Citat:
Ursprungligen postat av Larsson85
Går det att få tag på falukorv och andra charkprodukter utan E250? Tycker att det bör öppna sig en marknad för sånt efter den senaste tidens skriverier.
|
Det är knappast någon nyhet att E250 kan vara hälsofarligt i stora mängder. Det kommer knappast förändras i första taget förrän man hittar ett lämpligt substitut till nitrit, både ur säkerhetssynpunkt och sensorisk synpunkt. Det rent sensoriska skulle man ju kunna skita i visserligen, lite tråkigare färg kan man ju leva med. Men skyddet mot
C. botulinum måste ju finas där och mig veterligt är nitrit tillsammans med Na det enda skyddet vi känner till idag.
Sverker lär veta det här.
Sågär skrev jag i tråden om "rent" kött för en stund sedan när en dylik fråga dök upp:
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Jag tror inte du hittar någon påläggsskinka utan nitrit (E250). Det finns lagstadgat att vissa livsmedel MÅSTE innehålla vissa ämnen och/eller vara behandlade på ett visst sätt för att få säljas i butik. Finns det mikrobiologiska risker med ett livsmedel där nitrit är ett viktigt skydd så måste det finnas där.
Det kan jämföras med pastörisering av mjölkprodukter t.ex. Vill du ha opastöriserad mjölk får du bege dig direkt till bonden, mjölken anses inte skälig som livsmedel förrän den pastöriserats nämligen.
Så vill du ha påläggsskinka utan nitrit får du nog leta upp obehandlat kött och skiva själv.
|