Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2007-03-26, 14:22   #1
blekfet2
Banned
 
blekfet2s avatar
 
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
Baka bullar med keso

Fungerer keso att baka med om det ska jäsa samt gräddas i ugn, typ bullar?

Skulle va kul att testa baka bullar och ersätta allt/hälften av smöret med keso, men orkar inte om det blir skit av keson när det hamnar i ugnen..
blekfet2 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 14:34   #2
blekfet2
Banned
 
blekfet2s avatar
 
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
kanske blir bätter med Kesella?
blekfet2 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 14:46   #3
lectris
Registered User
 
lectriss avatar
 
Reg.datum: Jun 2006
Ort: Karlstad
Inlägg: 2 495
Citat:
Ursprungligen postat av blekfet2 Visa inlägg
Fungerer keso att baka med om det ska jäsa samt gräddas i ugn, typ bullar?
Klart det går. Jag brukar baka bröd med keso Det uppför sig lite som vanlig ost, blir lite trådigt och smälter. Samtidigt blir det ganska saftigt inbillar jag mig.

Hey, testa! vad är det värsta som kan hända liksom.
__________________
Mitt i den värmländska skogen.
lectris är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 14:49   #4
blekfet2
Banned
 
blekfet2s avatar
 
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
Citat:
Ursprungligen postat av lectris Visa inlägg
Klart det går. Jag brukar baka bröd med keso Det uppför sig lite som vanlig ost, blir lite trådigt och smälter. Samtidigt blir det ganska saftigt inbillar jag mig.

Hey, testa! vad är det värsta som kan hända liksom.
ska fan ta och göra ett försök ikväll!

Det värsta som kan hända är att jag hetsar upp mig och finner sedan att det smakar skit, blir då blöt i ögat
blekfet2 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 14:50   #5
blekfet2
Banned
 
blekfet2s avatar
 
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
tror du det kan bli bätter med kesella?
blekfet2 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 15:03   #6
Bonnie
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 757
Ja.

Kessela:
"Bästa rätterna Kalla såser, röror, fyllningar, patéer, bakverk, desserter. Matbröd, saffransbröd och pajdeg. "

Citat:
Ursprungligen postat av blekfet2 Visa inlägg
tror du det kan bli bätter med kesella?
Bonnie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 15:37   #7
blekfet2
Banned
 
blekfet2s avatar
 
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
ok, jag ska testat 2 olika recept på bullar med kesella.
blekfet2 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 16:31   #8
HellaTS
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 104
...åsså hoppas jag att det blir en liten redovisning om hur det gick! *whistle*
HellaTS är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 16:38   #9
kahn
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2006
Inlägg: 71
Gör en sats med keso och en med kesella.

Kesella blir nog bättre, men keso känns mer radikalt på något märkligt sätt!
Vore inntressant att se och höra hur det gick.
kahn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 16:41   #10
LadyInsane
Starkare
 
LadyInsanes avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 933
Citat:
Ursprungligen postat av kahn Visa inlägg

Kesella blir nog bättre, men keso känns mer radikalt på något märkligt sätt!
+1!
LadyInsane är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 16:41   #11
NisseEriksson
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 1 508
Första sökresultatet på kesobröd på google:
http://www.bulldozer.nu/uttryck/recept21.html

Femte resultatet verkar vara något som du eftersträvar:
http://www2.unt.se/avd/1,,MC=12-AV_ID=2285,00.html
NisseEriksson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 17:07   #12
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
blekfet2: Om du nu bakar dom där bullarna vore det schysst om du återkom med "referat" och, ännu hellre, bilder.

Det låter hursomhelst som nåt riktigt gott å annorlunda så, som sagt, lite feedback om dina resultat från bullbaket skulle sitta fint.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 17:33   #13
blekfet2
Banned
 
blekfet2s avatar
 
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
jodå jag kan lämna en avhandling på bakningen, håller på med 2 recept just nu. Ett som redan är kännt och sedan ett där jag ska försöka ersätta fettet med kesella.
blekfet2 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 19:46   #14
blekfet2
Banned
 
blekfet2s avatar
 
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
OK nu så är jag klar med det första receptet:



50 g jäst
2,5 dl minimjölk
100 g kesella 10%
1 dl rårörsocker (jag hade strösocker)
1 dl ljus sirap
0,7 liter vetemjöl
0,5 dl linfrö (dessa skippade jag helt)
1 tsk kardemumma
1 tsk salt

Fyllning:
150 g kesella 10%
rårörsocker (jag hade strösocker)
kanel eller vaniljsocker (tog vanilj)
uppvispat ägg till pensling

Sätt ugnen på 250 grader.
Smula i jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och blanda i kesella. Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och linfrö, sedan mjöl lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till en avlång kaka. Bre på kesellan och pudra över rårörsocker och kanel eller vaniljsocker. Rulla ihop kakan och dela den i ca 20 st delar. Lägg dem i bullformar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rårörsocker (hade pärlsocker).
Grädda i mitten av ugnen 5-6 minuter

*************************
Nu så är det här ingen "hälsomat" dock så innehåller detta recept ungefär hälften av vad ett vanligt bullrecept innehåller.
Bullarna får 8/10 i betyg, mycket mycket bättre än vad jag trodde det skulle bli, kesellasmaken är nästintill (95%,typ) helt obefitnligt.

Ett måste för den bullsugne!
blekfet2 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-26, 20:00   #15
blekfet2
Banned
 
blekfet2s avatar
 
Reg.datum: Jul 2004
Ort: Boden
Inlägg: 3 843
Recept 2.

Detta recept är det jag normalt bakar bullar med. Nu skriver jag orginal-receptet och bakom, inom parentes, det nya jag testat använda.

********
ca 40st
ugn 250c
innehåll
12-14dl vetemjöl (man ser på degen när det är nog)
150g smör (jag hade 150g kesella 10%)
5dl mjölk (använde havremjölk)
1dl strösocker
0,5 msk salt

fyllning
100g smör (jag använde cirka 30-40g, resten kesella 10%, jag penslade ut i linjer med varannan kesella-smör, om jag var er så skulle jag skippa smör helt och enbart bre ut med kesella, kommer funka klockrent)
1dl strösocker (jag änvände minimalt med socker i fyllningen, max 1/4 dl)
pensling
1ägg
pärlsocker (snålade rejält här också)

Gör så här: (nu skriver jag som i orginalreceptet, hastigt)
smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37c, smula ned jäst i en stor skål, häll över degvätskan och rör till jästen har löst sig, tillsätt socker, salt, mjöl.

Arbeta degen smidig, låt den jäsa under bakduk 40min, rör under tiden ihop fyllningen, knåda degen lätt på ett mjölat bakbord, dela degen u 2 delar och kavla ut dem till långa kakor, bred på fyllningen, rulla ihop och skär i bitar.

lätt bitarna i papperformar eller på smord plåt, låt jäsa i 40min under bakduk. pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker, grädda i mitten av ugn.

betyg 9/10, klockrent!
blekfet2 är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)