2007-03-26, 14:22
|
#1
|
Banned
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
|
Baka bullar med keso
Fungerer keso att baka med om det ska jäsa samt gräddas i ugn, typ bullar?
Skulle va kul att testa baka bullar och ersätta allt/hälften av smöret med keso, men orkar inte om det blir skit av keson när det hamnar i ugnen..
|
|
|
2007-03-26, 14:34
|
#2
|
Banned
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
|
kanske blir bätter med Kesella?
|
|
|
2007-03-26, 14:46
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2006
Ort: Karlstad
Inlägg: 2 495
|
Citat:
Ursprungligen postat av blekfet2
Fungerer keso att baka med om det ska jäsa samt gräddas i ugn, typ bullar?
|
Klart det går. Jag brukar baka bröd med keso  Det uppför sig lite som vanlig ost, blir lite trådigt och smälter. Samtidigt blir det ganska saftigt inbillar jag mig.
Hey, testa! vad är det värsta som kan hända liksom.
__________________
Mitt i den värmländska skogen.
|
|
|
2007-03-26, 14:49
|
#4
|
Banned
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
|
Citat:
Ursprungligen postat av lectris
Klart det går. Jag brukar baka bröd med keso  Det uppför sig lite som vanlig ost, blir lite trådigt och smälter. Samtidigt blir det ganska saftigt inbillar jag mig.
Hey, testa! vad är det värsta som kan hända liksom.
|
ska fan ta och göra ett försök ikväll!
Det värsta som kan hända är att jag hetsar upp mig och finner sedan att det smakar skit, blir då blöt i ögat
|
|
|
2007-03-26, 14:50
|
#5
|
Banned
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
|
tror du det kan bli bätter med kesella?
|
|
|
2007-03-26, 15:03
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 757
|
Ja.
Kessela:
"Bästa rätterna Kalla såser, röror, fyllningar, patéer, bakverk, desserter. Matbröd, saffransbröd och pajdeg. "
Citat:
Ursprungligen postat av blekfet2
tror du det kan bli bätter med kesella?
|
|
|
|
2007-03-26, 15:37
|
#7
|
Banned
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
|
ok, jag ska testat 2 olika recept på bullar med kesella.
|
|
|
2007-03-26, 16:31
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 104
|
...åsså hoppas jag att det blir en liten redovisning om hur det gick! *whistle*
|
|
|
2007-03-26, 16:38
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2006
Inlägg: 71
|
Gör en sats med keso och en med kesella.
Kesella blir nog bättre, men keso känns mer radikalt på något märkligt sätt! 
Vore inntressant att se och höra hur det gick.
|
|
|
2007-03-26, 16:41
|
#10
|
Starkare
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 933
|
Citat:
Ursprungligen postat av kahn
Kesella blir nog bättre, men keso känns mer radikalt på något märkligt sätt! 
|
+1!
|
|
|
2007-03-26, 17:07
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
blekfet2: Om du nu bakar dom där bullarna vore det schysst om du återkom med "referat" och, ännu hellre, bilder.
Det låter hursomhelst som nåt riktigt gott å annorlunda så, som sagt, lite feedback om dina resultat från bullbaket skulle sitta fint.
|
|
|
2007-03-26, 17:33
|
#13
|
Banned
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
|
jodå jag kan lämna en avhandling på bakningen, håller på med 2 recept just nu. Ett som redan är kännt och sedan ett där jag ska försöka ersätta fettet med kesella.
|
|
|
2007-03-26, 19:46
|
#14
|
Banned
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
|
OK nu så är jag klar med det första receptet:
50 g jäst
2,5 dl minimjölk
100 g kesella 10%
1 dl rårörsocker (jag hade strösocker)
1 dl ljus sirap
0,7 liter vetemjöl
0,5 dl linfrö (dessa skippade jag helt)
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
Fyllning:
150 g kesella 10%
rårörsocker (jag hade strösocker)
kanel eller vaniljsocker (tog vanilj)
uppvispat ägg till pensling
Sätt ugnen på 250 grader.
Smula i jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och blanda i kesella. Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och linfrö, sedan mjöl lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en avlång kaka. Bre på kesellan och pudra över rårörsocker och kanel eller vaniljsocker. Rulla ihop kakan och dela den i ca 20 st delar. Lägg dem i bullformar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rårörsocker (hade pärlsocker).
Grädda i mitten av ugnen 5-6 minuter
*************************
Nu så är det här ingen "hälsomat" dock så innehåller detta recept ungefär hälften av vad ett vanligt bullrecept innehåller.
Bullarna får 8/10 i betyg, mycket mycket bättre än vad jag trodde det skulle bli, kesellasmaken är nästintill (95%,typ) helt obefitnligt.
Ett måste för den bullsugne!
|
|
|
2007-03-26, 20:00
|
#15
|
Banned
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
|
Recept 2.
Detta recept är det jag normalt bakar bullar med. Nu skriver jag orginal-receptet och bakom, inom parentes, det nya jag testat använda.
********
ca 40st
ugn 250c
innehåll
12-14dl vetemjöl (man ser på degen när det är nog)
150g smör (jag hade 150g kesella 10%)
5dl mjölk (använde havremjölk)
1dl strösocker
0,5 msk salt
fyllning
100g smör (jag använde cirka 30-40g, resten kesella 10%, jag penslade ut i linjer med varannan kesella-smör, om jag var er så skulle jag skippa smör helt och enbart bre ut med kesella, kommer funka klockrent)
1dl strösocker (jag änvände minimalt med socker i fyllningen, max 1/4 dl)
pensling
1ägg
pärlsocker (snålade rejält här också)
Gör så här: (nu skriver jag som i orginalreceptet, hastigt)
smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37c, smula ned jäst i en stor skål, häll över degvätskan och rör till jästen har löst sig, tillsätt socker, salt, mjöl.
Arbeta degen smidig, låt den jäsa under bakduk 40min, rör under tiden ihop fyllningen, knåda degen lätt på ett mjölat bakbord, dela degen u 2 delar och kavla ut dem till långa kakor, bred på fyllningen, rulla ihop och skär i bitar.
lätt bitarna i papperformar eller på smord plåt, låt jäsa i 40min under bakduk. pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker, grädda i mitten av ugn.
betyg 9/10, klockrent!
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:59.
|
    
|