Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2010-01-08, 12:04   #1
KaptenKnäsvag
tunnast här sen 2007
 
KaptenKnäsvags avatar
 
Reg.datum: Apr 2007
Ort: Norrköping
Inlägg: 1 653
Rå nötkött

Överväger att testa en period att äta rå nötkött. Inte färs då, utan bitar. Kan man bli sjuk av random köttbitar från kyldisken i affären - eller bör man hitta en charkbutik med dyrare, mer kvalitativt, kött?
__________________
Kapten Knäsvag!'
En journal?
KaptenKnäsvag är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 12:11   #2
Symphony Flex
Registered User
 
Symphony Flexs avatar
 
Reg.datum: Jan 2008
Inlägg: 282
coolt
så jävla häftigt och hardcore.
hade själv en period då jag kunde vakna mitt på natten och hungra efter kött. (oftast vid fullmåne) då brukade jag ta lövbitar eller ryggbiff och bara steka fram en stekyta. (hög värme som fan å bara några sekunder på varje sida)
har du någon särskild ritual kring vilkin du tänker inmundiga köttet?
Symphony Flex är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 12:18   #3
Icefire
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 1 025
Har du läst sista sidorna i den här tråden?
http://www.kolozzeum.com/forum/showt...light=r%E5biff
__________________
RandomC är snygg.
Icefire är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 13:10   #4
KaptenKnäsvag
tunnast här sen 2007
 
KaptenKnäsvags avatar
 
Reg.datum: Apr 2007
Ort: Norrköping
Inlägg: 1 653
Citat:
Ursprungligen postat av Symphony Flex Visa inlägg
coolt
så jävla häftigt och hardcore.
hade själv en period då jag kunde vakna mitt på natten och hungra efter kött. (oftast vid fullmåne) då brukade jag ta lövbitar eller ryggbiff och bara steka fram en stekyta. (hög värme som fan å bara några sekunder på varje sida)
har du någon särskild ritual kring vilkin du tänker inmundiga köttet?
Vart inspirerad av detta radioprogram

http://www.superhumanradio.com/mp3/player.htm
Tryck på avsnitt #420

Och angående min grad av häftighet går den inte att överträffa, ens med rått kött.
__________________
Kapten Knäsvag!'
En journal?
KaptenKnäsvag är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 14:41   #5
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Köttet är helt sterilt inuti och den enda risken är om ytan kontaminerats alltså. Antingen bryner du bara på ytan så eventuella bakterier avdödas (det tar någon minut i anspråk liksom) eller så tar du den lilla risken. Om du äter köttet direkt efter att du tagit det ur en oöppnad förpackning är såklart risken dessutom mindre än om du låter köttbitarna ligga "fria".

Dessutom kan du som sagt läsa länken från Icefire. Frågan är ställd och besvarad förut.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 18:43   #6
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av KaptenKnäsvag Visa inlägg
Överväger att testa en period att äta rå nötkött. Inte färs då, utan bitar. Kan man bli sjuk av random köttbitar från kyldisken i affären - eller bör man hitta en charkbutik med dyrare, mer kvalitativt, kött?
Skulle den råa köttbiten vara kontaminerad i någon signifikant utsträckning så skulle den också stinka och smaka förfärligt. Jag har ätit rått kött i 5 års tid och har aldrig blivit matförgiftad och då har jag inte ens varit överdrivet noga med bitarnas kvalité. Men som med allt annat här i livet så är det bara det man själv erfar som har något värde. Med andra ord: DO IT!
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 18:46   #7
agazza
Registered User
 
agazzas avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Reser runt
Inlägg: 3 950
Citat:
Ursprungligen postat av Klein Visa inlägg
Skulle den råa köttbiten vara kontaminerad i någon signifikant utsträckning så skulle den också stinka och smaka förfärligt. Jag har ätit rått kött i 5 års tid och har aldrig blivit matförgiftad och då har jag inte ens varit överdrivet noga med bitarnas kvalité. Men som med allt annat här i livet så är det bara det man själv erfar som har något värde. Med andra ord: DO IT!
Tänkte just skriva att det finns nåt tok på kolo som alltid äter så men minns inte vad han hete, men här är du ju Hur går det med fårhjärnan?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av mini Visa inlägg
Jag ber om ursäkt å hela kvinnosläktets vägnar. Vi skäms. Vi är dåliga flickor.
20:35 2009-11-08
öh, jag har börjat träna igen.
agazza är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 18:49   #8
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av agazza Visa inlägg
Tänkte just skriva att det finns nåt tok på kolo som alltid äter så men minns inte vad han hete, men här är du ju Hur går det med fårhjärnan?
Går bra. Åt en igår faktiskt så nu har jag fått min månadsdos av dha
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 19:46   #9
KaptenKnäsvag
tunnast här sen 2007
 
KaptenKnäsvags avatar
 
Reg.datum: Apr 2007
Ort: Norrköping
Inlägg: 1 653
Tack för bra inlägg Vedder och Klein, jag ska nog gå ned och köpa någon köttbit imorgon. Klein: Du som är erfaren, vilken slags köttbit rekomenderar du som är god och inte förhållandevis svindyr?

En till fråga. Fryst, odlad lax (dvs random lax från affär), är den okej att käka? Eller bör man oroa sig för det? Jag googlade lite och såg att det fanns flera åsikter om detta, de flesta sa att fryst, odlad lax är i princip riskfritt - medan någon annan sa att man egentligen bör hålla sig till färsk odlad lax från charkdisken för att vara på säkra sidan.
__________________
Kapten Knäsvag!'
En journal?
KaptenKnäsvag är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 19:54   #10
agazza
Registered User
 
agazzas avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Reser runt
Inlägg: 3 950
Citat:
Ursprungligen postat av Klein Visa inlägg
Går bra. Åt en igår faktiskt så nu har jag fått min månadsdos av dha
Är det bra med dom mängderna på en gång? Är det inte bättre att sprida ut det lite?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av mini Visa inlägg
Jag ber om ursäkt å hela kvinnosläktets vägnar. Vi skäms. Vi är dåliga flickor.
20:35 2009-11-08
öh, jag har börjat träna igen.
agazza är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 20:05   #11
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av agazza Visa inlägg
Är det bra med dom mängderna på en gång? Är det inte bättre att sprida ut det lite?
Månadsdos är väl att ta i, men eventuellt överskott kan ju lagras i kroppen rakt av, till skillnad från vattenlösliga mikronutrienter och mineraler så någon belastning på systemet är det inte frågan om. Hjärna är en extrem färskvara kan tilläggas och i den mån den ingått i mina förfäders diet så lär det ha varit i formatet "allt på en gång".
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 20:20   #12
agazza
Registered User
 
agazzas avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Reser runt
Inlägg: 3 950
Citat:
Ursprungligen postat av Klein Visa inlägg
Månadsdos är väl att ta i, men eventuellt överskott kan ju lagras i kroppen rakt av, till skillnad från vattenlösliga mikronutrienter och mineraler så någon belastning på systemet är det inte frågan om. Hjärna är en extrem färskvara kan tilläggas och i den mån den ingått i mina förfäders diet så lär det ha varit i formatet "allt på en gång".
Medan vi ändå är inne på det här, för jag tycker det är jävligt intressant. Vad kryddar du allt med?


Vad är din bästa råa rätt?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av mini Visa inlägg
Jag ber om ursäkt å hela kvinnosläktets vägnar. Vi skäms. Vi är dåliga flickor.
20:35 2009-11-08
öh, jag har börjat träna igen.
agazza är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 20:26   #13
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av KaptenKnäsvag Visa inlägg
Tack för bra inlägg Vedder och Klein, jag ska nog gå ned och köpa någon köttbit imorgon. Klein: Du som är erfaren, vilken slags köttbit rekomenderar du som är god och inte förhållandevis svindyr?

En till fråga. Fryst, odlad lax (dvs random lax från affär), är den okej att käka? Eller bör man oroa sig för det? Jag googlade lite och såg att det fanns flera åsikter om detta, de flesta sa att fryst, odlad lax är i princip riskfritt - medan någon annan sa att man egentligen bör hålla sig till färsk odlad lax från charkdisken för att vara på säkra sidan.
Allt nötkött är gott när det är färskt. Så kolla datummärkningen. Det ska helst vara samma dag som förpackningsdagen. Vakuumförpackat håller sig bättre och där är datumet inte lika noga. De styckdelar som smakar bäst i rått skick, otrimmade så klart, är "Rullen" (rumpstek?)", "fransyskan" och "rostbiffen" enligt bilden på följande sida:

http://www.menyse.com/action/subProd...GroupId3=12740

De har syrligast smak och "rullen" står väl lite i en klass för sig själv där. Entrecôte och ryggbiff är alldeles för dassiga och ospänstiga bitar för att göra sig i rått skick och dessutom är de alldeles för dyra. Oxfile är inte prisvärt och i mitt tycke inte nog syrligt heller. I övrigt är det märgben och lever som är intressant. Bara kalvlever och lammlever som är smakliga i rått skick dock. Lever från ungnöt och vuxna nötkreatur smakar inte särskilt trevligt.

Jag avråder starkt från odlad lax eller odlad fisk överhuvudtaget. Det har en fadd smak och illamående infinner sig efter måltid. De få gånger jag äter fisk nuförtiden så är det vild nyfångad lax som gäller. Rent generellt är ju sea food olämpligt att äta mycket av då näringskedjan där är längre än den på land och därför medför mycket större ackumulering av miljögifter.

Jag rekommenderar däremot ekologiskt griskött från en gård med vettiga rutiner, såväl bogfläsk, sidfläsk som fläskkotletter. Vanligt svenskt griskött däremot är tyvärr oätligt i rått skick.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 20:31   #14
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Citat:
Ursprungligen postat av agazza Visa inlägg
Medan vi ändå är inne på det här, för jag tycker det är jävligt intressant. Vad kryddar du allt med?


Vad är din bästa råa rätt?
Jag håller inte riktigt på med rätter och kryddning om det inte är en social tillställning förstås. Jag äter köttet som det är, med händerna och tänderna, utan bestick. Det är enklast så. Det är klart, har man en riktigt bra köttkniv så kan man ju skära upp det i munsbitar så man slipper skita ned händerna men då måste man ju diska sen istället och att slippa diska är ju det bästa av allt med att äta rått kött.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-08, 21:56   #15
Johan_P
Lite starkare, lite tjockare... inte bättre
 
Johan_Ps avatar
 
Reg.datum: Mar 2005
Ort: Helsingborg
Inlägg: 3 535
Citat:
Ursprungligen postat av Klein Visa inlägg
Jag äter köttet som det är, med händerna och tänderna, utan bestick.
Du har inte märkt konstiga blickar från dina vänner?
__________________
Instagram » johanperssonlyfter
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Ångest över proteinpulver, då har det gått långt.
Johan_P är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 00:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)