Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2010-08-28, 11:39   #1
Onigiri
Registered User
 
Onigiris avatar
 
Reg.datum: Aug 2008
Ort: Narnia
Inlägg: 2 417
Kyckling och bakterier

Vad är det med just kyckling? Får ofta höra att folk, särskilt under sommartid (och jag själv vid enstaka tillfälle) blir riktigt risiga i magen av kyckling? Den är väl tillagad lika bra nu som resten av året så min fråga är om kyckling är extra känsligt för bakterier, vad mer exakt är det som är känsligt i så fall? Finns det andra produkter som innehåller samma (eventuella) ämne som kyckling man lätt kan bli äcklig i magen av?
__________________
TELL THEM
Onigiri är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-28, 14:08   #2
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Saken är den att kycklingen är det enda folk i gemen kommer på. Man känner till kyckling och salmonella och blir man sedan dålig i magen av något så får kycklingen automatiskt skulden. Men det kan precis lika gärna vara något annat. Matförgiftningsbakterier kan lika gärna dyka upp i riset som i kycklingen.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-28, 14:34   #3
Floddan
Banned User
 
Reg.datum: Jun 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 014
Salladen
Floddan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-28, 14:40   #4
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Floddan Visa inlägg
Salladen
Är det just salladen kan det iofs vara kycklingen som är bov. Dvs OM man har den oturen att kycklingen är smittad och sedan råkar kontaminera rå kyckling med sallad som äts kall.

Men som sagt, kyckling som källa till matförgiftning ser jag inte som en stor anledning men däremot är det den som folk kommer på först. Precis som när man genast tror att det är laktosintolerans bara för att magen börjat spöka.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-28, 14:55   #5
JoeyP
Banned User
 
Reg.datum: Apr 2008
Inlägg: 3 951
Är det farligt att äta kyckling som är blodig?
JoeyP är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-28, 14:56   #6
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av JoeyP Visa inlägg
Är det farligt att äta kyckling som är blodig?
Beror ju på om den är smittad.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-28, 15:10   #7
JoeyP
Banned User
 
Reg.datum: Apr 2008
Inlägg: 3 951
Okej
För ibland är köttet vitt osv, men det är blodigt lite.
JoeyP är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-28, 15:25   #8
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av JoeyP Visa inlägg
Okej
För ibland är köttet vitt osv, men det är blodigt lite.
Alltså grejen är ju den att innehåller köttet bakterier så gör det. Har man inte uppnått tillräcklig temperatur innebär det att de lever och då är svaret JA, kycklingen är då inte bra att äta.

Så det är ju inte en dosrelaterad fråga på samma sätt som i alla andra diskussioner om bra eller dåligt. Här handlar det ju mer om ett lotteri där man med extrem otur kan dra den mindre trevliga vinstlotten.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-28, 15:50   #9
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 832
Ni tar alldeles för lätt på kyckling.
Campylobacter finns rätt ofta hos kycklig. Rätt ofta, den är vanlig hos kycklingar, och sprids lätt mellan fåglarna.

Slarva inte runt i köket och ordentlig tillagning så blir kyckling bra mat.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-28, 17:18   #10
Otur
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2010
Inlägg: 178
Vad definierar du som rätt ofta hos kyckling? Under Jun-Aug så är det lite vanligare att det förekommer. Men det är inte direkt så att det är ofta eller vanligt att svensk kyckling är capylobacter smittad.

Men givetvis så ska man se till att kyckling är klar innan den ska ätas.

Senast redigerad av Otur den 2010-08-28 klockan 17:23.
Otur är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-28, 17:33   #11
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 832
Jag hade siffror på 20 - 30 % i bakhuvudet.
Svensk fågel som förser oss med kyckling anger 12 % av kycklingarna i Sverige:
http://www.svenskfagel.se/?p=738


Arbetar vi snyggt i köket och kladdar intre runt med köttsaft på fingrarna utan tvättar händerna och diskar direkt är spridningen minimal. Campylobakten är värmekänslig och dör när kycklingen är genomstekt.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-28, 22:20   #12
KaptenKnäsvag
tunnast här sen 2007
 
KaptenKnäsvags avatar
 
Reg.datum: Apr 2007
Ort: Norrköping
Inlägg: 1 653
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Campylobakten är värmekänslig och dör när kycklingen är genomstekt.
Hur många dör årligen av detta?
__________________
Kapten Knäsvag!'
En journal?
KaptenKnäsvag är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-29, 06:16   #13
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 832
Citat:
Ursprungligen postat av KaptenKnäsvag Visa inlägg
Hur många dör årligen av detta?
Finns inga dumma frågor.

Vad tror du själv ?
Självklart är det ingen som dör i Sverige av dåligt tillagad kyckling. Hade det varit så hade inte kyckling serverats i skolor och äldreboenden. Hade det inträffat hade det tagit hus i h-e.


Du ska istället fråga dig ifall DU har tid och pengar till att ligga hemma några dagar med kräkningar, feber och diarré. Du är ung och frisk så du överlever säkert några dagars uttorkning.

Men prioriterar du din hälsa, träning och socialt umgänge ska du inte slarva med maten i köket.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-29, 08:05   #14
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av KaptenKnäsvag Visa inlägg
Hur många dör årligen av detta?
Dödsfall i matförgifting är ovanligt i Sverige och inträffar mestadels bland äldre som helt enkelt inte orkar påfrestningen. I USA har det förekommit mer skandaler om förgiftningar från E.Coli där bland annat barn har dött. Eftersom djuren misshandlas med kraftfoder av soja och majs så blir halterna av E.Coli för höga i deras magar och om en kontamination sker där sedan t.ex. hamburgaren inte steks ordentligt kan man bli sjuk. Det är nästan omöjligt att gå tillbaka till smittans ursprung dessutom, samma burgare kan vara kött från massor av kor. Men förhoppningsvis är det bättre här i Sverige, de rapporter som kommer in gäller oftast lågprisvarianter som Euroshopper.

Just kycklingen verkar som sagt inte vara så vanlig orsak som folk vill tro:

Citat:
Utpekade livsmedel

Ofta är det svårt att hitta smittkällan, eftersom maten brukar vara uppäten och resterna kastade. Även om det finns mat kvar, kan det vara svårt att hitta smittämnet i det. Bland de livsmedelskategorier som i rapporterna har utpekats som smittkällor finns blandade rätter med både värmebehandlade och färska ingredienser i topp. Det kan vara hamburgare, kebab, pizza eller smörgåstårta.

Hemgjord ost gjord på opastöriserad mjölk som serverades på två olika julmarknader misstänktes ha förorsakat utbrott av stafylokocker med sammanlagt ett trettiotal insjuknade. På en tredje julmarknad utpekades opastöriserad mjölk som misstänkt smittkälla till ett utbrott med Campylobacter
http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-...erades-i-fjol/

Vad som gör diskussionen svår är dessutom underrapporteringen. Och dessutom rapporteras nog hellre från restaurangbesök än t.ex. julbord. Att rapportera mormor till miljökontoret under juletid kanske inte lockar.

http://www.slv.se/upload/dokument/ra...ngar_enkat.pdf
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-30, 12:59   #15
Otur
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2010
Inlägg: 178
Måste bara tillägga 12% för hela Sverige ja. Men det finns företag som ligget betydligt bättre än så. De som är bäst i Sverige hade lite över 1/3 av 12% förra året. Aktuella siffror för 2010 är precis runt 1/3 av dom 12%. (forumleringen ser väldigt dum ut med 1/3 av 12%, men det blir lämpligast för tillfället att skriva så)

Så det finns givetvis alternativ om man vill välja kvalité etc. Nu har jag inga siffror på utländska företag. Men av erfarenhet så vet jag att det är stor skillnad på kvalité så fort du åker utanför Sveriges gränser.
Otur är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 04:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)