2013-03-10, 21:23
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: May 2011
Ort: Uppsala
Inlägg: 529
|
Kyckling i ugn, olivolja
Hej!
När jag tillagar kyckling i ugn så brukar jag hälla i en halv deciliter olja för att den inte ska bränna fast i själva ugnsformen.
Hur mycket av denna olja tror ni kycklingen drar till sig? När kycklingen är färdig så ligger den ju i ett bad av olja blandat med vatten (lagar fryst), dvs det är mycket som jag häller bort.
Vad tror ni? En halv dl går ju på ca 450kcal, hur mycket skulle ni räkna med i er energikalkyl?
Mvh
|
|
|
2013-03-10, 21:27
|
#2
|
1/300
Reg.datum: Jan 2013
Inlägg: 304
|
Använd bakplåtspapper
|
|
|
2013-03-10, 23:03
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2011
Inlägg: 425
|
Citat:
Ursprungligen postat av frekar3
Använd bakplåtspapper 
|
Exakt min tanke!
|
|
|
2013-03-10, 23:38
|
#4
|
Lurker!
Reg.datum: Aug 2005
Ort: Västerås
Inlägg: 109
|
Svep in dem i folie med lite krydda så blir dom rätt saftiga och goda!
|
|
|
2013-03-11, 10:37
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2012
Inlägg: 27
|
Alt. skaffa en ny form! Kör på ca 1-2 msk på 900g kyckling, inget som fastnar där 
Bakplåtspapper funkar lika bra
|
|
|
2013-03-11, 17:35
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2013
Inlägg: 127
|
Hur är det när man steker kycklingen då? hur mycket olja tror ni det dras åt då?
|
|
|
2013-03-11, 18:36
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2009
Ort: Norrtälje
Inlägg: 118
|
Magert kött suger inte åt sig fett fick jag lära mig på gymnasiet.
Med det menar jag kött med tät textur som exempelvis filé, biff, innanlår o.s.v.
Fettet som du får i dig efter att ha stekt kycklingen (förutsätter här att du tillagar filé, är det hel kyckling gäller annat) är det som har fastnat utanpå kycklingfilén.
Lagar du färsrätter så tränger fett in i hålrummen i färsen.
Lagar du hel kyckling så drar skinnet åt sig, det tränger in i hålrum och skarvar. Ex en lycklingklubba har mkt yta som fettet fastnar på i förhållande till köttmängd.
I princip kan du fritera din kyckling och detta blir ej onyttigare än att steka den i mycket olja.
Värt att veta är oxå att pommes frites innehåller mindre fett än om du steker identiska bitar. Detta har och göra med att fettets höga temperatur täpper igen porerna i potatisen och gör att den slutar suga åt sig fett. I stekpannan däremot så täpps såklart den sidan som ligger emot pannan till, men fettet som bubblar upp på sidorna och ovanpå håller en lägre temperatur och absorberas därmed istället för att täppa till.
|
|
|
2013-03-11, 18:48
|
#8
|
Surgubbe
Reg.datum: Feb 2010
Inlägg: 5 511
|
Köttet suger inte upp fettet, men det känns ju väldigt onödigt att lägga kycklingen i ett oljebad för att den inte ska fastna. Köp en ugnsform i nonstick-material. Kostar inte många hundralappar. Det ska räcka med att smörja in kycklingen i lite fett.
|
|
|
2014-06-05, 19:33
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2006
Inlägg: 1 677
|
Vart tar allt fett vägen då om inte fettet "sugs upp" ? Jag tillagar 900g kycklingfilé i en stekpanna med flytande margarin och har allt-som-allt i kanske 50g (stor stekpanna) , finns inget att hälla bort efteråt så vart tar det vägen?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Ola Wallengren
Nja, en mycket liten del i så fall. Detta handlar om ganska kraftig "bulk" utan träning och i två av grupperna genom att dricka nästa 2,5 L läsk per dag.
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Living the dream.
|
|
|
|
2014-06-06, 05:09
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2006
Inlägg: 1 677
|
Bumpish
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Ola Wallengren
Nja, en mycket liten del i så fall. Detta handlar om ganska kraftig "bulk" utan träning och i två av grupperna genom att dricka nästa 2,5 L läsk per dag.
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Living the dream.
|
|
|
|
2014-06-06, 07:54
|
#11
|
Opti
Reg.datum: Feb 2011
Inlägg: 960
|
Annars borde man kunna koka kyckling i vatten och buljong.
__________________
Originally Posted by Gober
Du går inte på VLCD antar jag? Just nu skulle en bajskorv vara gott, med lite parmesan på.
|
|
|
2014-06-06, 07:56
|
#12
|
Skånsk
Reg.datum: Jan 2004
Ort: Skåne, Höör
Inlägg: 976
|
Dunstar bort alternativt dras in i stekpannan(gjutjärn?)?
|
|
|
2014-06-06, 12:46
|
#13
|
Imorgon, då jävlar
Reg.datum: Sep 2012
Inlägg: 537
|
Citat:
Ursprungligen postat av Löpsko
Annars borde man kunna koka kyckling i vatten och buljong.
|
Visst kan man det. Lägg med lite rotfrukter i lagom stora bitar och lite torkade örtkryddor och lite grönsaker mot slutet så har du en hel rätt.
|
|
|
2014-06-06, 14:56
|
#14
|
Proteinbarskonnässör
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 15 775
|
Citat:
Ursprungligen postat av Gpajpen
Vart tar allt fett vägen då om inte fettet "sugs upp" ? Jag tillagar 900g kycklingfilé i en stekpanna med flytande margarin och har allt-som-allt i kanske 50g (stor stekpanna) , finns inget att hälla bort efteråt så vart tar det vägen?
|
Det är klart det sugs upp. Fett dunstar inte.
|
|
|
2014-06-06, 15:31
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: May 2014
Ort: Hemma
Inlägg: 105
|
Men filtret i köksfläkten blir väldigt fett efter ett tag. Var kommer det ifrån? Tror nog en hel del fett följer med i stekoset.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 16:54.
|
    
|