2006-02-06, 21:11
|
#1
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Becel och becel pro-activ
Vad innehåller dessa produkter för sorts fettkällor eftersom omega-3-halten är så pass hög?
Becel
Vatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, gelatin, salt (1,2%), emulgeringsmedel, (sojalecitin och E471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat),
surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer.
Jag gissar på rapsolja plus något fett som är rikt på omega-3, exakt vad är det för fett?
Becel pro-activ
Vatten, vegetabiliskt fett, växtsterolestrar (12,5%), kärnmjölk, maltodextrin, salt (0,8%), förtjockningsmedel (E401), emulgeringsmedel (E471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer.
Samma omega-3-rika fett här?
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2006-02-06, 21:27
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2005
Inlägg: 3 024
|
Rapsolja innehåller väl 10% omega-3 och 22% omega-6 har jag för mig, det borde väl räcka för att förklara innehållet i Becel? Det enda alternativet som kvarstår är ju linfröolja, alla andra vegetabiliska oljor skulle ju försämra förhållandet mellan omega-3 och -6.
|
|
|
2006-02-06, 21:32
|
#3
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Citat:
Ursprungligen postat av pragmatist
Rapsolja innehåller väl 10% omega-3 och 22% omega-6 har jag för mig, det borde väl räcka för att förklara innehållet i Becel? Det enda alternativet som kvarstår är ju linfröolja, alla andra vegetabiliska oljor skulle ju försämra förhållandet mellan omega-3 och -6.
|
35% omega-3 har förekommit som siffra i andra trådar här idag vilket fick mig att fundera på innehållet.
Jag har läst någonstans och någon gång om en annan vegetabiliskt omega-3-källa men jag kan inte komma på var och vad det var för något.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2006-02-06, 22:10
|
#4
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
pragmatist: Jag läste totalt fel i den andra tråden, inte fan var det 35% omega-3 utan det var den totala fetthalten.
Rapsolja (eller liknande) verkar stämma ganska bra med andra ord.
Då gäller det att försöka lista ut varför just becel skulle vara så himla bra jämfört med andra margarin som också använder rapsolja som bas.
Samt vilken annan vegetabilisk källa till omega-3 som jag har läst om.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2006-02-06, 22:15
|
#6
|
Tar mig fram...
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Östkust
Inlägg: 2 366
|
Becel pro-activ ska väl vara bra pga de väststeroler som finns i margarinet sänker kolesterolet. Dock är dessa bara kolesterolsänkande för personer med högt kolesterol.
__________________
"People say that if you play Microsoft CD's backwards,
you hear satanic things,
but that's nothing, because if you play them forwards,
they install Windows."
– Anonymous
|
|
|
2006-02-06, 22:22
|
#7
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Citat:
Ursprungligen postat av Max
|
Det är den.
Nu har jag något att läsa i morgon.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2006-02-06, 22:36
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: May 2005
Ort: Södermalm
Inlägg: 560
|
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi
Vatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, gelatin, salt (1,2%), emulgeringsmedel, (sojalecitin och E471 av vegetabiliskt fett), konserveringsmedel (kaliumsorbat),
surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer.
|
Är E471 det härdade fettet eller var är det härdade fettet som folk hävdar ingår i margarin??
Vad är det för skillnad på vegetabiliskt fett och vegetabilisk olja?
Ursäkta Herr Bumbi om jag kapar din tråd lite..
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Det var sammanfattningen jag postade. Att jag skulle agera översättare är inte aktuellt.
|
|
|
|
2006-02-07, 07:30
|
#9
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Citat:
Ursprungligen postat av Ekonom
Är E471 det härdade fettet eller var är det härdade fettet som folk hävdar ingår i margarin??
|
E471 = Mono- och diglyserider av fettsyror.
Vad det sen betyder vet jag inte.
Citat:
Vad är det för skillnad på vegetabiliskt fett och vegetabilisk olja?
|
Det var lite det som fick mig att starta tråden.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2006-02-07, 08:22
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 688
|
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi
E471 = Mono- och diglyserider av fettsyror.
Vad det sen betyder vet jag inte.
Det var lite det som fick mig att starta tråden.
|
I "vanliga fall" så sitter det tre fettsyror på en glycerolmolekyl, de bildar då en triglycerid. På en mono- eller diglycerid har man alltså tagit bort en eller två fettsyror från triglyceriden, vilket innebär att det också bildas en eller två fria fettsyror, men om de finns med i produkten et jag inte.
Skillanden på fett och olja? Olja är fett, men om man tänker olja så tänkerman på något rinnande, och det är inte säkert att vegetabilisktfett behöver vara rinnande, tex kokosfett. Det finns säkert en definition när viskositeten blir så hög i en olja att det sedan kallas för "fett", men jag vet inte var gränsen går. Det har ju väldigt mycket att göra med vid vilket temperatur man pratar om.
|
|
|
2006-02-07, 08:43
|
#11
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Då är jag med.
Är det några särskilda egenskaper som man är ute efter när man gör den förvandlingen från triglyserider dvs vad fyller det för funktion?
Nu gäller det bara att få reda på varför becel anses så bra då innehållet är det samma som i de flesta andra margarin jag har kollat på.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2006-02-07, 08:54
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: May 2004
Ort: Åbo, Finland
Inlägg: 1 923
|
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi
35% omega-3 har förekommit som siffra i andra trådar här idag vilket fick mig att fundera på innehållet.
|
Hoppas du inte fått den här infon från det jag skrev i margarin/jordnötssmörspollen... Om du gjort det, får du nog läsa om det  Jag skrev "Becel 35% med Omega-fettsyror i", dvs. ett margarin med 35 % fett som dessutom innehåller Omega-fettsyror - inte 35 % Omega.
|
|
|
2006-02-07, 08:56
|
#13
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Citat:
Ursprungligen postat av Snorkfröken
Hoppas du inte fått den här infon från det jag skrev i margarin/jordnötssmörspollen... Om du gjort det, får du nog läsa om det  Jag skrev "Becel 35% med Omega-fettsyror i", dvs. ett margarin med 35 % fett som dessutom innehåller Omega-fettsyror - inte 35 % Omega.
|
Jo och sen såg jag att jag hade läst fel
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2006-02-07, 09:36
|
#14
|
The Fat-Master
Reg.datum: Apr 2003
Inlägg: 1 207
|
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi
Är det några särskilda egenskaper som man är ute efter när man gör den förvandlingen från triglyserider dvs vad fyller det för funktion?
|
Jag har för mig att det mono- och diglyceriderna fungerar som emulgeringsmedel.
Margariner är ju en blandning mellan vatten och fett.
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi
Nu gäller det bara att få reda på varför becel anses så bra då innehållet är det samma som i de flesta andra margarin jag har kollat på.
|
Jag tror att det är främst Becel Pro Active som anses "bättre" med avseende på dess kolesterolsänkande effekt. För det övriga produkterna inom Becel-varumärket tror jag att det främst handlar om associationer till just Pro Active kombinerat med bättre marknadsföring.
__________________
If Nobody is Perfect, I must be Nobody
|
|
|
2006-02-07, 10:22
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2001
Inlägg: 1 121
|
7 gram mättat fett / 100 gram måste väl stå sig bra i jämförelse?
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:24.
|
    
|