2009-03-17, 17:00
|
#1
|
Guest
|
Kött och fågel
Jag är nästan en nolla när det kommer till att laga mat och ännu värre när det kommer till att laga kött eller fågel.
Antingen så bränner jag vid lite (eftersom jag är rädd att det är rått innerst om jag inte stekt köttet riktigt länge) eller så torkar jag ut kötter något så sjukt att det är som papper att äta. Köttet blir helt ok oftast men inte mer än så.
Jag skulle vilja ha alla sorters tips här gällande kött och fågel. Hur får man kotletter att bli så goda som möjligt? Steka på hög eller låg värme? Vilka kryddor passar till vilka kött och vilken är er favoritkrydda? Hur gör ni er kyckling godast? Vilken del på grisen är er favorit? OSV OSV OSV. Allt som gäller kött och fågel, jag vill lära mej en massa nytt. Vet att det finns en massa folk här som gör finfin mat.
Just nu är jag speciellt ute efter vilken som är er favoritkrydda och till vad? Deffar, så jag önskar mycket smak utan en massa såser.
Tack på förhand!!
|
|
|
2009-03-17, 19:54
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2007
Inlägg: 1 025
|
Citat:
Ursprungligen postat av jaaaaag
Jag är nästan en nolla när det kommer till att laga mat och ännu värre när det kommer till att laga kött eller fågel.
Antingen så bränner jag vid lite (eftersom jag är rädd att det är rått innerst om jag inte stekt köttet riktigt länge) eller så torkar jag ut kötter något så sjukt att det är som papper att äta. Köttet blir helt ok oftast men inte mer än så.
Jag skulle vilja ha alla sorters tips här gällande kött och fågel. Hur får man kotletter att bli så goda som möjligt? Steka på hög eller låg värme? Vilka kryddor passar till vilka kött och vilken är er favoritkrydda? Hur gör ni er kyckling godast? Vilken del på grisen är er favorit? OSV OSV OSV. Allt som gäller kött och fågel, jag vill lära mej en massa nytt. Vet att det finns en massa folk här som gör finfin mat.
Just nu är jag speciellt ute efter vilken som är er favoritkrydda och till vad? Deffar, så jag önskar mycket smak utan en massa såser.
Tack på förhand!!
|
Jag tror jag sitter inne på en del tips. Här kommer några.
Fläskkotletter blir saftigast i ugnen eller om de får puttra i något tycker jag. Att bara steka kan bli ganska trist, särskilt om köttkvaliteten inte är den bästa.
Ugnen är egentligen alltid jättebra, särskilt om man är rädd att bränna köttet när man steker det!
Fläskkotletter (till 4 st):
Blanda ½ msk rapsolja, 1 msk soja, 1 tsk paprikapulver, lite salt och peppar i en ugnsform. Vänd kotletterna i blandnimgen. In i ugnen 12 min i 250 grader (vänd på dem efter halva tiden).
Kycklingfilé:
Lägg kycklingfilé på ett ark folie, skiva ett par vitlöksklyftor, pressa över lite citronsaft och ta med lite av det gula skalet, krydda med salt, peppar och timjan/rosmarin. Slå folien runt så det blir ett tätt paket. Blir klart på ca 35 min i 200 grader, och blir saftigt!
Fläskfilé:
Marinera en hel fläskfilé med ½ dl olivolja, pressad saft av ½ citron, peppar, oregano, rosmarin och timjan. Kan ligga 1-2 dygn i kylen. Skiva och stek eller grilla i grillpanna. Passar bra med tex bulgur eller potatisklyftor och en god sallad.
Kommer säkert på fler saker sen. Råkar du ha någon lergryta? Hel kyckling i lergryta med kryddor är nog det godaste som finns!
__________________
RandomC är snygg.
|
|
|
2009-03-17, 21:57
|
#3
|
Kolos egen surtant
Reg.datum: Sep 2003
Ort: (_/_)= small ass, (__/__) = big ass s= smile, S= big smile, g= grin, eg= evil grin, (.)(.) = stiff pez nipples
Inlägg: 20 105
|
Köp en köttermometer och tillaga i ugn så blir det bra, särskilt kyckling som blir mör och god.
__________________
"Jag gillar inte alls Janssons frestelse."
Santa Claus
|
|
|
2009-03-17, 22:21
|
#4
|
Segrare Bästa fysiken 2011!
Reg.datum: Nov 2005
Ort: skåne
Inlägg: 4 058
|
Fläskkotlett och kycklingfilé som lätt kan bli torrt är bra att först steka så köttet får yta och sen låta det gå klart med vätska ( att det småkokar i vätskan)
Ett enkelt recept med fläskkotletter:
Krydda kotletterna med peppar,salt och torkad timjan. Stek på båda sidor så de får färg. Slå på vatten så att det nästan täcker/ täcker kotletterna. Lägg på lock och låt småputtra i 1 timme. Kolla emellanåt om det behöver ösas på mer vätska. Ta ur kotletterna och späd skyn med en skvätt grädde. Red med maizena om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Man kan ha i en buljongtärning i med, men jag behövde inte det sist, blev bra smak ändå.
Här behöver definitivt inte man inte oroa sig för att köttet ej är klart och köttet blir mört av att småputtra så länge. Gör man många kotletter så kanske det är smidigare att man efter stekning kör de i ugnen i en ugnsform med vätskan
Ska du steka kycklingfilé, stek de så de får färg slå sedan på nån vätska ( kycklingbuljong,tomatsås etc) som de får småputtra klart i under lock. Då blir det inte snustorrt även om man tar i lite i överkant med tillagningstiden.
|
|
|
2009-03-17, 22:25
|
#5
|
Registred User
Reg.datum: Feb 2004
Inlägg: 526
|
Citat:
Ursprungligen postat av Cilia
Köp en köttermometer och tillaga i ugn så blir det bra, särskilt kyckling som blir mör och god.
|
+1
Termometer är guld värt, gör nästan allt mitt kött i ugnen, mindre mängd disk, inget slabb på spisen och det är svårt att misslyckas
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Har du druckit mycket glykol är det troligt att det kan ligga bakom din styrkeförlust.
|
|
|
|
2009-03-18, 08:38
|
#6
|
Guest
|
VIlka bra tips!! Kom gärna med mer ni som kan!
Finns det hyffsade sånna termometrar i vanliga mataffärer?
|
|
|
2009-03-18, 09:13
|
#7
|
Registred User
Reg.datum: Feb 2004
Inlägg: 526
|
Citat:
Ursprungligen postat av jaaaaag
VIlka bra tips!! Kom gärna med mer ni som kan!
Finns det hyffsade sånna termometrar i vanliga mataffärer?
|
Köpte min på ICA, så ja
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Har du druckit mycket glykol är det troligt att det kan ligga bakom din styrkeförlust.
|
|
|
|
2009-03-18, 11:09
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2009
Ort: Solna
Inlägg: 67
|
Jag håller med om att tillaga i ugn är praktiskt och gott, dessutom slipper man matos.
Bara att ta på sina favoritkryddor + salt och peppar.
På kycklingfilé brukar jag ta och ringla lite honung och på biffar tar jag ibland lite grillsås till min kille som gillar det + lökringar.
Vid sidan av kan du lägga potatisklyftor eller små bitar av rotfrukter så får du en allt-i-ett-rätt. :-)
Glöm inte heller hemligheten bakom ett saftigt och mört kött: marinering. Det finns färdiga marinader att köpa. Det gör stor skillnad på smak och konsistens!
|
|
|
2009-03-18, 11:15
|
#9
|
Moralistmoderator
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
|
Hel kyckling tillagas med fördel i lergryta.
|
|
|
2009-03-18, 12:14
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2009
Ort: South of Heaven, West of Hell
Inlägg: 954
|
Brukar mixa fetaost, färsk timjan, vitpeppar o gnutta salt, stryk på det på kycklingfileérna och rulla ihop den, sen i med dem i ungssäker form i ca 20 min, sen vet jag inte om fetaosten tillhör de magrare ostarna men gott är det
__________________
Being unwanted, unloved, uncared for, forgotten by everybody, I think that is a much greater hunger, a much greater poverty than the person who has nothing to eat
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
|
|
|
2009-03-19, 22:36
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2007
Inlägg: 1 414
|
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia
Hel kyckling tillagas med fördel i lergryta.
|
+1!
Blir gott som tusan. Saftigare än annars. S
Synd bara att det är lite stökigt att göra; man ska blötlägga och hålla på. Men emellanåt är det helt klart värt den extra mödan.
|
|
|
2009-03-19, 23:19
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Sandhamn
Inlägg: 1 988
|
Only the fearless can be great.
Hemligheten ligger ofta i att man gör någonting och inte låter det vila efteråt. Alltså, jag grillar gärna ett majskycklingbröst så det får schyssta mönster och dundrar därefter in det i ugnen till kärntemp på 67°c. Ta ut och låt den vila sig klar på någon lämplig plats. Att lågtempa något är jättesmidigt och det är så gott som idiotsäkert. Du kan t. ex. inte torka ut en biff om du kör in den i ugnen på 55° hur du än försöker. Ge den fin yta och linda in den i smörpapper.
Kotletter, är nog den tråkigaste delen på grisen. Karré, bacon och sidan på grisen, det är där det blir spännande. Bacon förhöjer smaken på det mesta. Till exempel glass med smak av bacon är en lustig blandning, men med rätt tillbehör så fungerar det utmärkt.
Marinader är ett bra sätt att få saker att smaka någonting också. Undvik färdiggjorda marinader, blir inte ens hälfen så bra som om du gör egna.
__________________
Salt och Peppar!
|
|
|
2009-03-21, 13:00
|
#13
|
Guest
|
Citat:
Ursprungligen postat av MyungChul
Only the fearless can be great.
Hemligheten ligger ofta i att man gör någonting och inte låter det vila efteråt. Alltså, jag grillar gärna ett majskycklingbröst så det får schyssta mönster och dundrar därefter in det i ugnen till kärntemp på 67°c. Ta ut och låt den vila sig klar på någon lämplig plats. Att lågtempa något är jättesmidigt och det är så gott som idiotsäkert. Du kan t. ex. inte torka ut en biff om du kör in den i ugnen på 55° hur du än försöker. Ge den fin yta och linda in den i smörpapper.
Kotletter, är nog den tråkigaste delen på grisen. Karré, bacon och sidan på grisen, det är där det blir spännande. Bacon förhöjer smaken på det mesta. Till exempel glass med smak av bacon är en lustig blandning, men med rätt tillbehör så fungerar det utmärkt.
Marinader är ett bra sätt att få saker att smaka någonting också. Undvik färdiggjorda marinader, blir inte ens hälfen så bra som om du gör egna.
|
Hur länge låter du kycklingen va inne om du har den på så låg temp? Vad gör smörpappret för kycklingen?
Tips på några goda egengjorda marinader?
|
|
|
2009-03-21, 13:07
|
#14
|
stridis- avatartextmästare
Reg.datum: Jan 2003
Ort: lindome
Inlägg: 6 572
|
Köpte en termometer på Claes Ohlson. Det är bra när man skall baka bröd och annat också! Det är bara att memorera gradantalet man skall ha för olika livsmedel. Folk kan nästan få för sig att jag kan laga mat! (Någon nytta var den jävla livsmedelsvetenskapen).
__________________
Stridis invictus.
I won't just gaze into the abyss, I'll maintain uncomfortable eye contact with it.
|
|
|
2009-03-21, 13:16
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2007
Inlägg: 155
|
Gott
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 00:30.
|
    
|