Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2006-01-10, 21:47   #1
Fredrik_S
Registered User
 
Fredrik_Ss avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 6 723
Fryst lax som ätits rå

Jag tillagade en gång lax som var köpt i 120 grams frysförpackningar. Jag fick den inte genomstekt och den var ej tillagad i mitten. Jag blev mycket dålig i magen och allt gick igenom kroppen inom en halvtimme. mådde sedan bra efter några timmar.

Fråga: varför kan man inte äta fryst lax som tinats, rå?
Fredrik_S är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-01-10, 21:55   #2
Ninjasmurf
Registered User
 
Ninjasmurfs avatar
 
Reg.datum: Dec 2002
Ort: Seven seas... Arghh matey
Inlägg: 3 326
lax som används i sushi är rå, den måste dock ha varit frys i minst 72h innan
__________________
"There he goes. One of God's own prototypes. Some kind of high powered mutant never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.”
Ninjasmurf är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-01-10, 22:05   #3
maRRtin
Registered User
 
maRRtins avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: J-town baby
Inlägg: 1 215
Råa köttprodukter är alltid mycket riskabelt och kräver mycket varsam hantering. Bakterierna som fanns på fisken när den frös in går bara i dvala och vaknade nog till liv ganska fint när du stekte den så den inte blev genomstekt.
maRRtin är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-01-10, 22:13   #4
Fredrik_S
Registered User
 
Fredrik_Ss avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 6 723
Citat:
Ursprungligen postat av Ninjasmurf
lax som används i sushi är rå, den måste dock ha varit frys i minst 72h innan
72h? varför då? min lax var fryst betydligt längre än så i min frys.
Fredrik_S är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-01-10, 23:29   #5
Tolkia
Moralistmoderator
 
Tolkias avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
Citat:
Ursprungligen postat av Fredrik_S
72h? varför då? min lax var fryst betydligt längre än så i min frys.
Det är väl för att döda parasiter och inte bakterier om jag inte tar fel. Det du blev sjuk av var förmodligen bakterier.
Tolkia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-04, 11:08   #6
Fru_Flisa
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2008
Inlägg: 2 358
Bump

Finns det några fördelar med att tillaga fryst lax?

Jag brukar oftast bara tina frysta laxfileer (4-pack i 125g) i kylskåpet eller i micron på upptining några minuter om det är brottom, och sen äta köttet rått (som i suschi).
__________________
Träning
Fru_Flisa är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-04, 11:52   #7
Nitrometan
Mjäll & SL
 
Nitrometans avatar
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Karlskrona
Inlägg: 30 459
Citat:
Ursprungligen postat av Fru_Flisa Visa inlägg
Finns det några fördelar med att tillaga fryst lax?
Förutom att det smakar gott så dödar du bakterier när du värmer upp köttet.
__________________
bobubobobelolenonitotroroboberortot

För klén för Frälsningsarmén.

TK Trossö
Nitrometan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-04, 12:05   #8
Fru_Flisa
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2008
Inlägg: 2 358
Citat:
Ursprungligen postat av Nitrometan Visa inlägg
Förutom att det smakar gott så dödar du bakterier när du värmer upp köttet.
Jag tycker det smakar godare rått, men det är en annan sak.

Är inte bakrerierna döda när dom är frysta eller måste dom hettas upp först?
__________________
Träning
Fru_Flisa är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-04, 18:09   #9
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 821
Precis som det står tidgare i tråden så går bakterierna i dvala. Vissa dör i frysen men många överlever.

Parasiterna dör men bakteriena är kvar.
Rimmar man fisken med salt så kan inte matförgiftande bakterier växa till i antal. Andra harmlösa bakterier kan växa till och bilda en skyddande bakterieflora.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-04, 18:35   #10
thatice
Registered User
 
thatices avatar
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: norrbotten
Inlägg: 823
Har två frågor angående detta med fisk och sushi.
Har sett ett fiskeprogram där programledaren fick fisk i en fjällsjö bara fileade den och åt den rå med soya och wasabi så gjorde även dom ryska guiderna vid någon rysk flod när de var där och fiskade.
Då till mina frågor, hur är det ok utan att vara fryst och om det är helt ok törs man göra det med inplanterad röding fiskad i en sjö?
thatice är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-04, 18:45   #11
Chrilli
Registered User
 
Reg.datum: May 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 280
Det är som sagt parasiterna som är stora risken och de ser du rätt snabbt om du rensar fisken direkt när du fiskat upp den. När jag fiskat och rensat fisken på plats (och ätit sashimi av den direkt med soya och wasabi) fanns det fiskar som hade vita maskar i sig. de skippade man såklart

Inplanterad fisk har jag för mig att de har i medel för ta bort parasiter.

Frysa fisken innan är en säkerhetsåtgärd, färsk fisk från fiskebilen är rensad från de fiskar som innehåller parasiter direkt och har även legat i is en bra stund. Jag fryser sällan fisken (främst lax det rör sig om) för tycker texturen blir lidande.
Chrilli är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-04, 20:30   #12
Jens.Andersson
Registered User
 
Jens.Anderssons avatar
 
Reg.datum: Aug 2008
Inlägg: 136
Citat:
Ursprungligen postat av thatice Visa inlägg
hur är det ok utan att vara fryst och om det är helt ok törs man göra det med inplanterad röding fiskad i en sjö?
Det spelar ingen roll om fisken är inplanterad. Om avföring smittat av parasitägg kommer ner i vattnet från djur eller människa så finns det risk att fiskarna är smittade. Och det funkar inte alltid med att leta efter mask i köttet, du kan missa dem alternativt så har dem bildat cystor och de kan vara jävligt små. Ät inte rå fisk.
Jens.Andersson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-04, 21:22   #13
Chrilli
Registered User
 
Reg.datum: May 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 280
Vilket skitsnack, ät inte rå fisk. Hur många äter inte rå fisk dagligen?
Chrilli är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 05:59   #14
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 821
Det räcker med ETT tillfälle för att bli smittad. Antingen av någon parasit eller någon otrevlig bakterie.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-08-05, 06:09   #15
Ricky
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 4
jag äter lax flera gånger i veckan o har aldrig haft några problem med magen.
det gäller frusen lax som tinas upp och steks i panna eller i ugnen, rökt lax, gravad, de flesta varianterna.


kan kanske ha med att det är odlingslax du äter. det e faktiskt skillnad på lax och lax, smakmässigt iaf.
Ricky är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 07:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)