag har i alla år skrivit att det inte bildas transfett vid stekning eller frittering utan transfettsyror bildas vid härdning av vegetabilisk olja eller i magen på kor. Nu måste jag det senaste året ändra mig lite. Det verkar vara möjligt att en fleromättad olja kan vid höga temperaturer bilda små mängder transfettsyror. Det finns en del att fördjupa sig i där.
Men man ska inte frittera eller steka i fleromättat fett. Solrosolja verkar vara en acceptabel olja att frittera i. Mest beroende på avsaknaden av linolensyran. ..vilket gör solrosoljan sämre m a p balansen Omega-6 : Omega-3.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-12, 18:25   #22
tjing
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 6 562
Gissar att "m a p" = med avseende på?

Okej. Det verkar för övrigt som att all klyftpotatis jag stött på är friterad i solrosolja. Bra att veta! Idag blir det 1,8 kg klyftpotatis (utan skal).
tjing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-12, 18:28   #23
begt
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2011
Inlägg: 2 859
Citat:
Ursprungligen postat av tjing Visa inlägg
Gissar att "m a p" = med avseende på?

Okej. Det verkar för övrigt som att all klyftpotatis jag stött på är friterad i solrosolja. Bra att veta! Idag blir det 1,8 kg klyftpotatis (utan skal).
ICAs innehåller rapsolja som sagt.
begt är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-12, 18:31   #24
tjing
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 6 562
Citat:
Ursprungligen postat av begt Visa inlägg
ICAs innehåller rapsolja som sagt.
Jaha ja så var det kanske ja

Edit: Nope! Kollade precis: solrosolja.

En till fråga för övrigt. Potatis innehåller mängder med kalium...kan det vara farligt att dra i sig kilovis med potatis?

Senast redigerad av tjing den 2012-07-12 klockan 18:37.
tjing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-12, 19:59   #25
Sniggel
Registered User
 
Sniggels avatar
 
Reg.datum: May 2005
Ort: Inte Hässleholm
Inlägg: 14 376
Citat:
Ursprungligen postat av Nebuchadnezzar Visa inlägg
Det gröna är klorofyll. Klorofyll indikerar att potatisen utsatts för mycket ljus vilket i sin tur brukar innebära förhöjda solaninnivåer.

Solanin finns för övrigt inte bara i skalet men mängden är avsevärt lägre i skalad potatis än i oskalad.

Fritering ska dock sänka glykoalkoidnivåerna tror jag. Kanske kan bekräfta det när jag kommer hem.
Så jag bör börja skala mina potatisar nu igen? Jag som vant mig vid att slippa det.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia Visa inlägg
Kroppen gillar - tyvärr - tråkiga saker som balans, måtta och lagom.
C4L
Sniggel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-12, 20:04   #26
begt
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2011
Inlägg: 2 859
Citat:
Ursprungligen postat av tjing Visa inlägg
Jaha ja så var det kanske ja

Edit: Nope! Kollade precis: solrosolja.

En till fråga för övrigt. Potatis innehåller mängder med kalium...kan det vara farligt att dra i sig kilovis med potatis?
På min förpackning står det rapsolja. Skumt.

För att överdosera måste du äta flera kg utöver den vanliga maten.

15-20 g kan orsaka hjärtarytmi. Dagsbehovet är på ca 3,5 g men det är nog onödigt att ligga på det dubbla.
begt är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-13, 08:56   #27
tjing
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 6 562
Citat:
Ursprungligen postat av begt Visa inlägg
På min förpackning står det rapsolja. Skumt.

För att överdosera måste du äta flera kg utöver den vanliga maten.

15-20 g kan orsaka hjärtarytmi. Dagsbehovet är på ca 3,5 g men det är nog onödigt att ligga på det dubbla.
Aha det ligger så högt som 15-20 g?

Ja men då är ju 7 g från 2 kg potatis ingenting i sammanhanget. Ja det är högst onödigt, men knappast farligt. Vore lite lustigt om folk fick hälsoproblem av att äta mycket potatis.
tjing är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-13, 09:03   #28
kaer
Gillar just DIG!
 
Reg.datum: May 2005
Ort: Södermalm
Inlägg: 479
Citat:
Ursprungligen postat av tjing Visa inlägg
Nja, skalet innehåller solanin och känns inte särskilt sunt om man äter mängder av det.
Hoooold on nu, är det verkligen så att allt skal innehåller solanin?

Wiki är väl inte den bästa källan, men enligt http://sv.wikipedia.org/wiki/Solanin
så verkar det bara vara de gröna potatisarna man ska se upp med.

Vad säger kolo, ska man undvika potatisskal? Eller överväger fördelarna (jag har 'hört' att det ska vara nyttigt att äta potatis med skalet kvar).

Med det sagt så äter jag inte särskilt mycket potatis med skalet kvar, lite färskpotatis på sommaren och när jag gör klyftpotatis.
__________________
Rome wasn't built in a day
kaer är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-13, 10:05   #29
Nebuchadnezzar
Registered User
 
Nebuchadnezzars avatar
 
Reg.datum: May 2011
Inlägg: 670
Citat:
Ursprungligen postat av kaer Visa inlägg
Hoooold on nu, är det verkligen så att allt skal innehåller solanin?
Ja, alla potatisväxter innehåller solanin. Hela växten. Skalet och själva potatisen också.



Ät potatis, med skal om du så vill. Undvik gröna potatisar, men då hela potatisen och inte bara genom att skära bort det gröna. När folk har blivit förgiftade av solanin har det varit av enstaka gröna potatisar och annars bär från andra växter i familjen.

Senast redigerad av Nebuchadnezzar den 2012-07-13 klockan 10:09.
Nebuchadnezzar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2012-07-13, 10:14   #30
Nebuchadnezzar
Registered User
 
Nebuchadnezzars avatar
 
Reg.datum: May 2011
Inlägg: 670
Just det.

Citat:
Ursprungligen postat av Nebuchadnezzar Visa inlägg
Solanin finns för övrigt inte bara i skalet men mängden är avsevärt lägre i skalad potatis än i oskalad.

Fritering ska dock sänka glykoalkoidnivåerna tror jag. Kanske kan bekräfta det när jag kommer hem.

Citat:
Deep frying at temperatures of 170°C is effective in lowering the glycoalkaloid levels. Boiling is not effective and microwaving is only slightly effective. Similarly, freeze drying and dehydration reduce the glycoalkaloid content of potatoes only slightly or not at all. Peeling reduces the quantity of glycoalkaloids in potatoes since 30 to 80% of the glycoalkaloids are found in the outer peel.
http://ntp.niehs.nih.gov/?objectid=6...37ACA48ABB25F4


Lite konkreta skalsiffror på köpet.

Senast redigerad av Nebuchadnezzar den 2012-07-13 klockan 10:15.
Nebuchadnezzar är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)