Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2015-02-05, 19:52   #1
Konradsson
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2013
Inlägg: 368
Farligt att laga mat i micron?

Alla har väl hört mer eller mindre vaga påståenden om att mat som tillagas i mikrovågsugnar kan vara cancerframkallande. Jag har aldrig trott på detta. Häromdagen hittade jag denna artikel: www.ehdin.com/?id=400. Jag blev förvånad eftersom skribenten pekar på mycket specifika och vetenskapliga anledningar varför micromat är dåligt. Det finns t.o.m. en referens! Min fråga är om det finns någon sanning bakom dessa påståenden?
Konradsson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-05, 20:18   #2
tlk
nattzor
 
Reg.datum: Feb 2013
Inlägg: 2 050
Mikrovågsugnar har aldrig varit förbjudna i Sovjetunionen... redan där börjar bullshitten.

Värme är vibrationer. Om du värmer mat genom på en platta på spisen eller i micro blir samma slutresultat. Basic fysik.
tlk är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-05, 20:19   #3
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
"Referens" betyder inget om det är en länk till någon random "holistic" text.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-05, 20:30   #4
Konradsson
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2013
Inlägg: 368
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
"Referens" betyder inget om det är en länk till någon random "holistic" text.
Självklart inte, jag försökte göra mig rolig över det faktum att dessa typer av sensationalistiska hälsodebattörer sällan använder källreferenser.

Men hursomhelst, dessa påstånden om alkaloider, enzymer och aminosyror - är alltihop bara påhittat?
Konradsson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-05, 20:35   #5
tlk
nattzor
 
Reg.datum: Feb 2013
Inlägg: 2 050
Citat:
Ursprungligen postat av Konradsson Visa inlägg
Självklart inte, jag försökte göra mig rolig över det faktum att dessa typer av sensationalistiska hälsodebattörer sällan använder källreferenser.

Men hursomhelst, dessa påstånden om alkaloider, enzymer och aminosyror - är alltihop bara påhittat?
Men alltså... "Uppvärmningen i mikrovågsugnen sker genom att mikrovågorna tränger in upp till ett par centimeter och sätter vattenmolekylerna i rörelse. Då uppstår friktionsvärme som leds vidare in i maten." ... det är precis så all typ av uppvärmning går upp.


och påstående? Visst en del proteiner denatureras av uppvärmning. Det är oberoende av om du värmer i micro eller över öppen eld. Du får *inga* effekter som du inte får på annat sätt att värma upp.



"• Matsmältningen har svårare att bryta ner mikrovågsvärmd mat.
• Näringsämnena förändras så att det leder till tillfälliga försämringar av blodet" är totalt bullshit.
tlk är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-05, 20:41   #6
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Denaturerat protein tas upp bättre.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-09, 20:28   #7
maqan
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 1 179
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Denaturerat protein tas upp bättre.
Har du någon studie på det? Vissa hävdar ju motsatsen.
maqan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-09, 20:30   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Studie? Det är vanlig näringsfysiolgi/biokemi. Valfri lärobok.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-11, 14:28   #9
Ado2000
You dont make friends with sallad
 
Ado2000s avatar
 
Reg.datum: Dec 2011
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 199
Citat:
Ursprungligen postat av tlk Visa inlägg
Men alltså... "Uppvärmningen i mikrovågsugnen sker genom att mikrovågorna tränger in upp till ett par centimeter och sätter vattenmolekylerna i rörelse. Då uppstår friktionsvärme som leds vidare in i maten." ... det är precis så all typ av uppvärmning går upp.


och påstående? Visst en del proteiner denatureras av uppvärmning. Det är oberoende av om du värmer i micro eller över öppen eld. Du får *inga* effekter som du inte får på annat sätt att värma upp.



"• Matsmältningen har svårare att bryta ner mikrovågsvärmd mat.
• Näringsämnena förändras så att det leder till tillfälliga försämringar av blodet" är totalt bullshit
.
Va både dessa påstående bullshit eller bara den nedre ?
__________________
Min träningsjournal: http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=175869

Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Jag hade en vilodag 2005.
Citat:
Ursprungligen postat av shut teh face Visa inlägg
Gillar midgets (and goats)
Ado2000 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-11, 14:45   #10
Toby Asp
Registered User
 
Toby Asps avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: Uppsala
Inlägg: 501
Båda.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Mourten Visa inlägg
Blir så less på medelålders loosers som måste gråta.
Citat:
Ursprungligen postat av sunkan Visa inlägg
Om kompisen är genforskare med specialisering på indier eller om han bara gick i klass 7B på bläckebrunnskolan spelar alltså ingen roll?
Toby Asp är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-11, 20:32   #11
maqan
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 1 179
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Studie? Det är vanlig näringsfysiolgi/biokemi. Valfri lärobok.
Hmm... Jag kan inte minnas att jag har läst det någonstans och jag har en ganska gedigen utbildning inom medicin, molekylärbiologi och biokemi, samt ett allmänt intresse för näringslära . Men jag kan ju givetvis ha missat det.
maqan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-11, 20:40   #12
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 860
Biokemister brukar inte syssla med värmedenaturering.

Men visst är det biokemin med. Många värdefulla proteiner kör med igelkottförsvar för att skydda sig mot olika proteaser. Genom att värmedenaturera så blottas det känsliga inre av proteinet som lätt kan delas upp av proteaserna. Precis som att rulla över igelkotten på rygg...ungefär.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-12, 04:46   #13
Klein
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
Dock så löser sig rått kött snabbare än tillagat kött i vattenhaltig syraslösning såsom i magsäcken. Anledningen är att hydrofobiska aminosyror befinner sig vid proteinkärnan hos icke-denaturerat protein men mera vid ytan hos denaturerat protein.
Klein är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-15, 20:25   #14
maqan
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 1 179
Citat:
Ursprungligen postat av Klein Visa inlägg
Dock så löser sig rått kött snabbare än tillagat kött i vattenhaltig syraslösning såsom i magsäcken. Anledningen är att hydrofobiska aminosyror befinner sig vid proteinkärnan hos icke-denaturerat protein men mera vid ytan hos denaturerat protein.
Det har jag också hört.
maqan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-16, 17:38   #15
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 860
Så har vi rimmat eller emulgerat kött ( läs falukorv ) där man ökat lösligheten genom att tillsätta salt. Måste blir hypersnabbt protein. Synd att fettet sänker magsäckstömningen.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)