Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2007-04-14, 13:26   #1
Biggie
Banned
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 16
Tugga ordentligt = stor betydelse

Jag läste en artikel häromdan där det stod att man ska tugga maten ordentligt när det gället träning.
T.ex att den protein man äter smälter fortare till musklerna när man tuggar ordentligt och att man får in mer näring.
Tuggar man inte ordentligt kan man lättare få underhudsfett. Stora bitar bildas så småning om till fett.

Rätta mig om jag har fel
Biggie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 13:34   #2
regus
Regustered Abuser
 
reguss avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Eskilstuna
Inlägg: 3 350
Min magkänsla säger att det är bullshit, men jag är inte säker.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av hurril Visa inlägg
Men vad fan, ersätt fet med klen era jävla sopor och berätta för oss alla varför er existens är värd mer än de fetas.
Konventionell styrketräning
regus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 13:37   #3
Biggie
Banned
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 16
Citat:
Ursprungligen postat av regus Visa inlägg
Min magkänsla säger att det är bullshit, men jag är inte säker.


Tänkte också att det kan vara bullshit, så länge man får i sig något så är det näring. Men lite rimligt är det.

Någon proffs där ute som kan svara på den frågan?
Biggie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 13:37   #4
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 861
Det mesta är nog fel där.

Matspjälkningen är inte beroende på ifall du tuggar mycket eller lite. Du spjälka maten ändå.

Fördelen att tugga är att du finfördelar maten och ger matspjälkningsenzymerna en större yta att arbeta på. Du smälter ( teoretiskt ) maten aningen fortare.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är uppkopplad nu   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 13:43   #5
Biggie
Banned
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 16
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Det mesta är nog fel där.

Matspjälkningen är inte beroende på ifall du tuggar mycket eller lite. Du spjälka maten ändå.

Fördelen att tugga är att du finfördelar maten och ger matspjälkningsenzymerna en större yta att arbeta på. Du smälter ( teoretiskt ) maten aningen fortare.


order "spjälka" låter främmande. Skulle du kunna gå in lite mer på den meningen (Fördelen att tugga är att du finfördelar maten och ger matspjälkningsenzymerna en större yta att arbeta på)?
Biggie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 14:23   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 861
Du spjälkar upp maten. Du spjälkar upp proteinet till aminosyror, du spjälkar upp stärkelsen till glukos osv.

Slarvigt brukar man tala om matsmältningen, men maten smälter inte. Den delas upp i mindre delar


Du utsöndrar ett antal olika enzymer i magsäcken och i tolvfingertarmen. Enzymerna sätter sig på ytan och tuggar sig in ( sönderdelar maten till mindre beståndsdelar ). För att vara säker på att alltid ta upp all näring utsöndras ett överskott av enzymer.
Större yta = fler ställen som enzymer kan sättas sig och göra sitt jobb.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är uppkopplad nu   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 14:35   #7
Biggie
Banned
 
Reg.datum: Apr 2007
Inlägg: 16
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Du spjälkar upp maten. Du spjälkar upp proteinet till aminosyror, du spjälkar upp stärkelsen till glukos osv.

Slarvigt brukar man tala om matsmältningen, men maten smälter inte. Den delas upp i mindre delar


Du utsöndrar ett antal olika enzymer i magsäcken och i tolvfingertarmen. Enzymerna sätter sig på ytan och tuggar sig in ( sönderdelar maten till mindre beståndsdelar ). För att vara säker på att alltid ta upp all näring utsöndras ett överskott av enzymer.
Större yta = fler ställen som enzymer kan sättas sig och göra sitt jobb.
Jaha, ok...
Då har det inget med att "inte få i sig lika mycket näring om man inte tuggar" och göra?
Biggie är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 14:40   #8
Nitrometan
Mjäll & SL
 
Nitrometans avatar
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Karlskrona
Inlägg: 30 459
Sverker: Har vi inte ett av matsmältningsenzymerna i munnen också?

Så att en del av spjälkningen påbörjas där?
__________________
bobubobobelolenonitotroroboberortot

För klén för Frälsningsarmén.

TK Trossö
Nitrometan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 14:43   #9
Tom Jr
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 342
Nitrometan:

Ja det finns ett enzym i saliven. Om jag minns rätt så bryter den ned socker och sånt? .
Tom Jr är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 15:04   #10
internethjälten
Registered User
 
internethjältens avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Österängen
Inlägg: 4 432
bra, då kan man fortsätta att häva i sig föda utan
att sitta onödigt länge i köket och tugga det.
internethjälten är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 15:09   #11
William
The Fat-Master
 
Reg.datum: Apr 2003
Inlägg: 1 207
Citat:
Ursprungligen postat av Nitrometan Visa inlägg
Sverker: Har vi inte ett av matsmältningsenzymerna i munnen också?

Så att en del av spjälkningen påbörjas där?
Både kolhydrat- och fettnedbrytningen börjar i munnen med hjälp av enzymer från saliven.
__________________
If Nobody is Perfect, I must be Nobody
William är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 15:49   #12
Baha
Way of the ape
 
Bahas avatar
 
Reg.datum: Oct 2001
Ort: Sverige
Inlägg: 2 636
jag tror sånt där faller sig liksom naturligt vad som är OPTIMALT, man behöver inte lära sig tugga på ett visst vis. människan e väl rätt bra konstruerad naturligt
Baha är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 16:12   #13
Baan
Registered User
 
Baans avatar
 
Reg.datum: Apr 2004
Ort: Göteborg
Inlägg: 12 325
Är det inte så att man får en bättre mättnadskänsla när man äter långsamt? Kanske låter trivialt men om man deffar är det säkert inte så dumt. Tycker även min mage hanterar maten bättre ifall jag tar det lite lugnt och inte drar i mig allt på 2 min.
__________________
träning

@Twitter
Baan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 16:30   #14
loztdignity
Banned
 
Reg.datum: Mar 2005
Inlägg: 343
Citat:
Ursprungligen postat av Biggie Visa inlägg
Jag läste en artikel häromdan där det stod att man ska tugga maten ordentligt när det gället träning.
T.ex att den protein man äter smälter fortare till musklerna när man tuggar ordentligt och att man får in mer näring.
Tuggar man inte ordentligt kan man lättare få underhudsfett. Stora bitar bildas så småning om till fett.

Rätta mig om jag har fel
Länka alltid till artikel för trovärdigheten på att du "läste en artikel häromdagen" är inte speciellt stor.
loztdignity är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-04-14, 17:03   #15
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 861
Citat:
Ursprungligen postat av Nitrometan Visa inlägg
Sverker: Har vi inte ett av matsmältningsenzymerna i munnen också?

Så att en del av spjälkningen påbörjas där?
Du har amylaser i saliven. Amylaserna ger sig på stärkelse och spjälkar det till dextros/maltos/glukos. Amylaserna denatureras i den sura magsaften och slutar att fungera där.
Uppgiften är att bilda glukos som stimulerar tömningen av magsäcken till tolvfingertarmen. Nu finns det överskott av amylaser i tarmarna så amylaserna i munnen är inte avgörande för att vi ska kunna spjälka stärkelsen.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är uppkopplad nu   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)